Erilaiset tuen tarpeet
-
- Terveydenhuollon ammattilaisen tulee selvittää nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö alakoulun viimeisiltä luokilta lähtien.
- Nuorimmilla riittää usein kysymys kokeiluista, jonka yhteydessä vahvistetaan nuoren tupakattomuutta. Kokeilleilla ja käytön aloittaneilla kehotus ja ohjaus käytön lopettamiseen ovat tärkeitä. Lopettamiskehotuksen perustelut kannattaa konkretisoida ja yhdistää nuoren elämäntilanteeseen ja terveyteen.
- Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon laajoissa terveystarkastuksissa tuetaan myös perheen nikotiinittomuutta (esimerkiksi 5. luokan laajassa terveystarkastuksessa). Jos vanhemmat eivät ole halukkaita lopettamaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä, heitä ohjataan ehkäisemään lapsen tupakansavulle altistumista. Lisäksi lopettamismotivaatiota voidaan tukea pohtimalla yhdessä vanhempien tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön merkitystä perheen arjessa, myös lapsen näkökulmasta.
- Nuorilla epäsäännöllinenkin nikotiinin käyttö voi aiheuttaa riippuvuusoireita jo muutamien kuukausien aikana. Riippuvuuden arvioinnin tukena päivittäin tupakoiville nuorille voidaan käyttää aikuisille suunniteltua HSI-testiä ("Fagerströmin kahden kysymyksen testi"). HSI-testi ei kuitenkaan välttämättä anna täyttä kuvaa riippuvuudesta tässä ikäryhmässä. Esimerkiksi tupakointi heti heräämisen jälkeen ei ole yleensä mahdollista vanhempiensa luona asuvalle nuorelle. Mitä tahansa nikotiinituotetta päivittäin tai epäsäännöllisemmin käyttäville voidaan käyttää Hooked On Nicotine Checklist (HONC) -mittaria.
- Nuorille tarjottavat tukimuodot on tärkeää suunnitella siten että niiden käyttöön on matala kynnys. Ryhmäohjaus vaikuttaisi lisäävän nuorten onnistumista tupakoinnin lopettamisessa.
- Nikotiinikorvaushoitojen tai vieroituslääkkeiden tehosta nuorilla ei ole näyttöä. Jos nuori käyttää säännöllisesti tupakka- tai nikotiinituotteita ja hänellä on lopettamisvaikeuksia, yksilöllisen arvion perusteella hänelle voidaan määrätä reseptillä nikotiinikorvaushoitovalmistetta vieroitusoireiden helpottamiseksi.
Lisätietoa
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Nuoret (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Nuorten tupakoinnin lopettamistuki (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Nuorten tupakkariippuvuus ja sen arviointi (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö (NEUKO-tietokanta)
- Tapausesimerkki 11.40. Tupakoinnin lopettamisen halu heräsi ehkäisypillereistä keskusteltaessa (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
-
- Raskaana olevilta on tärkeää kartoittaa kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö (ml. nuuska, sähkösavukkeet ja nikotiinikorvaushoitotuotteet), sillä nikotiini on itsessään haitallista kehittyvälle sikiölle.
- Raskaudenaikainen vieroitusohjaus edistää tupakoinnin lopettamista. Tupakoinnin lopettaminen vähentää pienipainoisina syntyneiden ja tehohoitoon joutuneiden vastasyntyneiden määrää.
- Raskauden aikana tulisi suosia ensisijaisesti käyttäytymisen muutokseen tähtääviä ja lääkkeettömiä menetelmiä, kuten yksilö- tai ryhmäohjausta.
- Raskaana oleva tupakoija voi hyötyä ultraäänitutkimuksen tai vapaaehtoisen häkämittauksen yhteydessä annettavasta palautteesta, jolla voidaan konkretisoida tupakoinnin lopettamisen hyötyjä sikiön kasvulle ja kehitykselle.
- Taloudelliset kannustimet näyttävät lisäävän tupakoinnin lopettamista raskaana olevilla. Suomessa esimerkiksi Hämeenlinnan Savuttomat vauvat -toimintamalliin on sisällytetty yhteistyö paikallisten yritysten kanssa erilaisten etujen tarjoamiseksi.
- Mikäli raskaana oleva tupakoija ei pysty lopettamaan tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttöä, voi lyhytvaikutteisten nikotiinikorvaushoitojen käyttöä harkita.
- Pitkävaikutteisia nikotiinikorvaushoitoja ei suositella. Näitä ovat nikotiinilaastarit sekä viime vuosina markkinoille tulleet myyntiluvalliset nikotiiniannospussit.
- Nikotiinittomuutta tulisi jatkaa myös imetysaikana. Mikäli se ei ole mahdollista, lyhytvaikutteisen nikotiinikorvaushoidon käyttö tulee ajoittaa vasta imetyksen jälkeen.
- Lasten tupakansavulle altistumisen ehkäisemiseksi vieroitushoitoja tulee tarjota erityisesti pienten lasten vanhemmille. Näin voidaan myös ehkäistä lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamista, sillä vanhempien tupakointi on merkittävä riskitekijä aloittamiselle.
Lisätietoa
- Näin autat tupakoivaa äitiä lopettamaan -kortti
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Hedelmättömyyshoitopotilaat, raskaana olevat naiset ja pienten lasten vanhemmat (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö (NEUKO-tietokanta)
- Tapausesimerkki 17.50. Savuttomat vauvat (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
-
- Tupakoinnin lopettaminen on hyödyllistä terveydelle ja hyvinvoinnille kaiken ikäisenä.
- Ikääntyneiden kanssa voidaan käyttää kaikkia suositeltuja tupakasta vieroituksen menetelmiä, huomioiden niiden vasta-aiheet.
- Ikääntyneiden kohdalla tärkeä lisäsyy tupakoinnin lopettamisen tukemiseen on myös paloturvallisuuden parantaminen. Tupakointi on edelleen yleisimpiä palokuolemiin johtaneiden tulipalojen syttymissyitä ja toimintakyvyn heikkeneminen lisää kotona tupakointiin liittyviä paloturvallisuusriskejä.
Lisätietoa
-
- Matalammassa sosioekonomisessa asemassa olevat lopettavat tupakoinnin harvemmin kuin muut, vaikka lopetusyritysten määrässä ei välttämättä ole eroa.
- Nämä erot voivat johtua esimerkiksi sosiaalisen tuen puutteesta, voimakkaammasta nikotiiniriippuvuudesta, haastavista elinolosuhteista ja tupakoinnin lopettamispalveluihin liittyvistä tekijöistä kuten saatavuudesta.
- Ryhmäohjauksesta voi olla apua matalan sosioekonomisen aseman ryhmissä. Myös joustavammat vaihtoehdot lopettamiseen voivat olla toimivia. Esimerkiksi asteittainen vähentäminen ennen lopettamista voi olla hyödyksi.
- Matalammassa sosioekonomisessa asemassa olevat voivat tarvita pidempää seuranta-aikaa vieroituksessa.
- Lopettamiseen tarkoitetun lääkityksen ja nikotiinikorvaushoidon oikea käyttö (mm. riittävä annos ja käyttöaika) tulisi varmistaa.
- Vieroitushoidon kustannukset voivat olla este lopettamisessa onnistumiselle. Siksi maksuttomilla vieroituspalveluilla voidaan tavoittaa erityisesti heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevia. Varenikliini on sairausvakuutuksesta rajoitetusti peruskorvattava lääke. Toimeentulotuen asiakkaat voivat kattaa nikotiinikorvaushoidot tai tupakasta vieroitukseen määrätyt reseptilääkkeet terveydenhuoltomenoina tai muina perusmenoina.
Lisätietoa
-
- Tupakoinnin lopettaminen on keskeisessä roolissa sairauksien hoidossa. Yksilöllinen tupakasta vieroituksen suunnitelma kuuluu osaksi kaikkien tupakoivien potilaiden hoitosuunnitelmaa.
- Tupakointi aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa. Tämä ei ole este tupakoinnin lopettamiselle, mutta tulee ottaa huomioon lääkemäärissä. Lääkeainemetabolian normalisoituessa lääkeaineen haittavaikutusten riski voi lisääntyä, kun lääkeainepitoisuus suurenee.
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden sisältämä nikotiini voivat heikentää joidenkin lääkeaineiden kuten insuliinin ja beetasalpaajien vaikutusta. Tupakointiin liittyvien interaktioiden kannalta merkittäviä lääkeaineita ovat muun muassa useat psykoosi-, masennus- ja syöpälääkkeet.
- Tieto tupakoinnin mahdollisesta lääkehoidon tehoa alentavasta vaikutuksesta tulee ottaa esille potilasohjauksessa. Tieto todennäköisesti lisää motivaatiota lopettamiseen.
Lisätietoa
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavat (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Diabeetikot (Käypä hoito -suositus)
- Tapausesimerkki 15.20. Diabetesta sairastavalle tukea tupakoinnin lopettamiseen apteekkikäynnillä (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Keuhkoahtaumatauti ja astma (Käypä hoito -suositus)
- Tapausesimerkki 11.20. Astmaa sairastavan naisen tukeminen tupakoinnin lopettamiseen (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Syöpäpotilaat (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Tupakointi ja lääkeaineinteraktiot (Käypä hoito -suositus)
-
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä tulee kysyä suun perustutkimuksen yhteydessä jokaiselta potilaalta.
- Suun terveydenhuollon ammattilaisten tulee osallistua potilaan vieroitukseen.
- Tuotteita käyttäville tulee antaa kehotus käytön lopettamiseen.
- Erityistä huomiota tulee kiinnittää nuoriin ja potilaisiin, joilla on todettu tupakkatuotteiden käytöstä johtuvia hampaiden kiinnityskudos- tai suun limakalvosairauksia.
Lisätietoa
-
- Tupakointi lisää merkittävästi leikkauskomplikaatioita ja pidentää toipumisaikaa, kuten haavainfektioita ja leikkauksenaikaisia sekä sen jälkeisiä sydän- ja keuhko-ongelmia. Tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta vähentää komplikaatioita. Nikotiini itsessään kuormittaa erityisesti verenkiertoelimistöä. Siksi kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen ennen leikkausta kannattaa.
- Tuleva leikkaus on merkittävä motivaatiotekijä lopettamiselle.
- Potilasta tulee kannustaa lopettamiseen jo leikkausta suunniteltaessa tai leikkausarvioon lähetettäessä sekä järjestää tarvittava vieroituksen tuki. Vieroitusprosessin ja tuen tulee jatkua yhä sairaalassa ja sairaalasta kotiutumisen jälkeen.
- Paras hyöty komplikaatioriskien vähenemiseksi saadaan potilaan lopettaessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön 1–2 kuukautta ennen leikkausta. Lopettaminen juuri ennen leikkausta on kuitenkin myös hyödyllistä.
- Terveydenhuollon ammattilainen arvioi leikkaushoidon tarpeen ja siihen vaikuttavat riskitekijät tapauskohtaisesti. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö saattaa joissain tapauksissa olla este tietylle toimenpiteelle.
- Myös muu sairaalajakso on mahdollistava tekijä tupakasta vieroitukselle.
Lisätietoa
- Savuton sairaala toimintamalli (Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot STESO ry)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Leikkaus- ja sairaalapotilaat (Käypä hoito -suositus)
- Tupakoinnin vaikutus leikkauspotilaisiin ja leikkaushoidon tuloksiin (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
-
- Tupakasta vieroitus edistää mielenterveyttä. Lopettaminen kohentaa mielialaa sekä vähentää stressiä, masennusta ja ahdistusta jo puolen vuoden aikana.
- Psyykkisestä sairaudesta kärsivillä tupakointi on 2–4 kertaa yleisempää ja elinaika on 10–20 vuotta lyhyempi kuin muulla väestöllä. Ennenaikainen kuolleisuus johtuu pääasiassa tupakkasairauksista.
- Vieroitushoidoissa voidaan käyttää samoja menetelmiä kuin normaalistikin. Sairauden luonne ja käytetty lääkitys tulee kuitenkin ottaa huomioon yksilöllisessä vieroitushoidossa.
- Vieroitushoidon seurannan aikana tulee tarkistaa hoidon teho ja vaikutukset psyykelääkitykseen, sillä tupakoinnilla on merkittäviä lääkeaineinteraktioita psykoosi- ja masennuslääkkeiden kanssa.
Lisätietoa
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Eri ikäryhmien ja potilasryhmien tupakasta vieroitus. Psykiatriset potilaat (Käypä hoito -suositus)
- Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Tupakointi ja lääkeaineinteraktiot (Käypä hoito -suositus)
- Psykiatrisista häiriöistä kärsivien tupakkariippuvuus (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
- Tapausesimerkki 18.30. Mielenterveysvertaisohjaajan kokemuksia (Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim Oppiportti)
-
- Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia ja voi aiheuttaa voimakasta nikotiiniriippuvuutta.
- Nikotiinikorvaushoito sopii nuuskasta eroon pyrkiville ja sitä voidaan suositella päivittäin nuuskaavalle. Erityisesti laastarihoidosta voi olla hyötyä nuuskaajalle. Laastarista vapautuu pitkäkestoisesti nikotiinia kuten nuuskasta, vaikka veren nikotiinipitoisuus pysyy laastaria käytettäessä matalampana kuin nuuskatessa.
- Varenikliinista ei liene hyötyä nuuskan käytön lopettamisessa.
Lisätietoa
-
- Sähkösavukkeiden nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nikotiinilla on itsenäisiä terveyshaittoja.
- Sähkösavukkeet sisältävät haitallisia aineita eikä tuotteiden käytön pitkäaikaisen käytön vaikutuksia terveyteen tunneta. Siksi myös sähkösavukkeen käytön lopettamiseen kannustaminen on tärkeää.
- Sähkösavukkeen käytön lopettamisessa toimivista keinoista ei ole toistaiseksi juurikaan tutkimusta.
- Sähkösavukkeiden käytön lopettamisessa voi kuitenkin hyödyntää nikotiinimäärän ja käytön asteittaista vähentämistä kuten nikotiinikorvaushoidoissa tai nikotiinikorvaushoitoon siirtymistä.
Lisätietoa
Päivitetty: