Myndigheternas samarbete vid utredning av epidemier
Institutet för hälsa och välfärd, THL
Enheten för smittskydd och vaccinationer
PB 30, 00271 Helsingfors
Tfn 029 524 6000
Telefax 029 524 8648
Stöder utredningen av mat- och vattenburna epidemier. Koordinerar vid behov epidemiutredningar till exempel vid exceptionellt stora epidemier eller epidemier med geografiskt omfattande spridning.
Enheten för mikrobiologisk expertis
Bakteriologiska laboratoriet
PB 30, 00271 Helsingfors
Tfn 029 524 6000
Enhetens laboratorium för tarmbakterier har ansvar för närmare undersökning, typning och uppföljning av epidemier orsakade av smittkällor som isolerats från människor. Laboratoriet fungerar även som stöd- och referenslaboratorium för bakterieundersökningar.
Virologiska laboratoriet
PB 30, 00271 Helsingfors
Tfn 029 524 6000
Telefax 029 524 8355
Enhetens laboratorium för tarmvirus ansvarar för typningen och den molekylgenetiska uppföljningen av tarmvirus som orsakat epidemier och isolerats från människor. Laboratoriet fungerar som referenslaboratorium för tarmvirus.
Vattenmikrobiologi
PB 95, 70701 Kuopio
Tfn 029 524 6000
Telefax 029 524 6497
Stöder utredningen av vattenburna epidemier. Enheten har vattenverksexpertis och är vid behov i kontakt med andra vattenverksexperter.
Livsmedelsverket
Enheten för mikrobiologisk livsmedelssäkerhet
PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET
Tfn 029 530 0400 (växel)
[email protected]
Fax 029 530 0444
Livsmedelsverket är centralmyndighet för livsmedelstillsynen och leder den. Livsmedelsverket konsulterar och koordinerar spårningar och återkallande av livsmedel samt upprätthåller ett nationellt register över livsmedels- och vattenburna epidemier.
Mikrobiologiska enheten
PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET
Tfn 029 530 0400 (växel)
[email protected]
Nationellt referenslaboratorium. Laboratorieundersökningar vid behov av provtagning från livsmedel, produktionsmiljöer och djur vid utredningar av epidemier, toxinundersökningar, fortsatt typning av bakteriestammar som isolerats.