Lasten influenssarokotuksista kysyttyä

Miksi pistettävää rokotetta ei anneta alle kuuden kuukauden ikäisille lapsille?

Rokotevalmistajan tutkimuksissa rokotteen teho pienillä imeväisillä ei ole ollut riittävä. Siksi pistettävä rokote on rekisteröity vasta 6 kuukauden iästä alkaen.

Miten alle 6 kuukauden ikäistä lasta voi suojata influenssalta?

Alle 6 kuukauden ikäistä lasta voi parhaiten suojata influenssalta siten, että hänen äitinsä ottaa jo raskaana ollessaan influenssarokotteen. Myös lapsen lähipiirin kannattaa ottaa rokote.

Tarvitseeko kotihoidossa oleva lapsi influenssarokotetta?

Lapsi ei ole turvassa influenssalta kotihoidossakaan varsinkaan, jos hänellä on vanhempia sisaruksia, jotka käyvät päivähoidossa, esikoulussa tai koulussa. Päivähoidossa lapsi tosin altistuu influenssalle todennäköisemmin kuin kotihoidossa.

Influenssavirus kiertää tehokkaasti kouluikäisten ja paljon ihmisiä tapaavien aikuisten keskuudessa. Heidän välityksellään virukset voivat tarttua kotihoidossa olevaan lapseen.

Miksi kaikki seitsemän vuotta täyttäneet eivät saa rokotetta ilmaiseksi? Influenssahan kiertää myös kouluissa.

Influenssarokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan 6–35 kuukauden ikäisille lapsille siksi, että influenssa on heillä yleisintä ja aiheuttaa jälkitauteineen mittavan tautitaakan.

Syksyllä 2018 ohjelma laajeni kaikkiin alle seitsemänvuotiaisiin. Tätä vanhemmilla lapsilla on todennäköisesti jonkin verran luonnon suojaa aikaisemmilta influenssakausilta. Heillä oireinen influenssa ei ole enää aivan yhtä yleinen eikä aiheuta yhtä paljon lääkärissäkäyntejä.

Kaikki 7 vuotta täyttäneet lapset ja nuoret, jotka ovat sairauden tai hoidon vuoksi alttiita vakavalle influenssalle, saavat influenssarokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.  

Kansallista rokotusohjelmaa kehitetään jatkuvasti. Influenssarokotusten laajentaminen on ollut yksi kehityskohteista.

Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien influenssarokotukset

Voiko influenssarokote aiheuttaa narkolepsiaa?

Ei ole näyttöä siitä, että mikään nykyisin käytössä oleva influenssarokote aiheuttaisi narkolepsiaa.

Voiko lapsi saada rokotteesta influenssan?

Pistettävät influenssarokotteet eivät voi aiheuttaa influenssaa, sillä ne sisältävät vain inaktivoitujen eli tapettujen virusten osia. 

Nenäsumutteena annettava Fluenz-rokotteen virukset on heikennetty niin, että ne eivät voi aiheuttaa rokotettavalle influenssaa. Varovaisuussyistä tätä rokotetta ei kuitenkaan anneta henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on voimakkaasti heikentynyt sairauden tai hoidon takia.

Influenssarokotteista ei myöskään voi saada flunssaa eli tavallista nuhakuumetta.

Lisääkö rokotus lapsen riskiä saada muita hengitystieinfektioita?

Rokottaminen ei lisää lapsen infektioherkkyyttä. Päinvastoin: koska influenssa estyy, estyvät myös sen jälkitauteina mahdollisesti tulevat bakteeritaudit, kuten korvatulehdukset.

Muihin virusinfektioihin influenssarokotuksilla ei voida vaikuttaa. Ne eivät lisäänny mutta eivät todennäköisesti vähenekään.

Voiko rokottaa, jos lapsella on rokotushetkellä nuhaa tai yskää?

Kuumeisen taudin aikana lasta ei pidä rokottaa. Kuumeeton nuha tai yskä ei estä rokottamista. Myös nenäsumuterokotteen voi antaa nuhaiselle lapselle.

Onko vaarallista, jos lapsella on rokotettaessa influenssa itämässä?

Rokottaminen taudin itämisaikana ei ole vaarallista. Näin myöhään annettu rokote ei kuitenkaan ehdi synnyttää suojaa tautia vastaan.

Voiko kananmunalle allergista lasta rokottaa?

Kanamunalle allerginen lapsi voidaan useimmiten rokottaa aivan normaalisti. Valtaosalle ei tule oireita hedelmöitetyissä kananmunissa valmistetuista rokotteista.

Esimerkiksi pikkulapsi, joka saa iho- ja suolioireita kananmunasta, voidaan rokottaa ilman erityistoimenpiteitä. Lasta ei tarvitse etukäteen altista tai testata, vaikka hän ei olisi koskaan syönyt kananmunaa.

Jos riski sairastua vakavaan tautiin on korkea, voidaan rokote uusimman tutkimustiedon mukaan antaa yksilöllisen harkinnan perusteella myös niille voimakkaasti kanamunalle allergisille, jotka ovat kananmunaa syötyään saaneet anafylaktisen reaktion.

Influenssarokotetta suositellaan kaikille niille, joilla on riski saada vakava influenssa tai siihen liittyvä vaikea komplikaatio. Tällöin anafylaksian kananmunasta saaneille annetaan rokotus poliklinikkaolosuhteissa esimerkiksi terveyskeskuksessa ja huolehditaan riittävästä seuranta-ajasta.

Tarkemmat ohjeet kananmunalle allergisen rokottamisesta

Onko vaarallista rokottaa lapsia joka vuosi? Olisiko parempi pitää taukoja ja antaa lapsen välillä sairastaa influenssa? Jos lapsi saa joka vuosi influenssarokotteen eikä sairastu influenssaan, voiko hän aikuisena influenssatartunnan saadessaan sairastuakin vakavasti?

Kansallisessa ohjelmassa influenssarokotetta tarjotaan kaikille lapsille 6 kuukauden ikäisistä 6-vuotiaisiin. Tätä vanhemmat lapset eivät saa kansallisen ohjelman rokotetta, elleivät kuulu lääketieteelliseen riskiryhmään. 

Japanissa lapsia rokotettiin pitkään vuosittain eikä siellä todettu influenssan vaikeutuvan aikuisiässä niillä, jotka oli lapsena rokotettu. Samoin Yhdysvalloissa lapsia on rokotettu vuosittain jo pitkään ilman haitallisia myöhäisvaikutuksia.

Toistuvien influenssarokotusten vaikutuksia tutkitaan parhaillaan myös muissa ikäryhmissä ja eri maissa. Toistaiseksi lääkeviranomaiset ovat todenneet, että influenssarokotuksilla on merkittäviä hyötyjä. Mahdolliset haitat ovat vähäisiä.

Voiko influenssarokotteen antaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa?

Pistettävän tai nenäsumutteena annettavan influenssarokotteen voi antaa samaan aikaan tai millä aikavälillä tahansa minkä tahansa muun rokotteen kanssa. 

Rokottamisen tärkeimmät muistisäännöt

Yhdistelmärokotteessa on Hib yhtenä komponenttina, tarvitaanko kuitenkin myös influenssarokote?

Kyllä tarvitaan. Hib-rokotteella tarkoitetaan rokotetta, joka antaa suojaa Haemophilus influenzae tyyppi b -bakteeria vastaan. Hib-bakteeri aiheuttaa kurkunkannen tulehdusta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Sekaannuksia aiheuttavasta nimestään huolimatta Hib on aivan eri taudinaiheuttaja kuin influenssavirus.

Aiheesta lisää