Nenäsumutteena annettavasta influenssarokotuksesta kysyttyä

Miksi nenäsumuterokotetta ei anneta alle kaksivuotiaille?

Ennen myyntilupaa tehdyissä tutkimuksissa todettiin, että Fluenz-nenäsumuterokotteen saaneilla 6–23 kuukauden ikäisillä lapsilla oli enemmän hengitysteiden vinkumista kuin pistettävää influenssarokotetta saaneilla lapsilla. Tämän vuoksi myös Fluenz Tetra -nenäsumuterokotteen myyntiluvassa on ikärajoitus. 

Miksi nenäsumutteena annettavaa Fluenz Tetra -rokotetta annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa vain 2–6-vuotiaille?

Nenäsumuterokotetta ei myyntiluvan haltijan ohjeen mukaan saa antaa alle kaksivuotiaille.  Rokotetta voisi antaa 17. ikävuoteen asti, mutta kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta vain alle 7-vuotiaat lapset. 

Influenssakaudella 2022–2023 noin yksi kolmesta 2–6-vuotiaasta lapsesta otti influenssarokotteen. Rokotteen saaneista 2–6-vuotiaista lapsista valtaosa sai rokotteen nenäsumutteena.

Nenäsumuterokote on kalliimpi kuin pistettävä rokote. Rokotteen suojatehossa ei ole oleellisia eroja. Jos nykyistä selvästi suurempi osuus  vanhemmista haluaa lapselleen jatkossa nenäsumuterokotteen, voidaan tulevina kausina harkita suuremman rokotemäärän hankkimista.

Miksi nenäsumutteena annettavaa rokotetta ei ole varattu kaikille 2–6-vuotiaille?

Nenäsumutteena annettava rokote on huomattavasti kalliimpi kuin pistettävä rokote.

Alle 3-vuotiaiden pikkulasten influenssarokotuskattavuus oli maassamme korkeimmillaan korona-aikana. Tuolloin kattavuus oli 43 %. Viime kaudella 2-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus oli valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan noin 38 % ja  3–6-vuotiaiden kattavuus oli valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan noin 28 %. Ei ole järkevää hankkia verovaroin suurta määrää kalliita rokotteita, jotka sitten jouduttaisiin käyttämättöminä hävittämään.

Valmisteyhteenvedon mukaan lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotetta, tarvitsee kaksi annosta Fluenz Tetra -rokotetta. Miksi THL suosittelee vain yhtä annosta?

Tutkimukset osoittavat, että yhden nenäsumuterokoteannoksen jälkeen suoja influenssaa vastaan on 90 prosenttia siitä suojasta, jonka terve lapsi saisi kahden annoksen jälkeen. Koska nenäsumutetta on voitu hankkia vain osalle 2–6-vuotiaista, ei ole perusteltua antaa lapsille kahta annosta.  

Fluenz Tetra -rokote sisältää eläviä influenssaviruksia. Voiko siitä saada influenssan? 

Rokotteesta ei voi saada influenssaa. Rokotteessa olevat influenssavirukset on heikennetty siten, että ne eivät pysty lisääntymään alemmissa hengitysteissä. Varovaisuussyistä rokotetta ei kuitenkaan anneta henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on voimakkaasti heikentynyt sairauden tai sen hoidon takia. 

Voiko rokotevirus tarttua Fluenz Tetra -rokotteen saaneesta toiseen henkilöön?

Rokotevirukset lisääntyvät rokotetun nenänielussa. Eritys on huipussaan 2–3 vuorokautta rokotuksesta. On mahdollista, että rokotevirukset voisivat tarttua rokotetun läheiseen. Tämä on kuitenkin harvinaista. 

Rokotevirukset on heikennetty siten, että ne eivät voi aiheuttaa tautia. Tartunnasta ei siis ole haittaa. 
Yhdysvalloissa rokotteen käytöstä on yli 10 vuoden kokemus. Siellä ei ole todettu rokotetun lähipiiriin kuuluvien henkilöiden sairastuneen edes silloin, kun läheisen vastustuskyky on ollut alentunut.

Saako 2–6-vuotiaille antaa pistettävän influenssarokotteen, jos vanhemmat niin haluavat?

Saa antaa. THL ei aseta rokotteita paremmuusjärjestykseen. THL:n tekemän rekisteripohjaisen tutkimuksen mukaan rokotteiden suojatehossa ei ole merkitsevää eroa. 

Kuinka tarkka on kahden vuoden alaikäraja? Saako esimerkiksi 1v 11 kk ikäiselle antaa Fluenz Tetra -rokotteen? 

Rokotteen valmisteyhteenvedossa mainittua alaikärajaa on syytä noudattaa.

Ennen myyntilupaa tehdyissä tutkimuksissa todettiin, että Fluenz -rokotteen saaneilla 6–23 kuukauden ikäisillä lapsilla ilmeni enemmän hengitysteiden vinkumista kuin pistettävää influenssarokotetta saaneilla lapsilla. Tämän vuoksi valmisteen myyntiluvassa on ikärajoitus. 

Lapsen pitää olla  vähintään 24 kuukauden ikäinen (= 24.0), kun hän saa nenäsumuterokotteen.
Lapsi täyttää kaksi vuotta tammikuussa. Kannattaisiko odottaa sinne asti ja antaa nenäsumuterokote, vai antaa tavallinen influenssarokote jo marras-joulukuussa?

THL suosittelee, että lapselle annetaan hänelle iän perusteella suositeltu rokote silloin, kun rokotukset aloitetaan omassa terveyskeskuksessa. Tässä tapauksessa lapsi saisi siis pistettävän rokotteen. 

Rokotuksen jälkeen suoja syntyy noin kahdessa viikossa. Jos rokotusta siirretään tammikuulle ja influenssaepidemia saapuu Suomeen varhain, lapsi ei välttämättä ehdi saada suojaa influenssaa vastaan. 

On myös mahdollista, että nenäsumuterokotetta ei ole  enää tammikuussa  jäljellä, koska rokotetta riittää vain osalle lapsista.

Pian kaksi vuotta täyttävälle lapselle annetaan influenssarokote ensimmäistä kertaa. Onko parempi antaa pistettävä influenssarokote ja kuukauden päästä toinen annos, vai odottaa ja antaa yksi annos nenäsumuterokotetta?

Kyseisessä tapauksessa on parempi antaa pistettävä influenssarokote riittävän ajoissa ennen epidemiakauden alkua.

Epidemian alkamista on vaikeaa ennustaa. Rokotuspäätökseen vaikuttaa se, milloin lapsi täyttää kaksi vuotta ja kumpaa rokotetta vanhemmat lapselleen haluavat.

On kuitenkin muistettava, että hävikin minimoimiseksi nenäsumutetta on varattu vain noin puolelle ikäryhmään kuuluvista lapsista. Lisäksi nenäsumuterokotteen käyttöaika on lyhyempi kuin pistettävän rokotteen.

Jos vanhemmat jäävät odottamaan, voi olla, että saatavilla on enää vain pistettävää rokotetta. Tällöin lapsi ei myöskään ehdi enää saada suositeltua kahta annosta pistettävää rokotetta riittävän ajoissa ennen influenssaepidemian alkua.

Lapsi saa ensimmäistä kertaa influenssarokotteen. Ennen toisen annoksen antamista hän ehtii täyttää kaksi vuotta. Kumpaa rokotetta annetaan?

Kummalla tahansa rokotteella voi jatkaa suojausta, jos lapsella ei ole terveydellisiä syitä, jotka estäisivät elävän heikennetyn rokotteen antamisen. 

Jos vanhemmat haluavat, että lapsi saa toisen rokoteannoksen nenäsumutteena, hänelle voidaan antaa Fluenz Tetra -rokote. On kuitenkin mahdollista, että sitä ei enää ole jäljellä, koska rokotetta riittää vain osalle lapsista ja rokotteen käyttöaika on lyhyempi kuin pistettävän rokotteen.

Jos lapsi saa ensimmäistä kertaa influenssarokotteen nenäsumutteena, annetaanko hänelle seuraavana vuonna yksi vai kaksi annosta influenssarokotetta?

Yksi annos riittää vastaisuudessa riippumatta siitä, mikä rokotevalmiste on kyseessä.

Entä jos alle kaksivuotiaalle on annettu vahingossa Fluenz Tetra -rokote?

Nenäsumuterokotteesta ei todennäköisesti ole haittaa, vaikka se olisi annettu vahingossa nuoremmalle kuin 24 kuukauden ikäiselle lapselle. On kuitenkin mahdollista, että rokote voi lisätä lapsen hengitysteiden vinkumista. 

Voiko Fluenz Tetra -rokotteen antaa, jos lapsella on rokotushetkellä vuotava tukkoinen nenä, mutta ei kuumetta?

