Ruokapalvelut
Joukkoruokailulla tarkoitetaan kodin ulkopuolella tapahtuvaa järjestettyä ruokailua, jota toteuttavat julkinen sektori ja yksityiset ruokapalveluyritykset. Joukkoruokailusta voidaan käyttää myös termiä ruokapalvelu, kun halutaan korostaa asiakaspalvelun osuutta ruokailutapahtumassa.
Julkisten ruokapalveluiden piiriin kuuluvat päiväkodit, koulut, työpaikat, varuskunnat ja sairaalat sekä muut ruokaa tarjoavat laitokset.
Ruokapalveluilla on merkittävä rooli terveyden edistämisessä
Erilaisissa ruokapalveluissa tarjotuilla aterioilla on suuri vaikutus suomalaisten ruokavalioon ja terveyteen. Parhaimmillaan ne tarjoavat ravitsemuksellisesti laadukkaan ja maittavan aterian. Lisäksi ne antavat terveellisen ruokavalion mallin, jonka vaikutukset ulottuvat myös muuhun ruokailuun.
Julkisilla ruokapalveluilla on Suomessa pitkät perinteet, ja ne ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria sekä merkittävä ravitsemuspolitiikan väline. Esimerkiksi jodioidun suolan käyttäminen ruokapalveluissa edistää jodin niukan saannin korjaamista useissa väestöryhmissä.
Vuonna 2018 jokainen suomalainen söi keskimäärin 130 kodin ulkopuolista ateriaa. Julkiset ruokapalvelut tarjosivat näistä noin puolet.
Joukkoruokailun kehittäminen ja seuranta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Työterveyslaitos ja Sydänliitto alkoivat vuonna 2002 seurata ja kehittää ruokapalvelujen käyttöä eri ikä- ja väestöryhmissä, sen muutoksia ja ruokapalveluiden tarjoamien aterioiden ravitsemuslaatua.
Tämä Joukkoruokailun seurannan asiantuntijaryhmä on julkaissut useita raportteja ja artikkeleita ruokapalveluiden käytöstä ja ravitsemuslaadusta.
Makuaakkoset-diplomiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
KouluruokadiplomiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Suomen Sydänliiton ravitsemussuositusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Joukkoruokailusta Kaventaja-sivustolla
Valtion ravitsemusneuvottelukuntaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
THL:n ylläpitämästä Fineli-tietopankista löytyy kattavin tieto elintarvikkeiden koostumuksesta.
Fineli-tietopankkiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Työmiesten työaikaiset ruokapalvelut ja syöminen työaikanaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Valtioneuvoston periaatepäätös terveyttä edistävän liikunnan ja ravinnon kehittämislinjoistaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä