Ohje Candida auriksen tunnistamiseen ja epidemioiden torjuntaan

Candida auris on hiivasieni. Se voi aiheuttaa vakavia yleisinfektioita ja muita infektioita, erityisesti sairaala- ja laitoshoitopotilaille, joilla on vakavia perussairauksia.    

C. auris kehittää helposti vastustuskyvyn eli resistenssin yleisesti käytössä oleville hiivasienilääkkeille. Flukonatsoliresistenssi on hyvin yleistä.

Lisäksi on löydetty kantoja, jotka ovat resitenttejä kaikille kolmelle tärkeimmälle sienilääkeryhmälle, joita ovat

  • atsolit
  • ekinokandiinit
  • amfoterisiini B.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa vuoteen 2016 mennessä eristetyt C. auris -kannat olivat kaikki vastustuskykyisiä flukonatsolille. Useimmat olivat resistenttejä myös muille atsoleille, 20 % oli resistenttejä amfoterisiini B:lle ja 10 % ekinokandiineille. 

Miten C. auris tunnistetaan?

C. auris -kantojen tunnistaminen lajitasolle vaatii MALDI-TOF- tai PCR/sekvensointimenetelmien käyttöä.

C. auris on sukua Candida haemuloniille ja sen erottaminen fenotyyppisesti ja biokemiallisesti muista kandidalajeista voi olla vaikeaa. Biokemiallisten testien perustella C. auris voidaan sekoittaa erityisesti C. haemulonii, Candida famata, Candida sake, Rhodotorula glutinis tai Saccharomyces -lajin kanssa. 

Suomessa lajitason tunnistuksia tehdään muun muassa HUSLABissa, jonne voi lähettää invasiivisista infektioista eristettyjä non-albicans-lajeja tunnistettavaksi ja herkkyysmääritykseen. Tarkemmat ohjeet löytyvät HUSLABin ohjekirjasta.

Miten C. auris -epidemioita torjutaan?

Kuten muut moniresistentit mikrobit, C. auris voi levitä hoitolaitoksissa ja aiheuttaa epidemioita. C. auris voi säilyä sairaalaympäristössä pitkään. Myös potilailla oireeton kantajuus voi kestää pitkään. 

Epidemoiden ehkäisyssä on tärkeää tunnistaa C. auris  varhain ja noudattaa asianmukaisia varotoimia.

  • Potilaat, joilla todetaan C. auriksen aiheuttama infektio tai kolonisaatio hoidetaan tavanomaisten varotoimien lisäksi kosketusvarotoimin yhden hengen huoneessa. 
  • Tartunnalle altistuneet potilaat seulotaan C. auriksen varalta. Potilaiden seulontanäytteet on suositeltava ottaa nivusista ja kainaloista. 
  • Hoitoympäristön siivoukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. 
  • C. auris -infektion mahdollisuus on syytä pitää mielessä myös flukonatsolille resistenttien kandidaisolaattien kohdalla ja tilanteissa, joissa potilasta siirretään ulkomailta Suomeen.

Lisätietoja

Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6629
[email protected]