Voi antaa. Lievä nenän tukkoisuus ei estä rokotteen antoa. Räkäisen kuumetaudin aikana lasta ei pidä rokottaa. Rokotuksen voi antaa, kun taudin pahin vaihe on ohi.

Voiko Fluenz Tetra -rokotteen antaa, jos lapsella on ollut nenäverenvuotoa edellisenä päivänä?

Voi antaa. Lapsen limakalvot korjautuvat nopeasti, eikä nenäsumutteesta ole haittaa.

Lapsi aivasti rokotteen antamisen jälkeen, pitääkö antaa uusi annos?

Annosta ei tarvitse uusia. Jo pienikin määrä elävää heikennettyä virusta limakalvoilla riittää. 

Voinko antaa Fluenz Tetra -valmisteen yhtä aikaa muiden rokotteiden kanssa?

Voit antaa. Rokotteen valmistaja on tuoteselosteessa suositellut, ettei rokotetta annettaisi yhtä aikaa MPR-rokotteen kanssa, koska vihurirokkoa vastaan saattaa tällöin muodostua vähemmän vasta-aineita. Käytännössä näiden rokotteiden antaminen yhtä aikaa ei vähennä merkittävästi rokotetun saamaa suojaa. Tämä johtuu siitä, että Suomessa lapset saavat kaksi annosta MPR-rokotetta.

Fluenz Tetra -rokotuksen voi antaa millä aikataululla tahansa muiden elävien rokotteiden kanssa. Normaalia elävien rokotteiden 4 viikon sääntöä ei siis tarvitse noudattaa. 

Fluenz Tetra -valmiste sisältää gelatiinia. Voiko rokotteen antaa juutalaiselle tai muslimilapselle?

Rokotteen gelatiini on peräisin siasta. Gelatiini on yleinen lääkkeiden apuaine, jota käytetään myös joissakin rokotteissa. Monet juutalaiset ja islaminuskoiset yhdyskunnat niin Yhdysvalloissa kuin Iso-Britanniassa ovat hyväksyneet gelatiinin käytön lääkkeissä ja rokotteissa.

Perhe päättää lapsen rokottamisesta. Vaihtoehtona on pistettävä influenssarokote, joka ei sisällä gelatiinia.

Rokotteessa käytetty liivate eli gelatiini on puhdistettu tarkoin. Lisäksi se on rikottu ainesosiinsa niin, että se ei enää muistuta esimerkiksi ruuassa käytettyä gelatiinia. Nenäsumutteena annettavasta influenssarokotteesta on erittäin tarkalla menetelmällä etsitty sian DNA:ta, mutta sitä ei ole löydetty.

Maailman terveysjärjestö WHO kutsui yli 100 islamin oppinutta kokoukseen, jossa käsiteltiin muun muassa rokotteissa olevan liivatteen merkitystä. Kokouksen perusteella Maailman terveysjärjestö WHO antoi julkilausuman, jonka mukaan liivate on niin puhdistettua ja muunneltua, että se on menettänyt yhteytensä sikaan. Julkilausuman mukaan muun muassa liivatetta sisältävät rokotteet sopivat myös islaminuskoisille. 

Voiko vanhempi antaa itse lapselleen nenäsumutteena annettavan influenssarokotteen?

Kyllä voi, mutta turvallisimmin vain terveydenhuollon ammattilaisen läsnä ollessa. Näin voidaan varautua mahdollisten äkillisten rokotusreaktioiden hoitoon. 

Lisäksi annettu rokotus saadaan kirjattua potilastietojärjestelmään. Näin tieto rokotuksesta välittyy myös valtakunnalliseen rokotusrekisteriin kattavuus- ja vaikuttavuusarvioita varten.

Nenäsumuterokotteessa on mononatriumglutamaattia. Mitä se on?

Mononatriumglutamaatti on glutamiinihapon suola. Glutamiinihappo on aminohappo, jota esiintyy luontaisesti sekä eläimissä että kasveissa. Sitä on siis myös ihmisen omassa kehossa. Elintarvikkeissa mononatriumglutamaattia käytetään aromivahventeena. 

Vaikka jotkut kokevat olevansa herkkiä mononatriumglutamaatille, lumekontrolloiduissa tutkimuksissa tästä ei ole saatu näyttöä. Yhdessä rokoteannoksessa on alle 0,2 mg mononatriumglutamaattia.

Aiheesta lisää