Työpaikkaruokailu

Noin kolmannes suomalaisista työikäisistä ruokailee päivittäin henkilöstöravintolassa. Henkilöstöravintoloiden tarjoamilla aterioilla on siten suuri merkitys työikäisen väestön ravinnonsaannille ja terveyden ylläpitämiselle.

Työaikaisessa ruokailussa keskeistä on sekä ruokapalveluiden saatavuus että tarjotun ruoan ravitsemuksellinen laatu.

Suurimmalla osalla työntekijöistä on mahdollisuus syödä henkilöstöravintolassa

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan joka toisella työssä käyvällä tai opiskelevalla miehellä ja kuudella kymmenestä tähän ryhmään kuuluvalla naisella on mahdollisuus ruokailla työpaikka- tai oppilaitosruokalassa. Naisista 43 % ja miehistä 38 % syö lounaansa henkilöstöravintolassa, kun siihen on mahdollisuus.

Parhaat mahdollisuudet ruokailla henkilöstöravintolassa on suurilla työpaikoilla ja ylemmillä toimihenkilöillä. Huonoimmat mahdollisuudet henkilöstöravintolassa lounastamiseen on yksityisyrittäjillä, kouluttamattomilla työntekijöillä ja pienillä työpaikoilla.

Koulutetut syövät henkilöstöravintolassa

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan korkeasti koulutetuista, lounaan syöneistä miehistä ja naisista lähes kaksi viidesosaa käyttää henkilöstöravintolaa työpäivänään, kun vähiten koulutettujen keskuudessa käyttäjiä on viidennes. 

Pääkaupunkiseudulla asuvat työntekijät syövät henkilöstöravintolassa useammin kuin muualla asuvat. Muualla asuvat naiset syövät eväitä yhtä usein kuin käyvät henkilöstöravintolassa. Miehet puolestaan lounastavat koko maassa mieluummin henkilöstöravintolassa kuin syövät eväitä.

Henkilöstöravintolassa valitaan kasviksia

Henkilöstöravintolassa lounastavilla ruokavalinnat ovat lähempänä ravitsemussuosituksia kuin muualla lounastavilla. Henkilöstöravintolassa valitaan useammin kasviksia, kasvisruokia sekä kalaa. Myös keitetyn perunan ja hedelmä- ja marjaruokien nauttiminen on yleisempää henkilöstöravintolassa kuin muissa lounaspaikoissa. 

Henkilöstöruokailun saatavuutta on parannettava

Ravitsemussuositusten mukaisesti valmistettu ja maittava lounasruoka kiireettömässä ympäristössä ylläpitää työkykyä ja -tehoa sekä edistää työntekijöiden terveyttä. Tämän vuoksi kaikilla työntekijöillä tulisi olla työpaikasta ja työnantajasta riippumatta mahdollisuus kohtuuhintaiseen, ravitsemuksellisesti laadukkaaseen ja maittavaan työaikaiseen ateriaan.

Henkilöstöravintoloiden saatavuuden parantamisesta olisi syytä herättää keskustelua niin ravitsemus- ja työterveysasiantuntijoiden kuin työmarkkinaosapuoltenkin välillä. Jos työpaikalla ei ole järjestettyä henkilöstöruokailua, työntekijöitä tulisi kannustaa valitsemaan sellaisia ruokapalveluita, joissa aterioiden ravitsemukselliseen laatuun on kiinnitetty huomiota.

Minä valitsen ja ympäristö tukee - Asiakkaiden ruokavalinnat henkilöstöravintolassaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Mistä koostuvat tosimiehen eväät? : Hyvän työaikaisen syömisen edistäminenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Työmiesten työaikaiset ruokapalvelut ja syöminen työaikanLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessäaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Sopivasti suolaa - myös ravintolassaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Minä valitsen ympäristö tukee -hankeLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Haluatko katkaista lomaherkuttelun? Näin se käyLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

"Tää on päivän pääateria" - Lounasruoalla edistetään terveyttä ja hyvinvointiaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 2.6MB

Työpaikkaruokaloissa jyräävät edelleen kotiruuat – "Maakunnissa ruuan nimi pitää olla suomeksiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Suomessa syödään lämmin lounas töissäLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Omat eväät huomattavasti työpaikkalounaita epäterveellisempiäLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Omat eväät syrjäyttävät työpaikkalounaan – asiantuntijat huolissaan miesten terveydestäLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Älä jätä lounasta väliinLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Paljon parjattu työmaalounas sopii asiantuntijoiden mukaan kaikilleLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Vain harva suomalainen syö terveellisen lounaanLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Älykäs lounaslinjasto sysii parempiin ruokatottumuksiinLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessäTerveelliset eväät vaativat suunnitteluaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Työaikaisen aterioinnin väestöryhmäerot ja yhteys ruokavalion laatuun (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Työaikainen ruokailu Suomessa 2008-2010 -raportti (pdf 1,9 Mt)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Lunch eating patterns during working hours and their social and work-related determinants: Study of Finnish employees (pdf 1,2 Mt)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Lämmintä ruokaa työpaikalla – henkilöstöravintoloiden käyttö ja käyttäjät (Ravitsemuskatsaus 2/2011)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Henkilöstöruokalan kanta-asiakas on koulutettu kaupunkilainenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä