EU:n huumausainestrategia

Neuvosto hyväksyi EU:n huumausainestrategian vuosiksi 2021–2025

Neuvosto hyväksyi 18.12.2020 Euroopan unionin strategian, jossa määritetään EU:n huumepolitiikan painopisteet vuosille 2021–2025. Strategian tavoitteena on hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen sekä tietoisuuden lisääminen huumausaineista. Strategialla EU ja sen jäsenvaltiot vahvistavat sitoutumisensa näyttöön perustuvaan, kattavaan ja tasapainoiseen huumeiden kysynnän ja tarjonnan vähentämiseen ja ihmisoikeuksien säilyttämiseen. Tältä pohjalta neuvosto laatii toimintasuunnitelman, jossa esitetään konkreettiset toimenpiteet strategian saavuttamiseksi.

Euroopan unionin huumausainestrategia muodostaa EU:n huumausainepolitiikalle kattavan toimintapoliittisen kehyksen, ja siinä määritellään kyseisen politiikan painopisteet kaudelle 2021–2025. Strategian tavoitteena on suojella ja parantaa hyvinvointia yhteiskunta- ja yksilötasolla, suojella ja edistää kansanterveyttä ja tarjota korkea turvallisuuden ja hyvinvoinnin taso sekä lisätä terveysosaamista. Strategia antaa pohjan tulevalle EU:n huumausaineiden vastaiselle toimintasuunnitelmalle.

Huumausainepolitiikka on luonteeltaan monialaista, ja niin kansallinen kuin kansainvälinenkin kysymys. Strategia linjaa yhteisen ja näyttöön perustuvan kehyksen, jonka mukaisesti puututaan johdonmukaisesti huumausaineongelmaan EU:ssa ja sen ulkopuolella. Se tukee ja täydentää kansallista politiikkaa ja toimii perustana ja poliittisena kehyksenä EU:n ulkoiselle yhteistyölle tällä alalla. Sillä pyritään varmistamaan, että resurssit käytetään tehokkaasti ja toimivalla tavalla.

Strategian keskeiset painopisteet

  1. Huumausaineiden tarjonnan vähentäminen ja turvallisuuden parantaminen 
    Huumausaineiden tarjonnan vähentämiseen kuuluu huumausaineisiin liittyvän rikollisuuden, erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden, ennaltaehkäisy, torjunta ja estäminen. Tavoitteena on vastata näyttöön perustuvalla toimintamallilla Euroopan huumausainemarkkinoiden haasteelliseen kehitykseen, jolle on ominaista huumeiden hyvä saatavuus, yhä suuremmat takavarikot sekä lisääntynyt väkivallan käyttö. 
  2. Huumausaineiden kysynnän vähentäminen ennaltaehkäisyn, hoidon ja hoitopalveluiden keinoin 
    Huumausaineiden kysynnän vähentämiseksi toteutetaan toisiaan tukevia toimenpiteitä, joihin kuuluvat ennaltaehkäisy, varhainen tunnistaminen ja tuki, neuvonta, hoito, kuntoutus, yhteiskuntaan sopeuttaminen ja toipuminen. Tavoitteena on edistää lasten ja nuorten tervettä ja turvallista kehitystä, eli myöhentää huumausaineidenkäytön aloittamisikää, ehkäistä ja vähentää ongelmakäyttöä, hoitaa huumausaineriippuvuutta sekä huolehtia toipumisesta ja yhteiskuntaan sopeutumisesta.
  3. Huumausaineisiin liittyviin haittoihin puuttuminen
    Huumeidenkäyttö voi aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja paitsi niitä käyttäville myös heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle. Näiden toimenpiteiden ja politiikkojen toteutuksessa huomioidaan kansalliset tarpeet ja kansallinen lainsäädäntö. Erityishuomiossa ovat vangit, sillä huumeongelmat voivat pahentua vankilaoloissa. Toisaalta vankeusaika voi tarjota tilaisuuden hoitoon ja kuntoutukseen.

Näiden kolmen politiikka-alueen tukemiseksi on määritetty kolme monialaista aihepiiriä:

1) kansainvälinen yhteistyö,

2) tutkimus, innovointi ja ennakointi sekä

3) koordinaatio, hallinnointi ja täytäntöönpano.  

EU Drugs Strategy 2021-2025, 18 December 2020 (pdf 550.09 kt)
Tiedote: press-releases/2020/12/18/eu-drugs-strategy-for-2021-2025