Joukkoruokailun ravitsemuksellinen laatu
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ruokapalvelun tarjoamalle ruoalle on asetettu laatuvaatimuksia. Yleisten suositusten lisäksi mm. raskaana oleville ja imettäville äideille, koulu- ja opiskelijaruokailuun, varusmiehille, vangeille sekä ikääntyneille ja sairaalapotilaille on annettu erilliset suositukset.
Ravitsemuskriteerit kilpailutukseen
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Joukkoruokailun seuranta- ja kehittämistyöryhmä julkaisi vuonna 2010 toimenpidesuosituksen ruokapalveluiden ja elintarvikkeiden kilpailuttamiseen ja hankintaan.
Joukkoruokailun seuranta- ja kehittämistyöryhmän toimenpidesuositus
Kilpailutusasiakirjoihin on yksityiskohtaisesti määritettävä aterioilta vaadittava ravitsemuslaatu, laadun todentaminen ja seuranta. Laadun on oltava kilpailutuksen ehdoton kriteeri, jotta palvelun hinta ei nouse valintakriteeriksi laadun edelle.
Ravitsemuslaadun kriteerit tähtäävät suomalaisväestön tärkeimpien ravitsemusvirheiden korjaamiseen: tavoitteena on vähentää suolan ja tyydyttyneen rasvan saantia ja lisätä tyydyttymättömän rasvan ja kuidun saantia.
Ravitsemuslaadun kriteerit soveltuvat käytettäväksi sekä ruokapalveluhankintojen kilpailuttamistilanteessa että arvioitaessa aterioiden laatua.
Sydänmerkki-kriteerien mukaiset tuotteet voivat merkittävästi lisätä terveellistä ravitsemusta
Public Procurement of Food for Health - Technical Report (pdf 9,2 Mt)
Ateriakohtaiset ravitsemuskriteerit (Sydänliitto)
Ravitsemuslaatuvaatimukset ruokapalveluiden kilpailutukseen
Ravitsemuspassi ruokapalveluhenkilöstön ravitsemustiedon osoittamiseen