Lääkärin tartuntatauti-ilmoitus ja tartuntatautiepäily
Lääkärin ja hammaslääkärin tulee tehdä tartuntatauti-ilmoitus tietyistä tartuntataudeista. Ilmoitusvelvollisuus koskee osaa tartuntatautiasetuksessa lueteltuja yleisvaarallisia ja valvottavia tartuntatauteja.
Ilmoitettavat taudit ja mikrobit
Lääkärin tartuntatauti-ilmoitus sisältää tunnistetietojen lisäksi tiedon potilaan
- sukupuolesta
- asuinkunnasta
- syntymämaasta
- hoitopaikasta
- tartunnasta
- oireiden alkamisajankohdasta
- diagnoosista.
THL täydentää väestörekisterijärjestelmästä tiedot potilaan asuin- ja kotikunnasta, syntymämaasta, kansalaisuudesta ja mahdollisesta kuolemasta.
Lääkäri tekee tartuntatauti-ilmoituksen aina sähköisesti. Vanhat paperilomakkeet tartuntatauti-ilmoitus A ja B eivät ole enää käytössä.
Ohje lääkärille verkkoilmoituksen tekoon
Lääkäri voi tehdä tartuntatauti-ilmoituksen verkossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, mikä korvaa entisen lomakkeen A ja B, lääkärin ilmoitus tartuntatautitapauksesta.
Edellytyksenä on, että lääkäri tunnistautuu terveydenhuollon ammattihenkilön toimikortilla. Tarvittaessa lääkäri voi täyttää myös tartuntatautiepäilyilmoituksen, joka on entinen lomake C, lääkärin ilmoitus tartuntatautiepäilystä.
Ilmoituksen kulku:
4. Tietojen täydentäminen ja peruminen
6. Yhteystiedot
1. Tunnistautuminen
- Aseta toimikortti kortinlukijaan.
- Mene osoitteeseen: Lääkärin tartuntatauti-ilmoitus
- Tarvittaessa valitse varmenne ja paina ok. Kaikki selaimet eivät vaadi varmennetta.
- Anna toimikortin PIN1-koodi. PIN1-koodia ei aina kysytä uudelleen, jos sitä on kysytty aikaisemmin muun verkkosovelluksen yhteydessä.
Sukunimi, etunimi ja toimikortin rekisteröintinumero luetaan toimikortiltasi automaattisesti ilmoitukseen. Nimesi ja rekisteröintinumerosi näkyvät sivun alareunassa.
Jos kortti on pois lukijasta, saat virheilmoituksen, esimerkiksi "Tätä sivua ei voi näyttää", "SSL-yhteysvirhe" tai "Suojatun yhteyden muodostaminen epäonnistui".
Mikäli käytät Firefox-selainta, tee Väestörekisterikeskuksen ohjeen mukaiset asetukset ennen ilmoituksen tekoa.
2. Ilmoituksen tekeminen
Kun olet avannut sovelluksen, ruudulla näkyy ilmoituslomake. Saat ohjeita lomakkeesta viemällä hiiren kysymysmerkki-kuvakkeen päälle.
Sovellus sulkeutuu automaattisesti tunnin kuluessa, jos et tee mitään. Tällöin keskeneräinen ilmoitus ei tallennu, vaan sinun tulee täyttää se uudestaan.
Lomakkeessa on viisi osaa:
1. Ilmoituksen rekisteröinti
- Valitse ilmoitettava Tartuntatauti valikosta.
- Ilmoituksen tunnus ja Ilmoituspäivä täyttyvät automaattisesti.
2. Ilmoitettavan tautitapauksen oire- ja tartuntatiedot
- Täytä Näytteenottopäivä (pp.kk.vvvv)
- Ota kantaa Onko potilaalla sairauden oireita.
Jos potilaalla on ollut oireita, täytä Sairauden oireiden alkamispäivämäärä: täytä Päivämäärä (pp.kk.vvvv). Jos tarkka päivämäärä ei ole tiedossa, valitse valikoista Kuukausi ja/tai Vuosi. - Valitse Tartuntatie ja/tai tartunnan lähde -valikosta yksi tai useampi sopiva vaihtoehto. Mikäli valitset tartuntatieksi seksin, valitse myös seksikontaktin tyyppi. Tarvittaessa voit kirjoittaa lisätietoja seuraaviin kohtiin: työperäinen tartunta, eläin ja muu tartuntatie.
- Valitse Tartuntamaa valikosta. Kenttä on pakollinen, mutta voit tarvittaessa valita vaihtoehdon Ei tietoa. Jos valitset Suomen, on mahdollista täyttää Tartuntakunta Suomessa jos se on tiedossa. Jos valitset ulkomaan, on mahdollista täyttää Tartuntapaikka ulkomailla jos se on tiedossa. Jos ilmoitat useamman kuin yhden tartuntamaan, paina Tallenna-painiketta jokaisen maavalinnan jälkeen.
- Valitse ICD-10-koodi valikosta. Valikossa on valitsemaasi tautiin liittyvät koodit. Kaikista taudeista ei kysytä ICD-10-koodia.
- Muutamissa taudeissa on omat lisäkysymyksensä. Näitä tauteja ovat esimerkiksi tuberkuloosi, hiv-infektio ja malaria.
3. Ilmoitettavan tautitapauksen henkilö- ja taustatiedot
- Täytä Potilaan henkilötunnus.
Jos henkilötunnus läpäisee tarkistuksen, täyttyvät syntymäaika- ja sukupuolitiedot automaattisesti.
Jos henkilötunnus puuttuu tai on virheellinen, täytä Potilaan syntymäaika (pp.kk.vvvv). Valitse Potilaan sukupuoli valikosta. Valitse Potilaan asuin- tai oleskelukunta valikosta. - Muutamissa taudeissa on omat lisäkysymyksensä. Näitä tauteja ovat esimerkiksi tuberkuloosi, hiv-infektio ja malaria.
- Lisätietoja tartuntatautitapauksesta -kenttään voit kirjoittaa lisätietoja.
4. Ilmoitus tartuntatautiepäilystä
Kupan, tippurin, hiv:n tai tuberkuloosin ilmoituksen yhteydessä voit tarvittaessa rastittaa kohdan "Lääkärin ilmoitus tartuntatautiepäilystä terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavalle lääkärille". Täytä silloin seuraavat tiedot ilmoitettavasta henkilöstä:
- Sukunimi (pakollinen)
- Etunimi (pakollinen)
- Postiosoite (pakollinen) ja kunta (valitaan listalta, pakollinen)
- Muut yhteystiedot (ei pakollinen)
Muut ilmoitukseen tarvittavat tiedot poimitaan automaattisesti tartuntatauti-ilmoituksesta.
Jotta pääset tulostamaan tartuntatautiepäilyilmoituksen, sinun on lähetettävä varsinainen tartuntatauti-ilmoitus ensin. Tuolloin epäilyilmoituslomake ilmaantuu näytölle tulostusta varten. Se allekirjoitetaan ja postitetaan kyseisen henkilön asuinkunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.
5. Ilmoittavan lääkärin tiedot
- Täytä Lääkärin toimipaikka ja Lääkärin toimipaikan puhelinnumero.
- Valitse Lääkärin toimipaikan kunta valikosta.
- Täytä Lääkärin sähköpostiosoite.
3. Ilmoituksen lähettäminen
- Paina Tarkista-painiketta, kun olet täyttänyt ilmoituksen kaikki kohdat.
- Ilmoituksen tiedot tulevat näkyviin. Virheet tai puutteet on merkitty punaisella ja ne sinun on korjattava.
- Paina Muuta tietoja -painiketta, jos teet korjauksia.
- Paina Lähetä-painiketta, kun olet täyttänyt ja tarkistanut kaikki ilmoituksen kohdat. Ilmoituksen onnistuneesta lähettämisestä ei tule erillistä sähköpostia.
- Valitse Kirjaudu ulos tai valitse Tee uusi ilmoitus, jos haluat tehdä uuden ilmoituksen. Ilmoittavan lääkärin tiedot täyttyvät automaattisesti seuraavaa ilmoitusta varten.
Sähköistä tartuntatauti-ilmoitusta tai sen tietoja, kuten skannattua tulostetta, ei tallenneta potilaan asiakirjoihin. Riittää, että hoitava lääkäri merkitsee sairauskertomukseen, että tartuntatauti-ilmoitus on tehty.
4. Tietojen täydentäminen ja peruminen
- Jos haluat täydentää tai korjata aiemmin tehty ilmoitusta, tee uusi tartuntatauti-ilmoitus. Se korjaa tai täydentää automaattisesti aiemmin tehtyä ilmoitusta.
- Tartuntatauti-ilmoitusta ei voi perua sähköisesti. Näissä tilanteissa ota yhteyttä THL:n Idil Husseiniin, puh. 029 524 7319 tai Maia Jeganovaan, puh. 029 524 8673.
5. Ongelmatilanteissa
- Tarkista, että olet asettanut toimikorttisi kortinlukijaan ennen kuin avaat selaimella verkko-osoitteen.
- Tarvittaessa sulje selain, ota toimikortti ulos, laita se takaisin lukijaan ja käynnistä selain uudestaan.
- Tarvittaessa ota yhteyttä IT-tukeesi ja varmista että kortinlukijasi ohjelmisto on ajan tasalla.
- Lääkäriliiton sivuilta löytyy ohjeita kortinlukijan ja kortinlukijaohjelmiston asennukseen:
Kortinlukija ammattikortin käyttöön (Lääkäriliitto) - Jos käytät Internet Explorer -selainta ja ilmoitusta syöttäessä näet samalla kertaa Tarkista- ja Lähetä-painikkeet, paina ensin Tarkista-painiketta ja jos ei ole korjattavaa, vasta sitten Lähetä-painiketta.
-
Ilmoitussovellukseen pääsee vain kotimaisista verkko-osoitteista (Manner-Suomi ja Ahvenanmaa).
Jos saat sovellusta avatessasi virheilmoituksen "403 HTTP forbidden", voi se johtua tästä rajauksesta. Ota yhteyttä ao. osoitteisiin ja selvitetään asia.
6. Yhteystiedot
Tietosisältöön ja teknisiin ongelmiin liittyvissä asioissa ota yhteyttä
- sähköpostitse ttr(at)thl.fi
- Maia Jeganova puh. 029 524 8673
- Päivi Laukkanen-Nevala puh. 029 524 7968