Alle 7-vuotiaiden lasten influenssarokotukset

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Jopa joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Vielä enemmän on niitä, joilla on oireeton influenssatartunta ja jotka voivat levittää influenssaa eteenpäin.

Influenssa altistaa lapsen jälkitaudeille, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume.

Mikä on influenssa?

Lapsi hyötyy influenssarokotuksesta

Influenssarokotuksen avulla voidaan estää lasten sairastuminen sekä influenssaan että sen jälkitauteihin. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Influenssarokotukset vähentävät merkittävästi lasten

  • lääkärikäyntejä
  • antibioottihoitoja
  • sairaalahoitoja.

Influenssarokotukset ovat tärkeitä kaikille lapsille. Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluville lapsille rokotukset ovat erityisen tärkeitä, sillä heillä on muita suurempi riski sairastua vakavaan influenssaan. 

Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien influenssarokotukset

Rokote on maksuton alle 7-vuotiaille lapsille osana rokotusohjelmaa. Se on maksuton myös kaiken ikäisille lapsille, jotka ovat alttiita vakavalle influenssalle sairauden tai sen hoidon vuoksi. 

Influenssa vie lapsia sairaalahoitoon 

Influenssa on eri tauti kuin flunssa. Lapset joutuvat influenssan vuoksi sairaalahoitoon yhtä usein kuin ikääntyneet. Yleisimmät syyt lasten sairaalaan joutumiselle ovat

  • verenmyrkytysepäily
  • alahengitystieinfektio
  • astman vaikeutuminen
  • kuumekouristus.

Influenssa on yksi tärkeimmistä kuumekouristusten laukaisijoista.

Harvinaisia influenssaan liittyviä vakavia komplikaatioita ovat esimerkiksi aivoaineen tulehtuminen eli enkefaliitti ja sydänlihaksen tulehdus.

Lapset levittävät influenssaa tehokkaasti

Lapsia pidetään merkittävimpinä influenssan levittäjinä, sillä

  • kun influenssa tulee Suomeen, lapset sairastuvat todennäköisemmin kuin aikuiset
  • lapset erittävät influenssaviruksia jopa kahden viikon ajan oireiden alkamisesta
  • influenssavirusten määrät lasten nenänieluissa ovat korkeammat kuin aikuisilla.

Pikkulapsen rokottaminen suojaa myös hänen lähipiiriään

Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään perheenjäsenten sairastumista. Tämä on erityisen merkittävää, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäinen lapsi. Juuri tämänikäiset ovat altteimpia saamaan sairaalahoitoa vaativan influenssaan, mutta rokotetta heille ei voi antaa.

Kun rokotetaan yli kuuden kuukauden ikäisiä lapsia, vähennetään viruksen kiertoa pikkulasten joukossa. Näin voidaan epäsuorasti suojata jonkin verran myös alle puolivuotiaita.

Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta myös muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia.

Tarjoa rokotetta pienimpien lasten lähipiirille

Pistettävä influenssarokote voidaan antaa kuuden kuukauden ikäiselle. Sitä nuorempia lapsia voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän vanhempiaan ja muita läheisiä. Nenäsumuterokote voidaan antaa 2–6-vuotiaille.

Influenssarokote on maksuton alle 6 kuukauden ikäisten lasten lähipiirille.
Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiirin influenssarokotukset

Aiheesta lisää

Lisätietoa influenssarokotusten muista kohderyhmistä: