Toimenpideohje MERS-koronavirustapauksiin

MERS-koronavirus  ihmisellä

Uusi eli Middle East Respiratory Syndrome koronavirus MERS-CoV todettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2012 potilaalta, joka menehtyi vakavaan hengitystieinfektioon. 

MERS-koronaviruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä täsmällistä tietoa. On kuitenkin paljon näyttöä siitä, että MERS-virusta esiintyy kameleissa etenkin Lähi-idässä, ja ihminen voi saada tartunnan kameleista suoraan tai epäsuoraan. 

Virus tarttuu myös ihmisestä toiseen etenkin sairaalaympäristössä, mutta tartunta vaatii todennäköisesti hyvin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa. 

MERS-tapauksista 80 % on raportoitu Saudi-Arabiassa, missä on todettu myös laajimmat sairaalaepidemiat Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Etelä-Korean lisäksi.  

Sairastuneista ihmisistä yli kolmasosa on menehtynyt tautiin. Suurin osa menehtyneistä on ollut iäkkäitä henkilöitä, joilla on ollut perustauteja. 

Korkean kuolleisuuden vuoksi hoitohenkilökunnan asianmukaiseen suojautumiseen tulee kiinnittää huomiota. Henkilöillä, joilla ei ole perussairauksia, MERS-infektio voi olla lieväoireinen tai oireeton.

Tartunnalta suojautuminen

Paras tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa. 

Myös potilaan hengitystie-eritteiltä tulee suojautua:

  • Potilasta opastetaan peittämään nenänsä ja suunsa yskiessä sekä niistäessä käyttämään kertakäyttönenäliinaa  
  • Käytetään yskivällä potilaalla ja/tai häntä hoitavalla henkilökunnalla kirurgista suu-nenäsuojusta.

Lue lisää: Hengitystieinfektioiden ehkäisy

Milloin Suomeen palaavalta matkailijalta tulee epäillä MERS-infektiota?

Suomalaisten matkailijoiden infektioriski on hyvin pieni. 

Nykytilanteessa MERS-koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen ensisijaisesti Lähi-idästä palaavilla matkailijoilla, joilla 

  • on ollut kontakti laboratoriovarmistetun MERS-tapauksen tai kamelin kanssa tai
  • on epäily sairaalassa saadusta tartunnasta (kts. MERS-kriteerit alla). 

THL tiedottaa uusista merkittävistä ohjeistukseen vaikuttavista MERS-epidemioista tarvittaessa Infektiouutisissa.

Ajantasaista tietoa MERS-tilanteesta WHO:n ja ECDC:n verkkosivuilla:

Euroopan tautikeskus (ECDC)

MERS situation updates (WHO)

MERS-epäilyn kriteerit avohoidossa

Avohoidossa vastaanotolle tullut tai puhelimitse yhteyttä ottanut potilas ohjataan MERS-CoV-tutkimuksiin, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

1. Taudinkuva: äkillinen kuumetauti (kuume >38°C), johon liittyy hengitystieinfektion oireita tai löydöksiä (yskää, hengitysvaikeus), ja joka on asteeltaan sairaalahoitoa vaativa

ja

2. Altistumistiedot: 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua jokin seuraavista:

Läheinen kontakti laboratoriovarmistetun MERS-tapauksen kanssa missä tahansa maassa.

tai

Läheinen kontakti kamelin ja/tai kamelin eritteiden kanssa maassa, missä on kuluvan vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja.

tai

Oleskelu sairaalassa potilaana/omaisena/työntekijänä maassa, missä on kuluvan vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja.

Kuluvan vuoden aikana kotoperäisiä MERS-tartuntoja on todettu Saudi-Arabiassa, Qatarissa ja Omanissa. Vuoden 2023 aikana Saudi-Arabiasta on raportoitu kolme MERS-tapausta ja yksi tapaus Yhdistyneistä arabiemiirikunnista (Tilanne päivitetty 12/2023).

Potilaan ohjaus tutkimuksiin tehdään infektiolääkärin ohjeiden mukaan. Tämä on erityisen tärkeää, jotta potilas voidaan ohjata suoraan hänelle sopivimpaan tutkimuspaikkaan ylimääräisiä kontakteja välttäen.

Potilaan haastattelu ja jatkotoimenpiteet

Paikallisen lääkärin tulee ensin selvittää potilasta haastattelemalla tarkat altistumis- ja oiretiedot sekä arvioida, täyttyvätkö kriteerit.

Myönteisessä tapauksessa lääkäri konsultoi seuraavaksi oman sairaanhoitopiirinsä infektiolääkäriä. Ellei hän ole tavoitettavissa, oman erityisvastuualueensa infektiolääkäriä. 

Infektiolääkäri ottaa virka-aikana yhteyttä THL:n tartuntatautilääkäriin tai päivystysaikana HUS:in infektiopäivystäjään. Heidän kauttaan saa tarvittaessa yhteyden THL:n päivystäjään, joka tekee epidemiologisen riskinarvion ja tuntee ajantasaisen kansainvälisen tilanteen  .

MERS-epäilyn kriteerit sairaalassa

Sairaalassa potilaalle harkitaan MERS-CoV-tutkimuksia infektiolääkäriä konsultoiden, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

1. Taudinkuva: äkillinen kuumetauti (kuume >38°C), johon liittyy hengitystieinfektion oireita kuten yskää tai hengitysvaikeutta sekä radiologisesti varmistettu keuhkokuume tai ARDS (acute respiratory distress syndrome)

ja

Altistumistiedot: 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua jokin seuraavista:

Läheinen kontakti laboratoriovarmistetun MERS-tapauksen kanssa missä tahansa maassa.

tai

Läheinen kontakti kamelin ja/tai kamelin eritteiden kanssa maassa, missä on kuluvan vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja.

tai

Oleskelu sairaalassa potilaana/omaisena/työntekijänä maassa, missä on kuluvan vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja.

Varotoimet ja eristäminen

Jos kliinisen taudinkuvan, altistumishistorian ja infektiolääkärin konsultaation perusteella päädytään ottamaan MERS-CoV-tutkimuksia, potilas eristetään ja hoidetaan samoja varotoimia käyttäen kuin intuinfluenssainfektioepäily: 

  • tavanomaiset varotoimet
  • kosketuseristys
  • pisaraeristys (visiiri tai suojalasit)
  • ilmaeristys.

Tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat

Hengityksensuojaimien käyttö 

Lähikontaktit kartoitetaan:

  • samassa taloudessa asuvat
  • suoraan hengitystie- tai muille kehon eritteille altistuneet
  • hoitohenkilökunta. 

Oireiden mahdollista kehittymistä seurataan 14 vuorokauden ajan altistumisen jälkeen.