Myndigheternas samarbete vid utredning av epidemier

Institutet för hälsa och välfärd, THL

Enheten för smittskydd och vaccinationer

PB 30, 00271 Helsingfors
Tfn 029 524 6000
Telefax 029 524 8648

Stöder utredningen av mat- och vattenburna epidemier. Koordinerar vid behov epidemiutredningar till exempel vid exceptionellt stora epidemier eller epidemier med geografiskt omfattande spridning.

Enheten för mikrobiologisk expertis

Bakteriologiska laboratoriet

PB 30, 00271 Helsingfors
Tfn 029 524 6000

Enhetens laboratorium för tarmbakterier har ansvar för närmare undersökning, typning och uppföljning av epidemier orsakade av smittkällor som isolerats från människor. Laboratoriet fungerar även som stöd- och referenslaboratorium för bakterieundersökningar.

Virologiska laboratoriet

PB 30, 00271 Helsingfors
Tfn 029 524 6000
Telefax 029 524 8355

Enhetens laboratorium för tarmvirus ansvarar för typningen och den molekylgenetiska uppföljningen av tarmvirus som orsakat epidemier och isolerats från människor. Laboratoriet fungerar som referenslaboratorium för tarmvirus.

Vattenmikrobiologi

PB 95, 70701 Kuopio
Tfn 029 524 6000
Telefax 029 524 6497

Stöder utredningen av vattenburna epidemier. Enheten har vattenverksexpertis och är vid behov i kontakt med andra vattenverksexperter.

Livsmedelsverket

Enheten för mikrobiologisk livsmedelssäkerhet

PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET
Tfn 029 530 0400 (växel)
[email protected]
Fax 029 530 0444 

Livsmedelsverket är centralmyndighet för livsmedelstillsynen och leder den. Livsmedelsverket konsulterar och koordinerar spårningar och återkallande av livsmedel samt upprätthåller ett nationellt register över livsmedels- och vattenburna epidemier.

Mikrobiologiska enheten

PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET
Tfn 029 530 0400 (växel)
[email protected]

Nationellt referenslaboratorium. Laboratorieundersökningar vid behov av provtagning från livsmedel, produktionsmiljöer och djur vid utredningar av epidemier, toxinundersökningar, fortsatt typning av bakteriestammar som isolerats.