Åtgärder vid MERS-coronavirusfall
MERS-coronavirus hos människor
Ett nytt coronavirus, dvs. Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV), konstaterades för första gången i september 2012 hos en patient som avled i en allvarlig infektion i andningsvägarna.
Det finns fortfarande ingen exakt kunskap om smittkällorna och -vägarna för MERS-coronavirus. Det finns dock mycket bevis på att MERS-virus förekommer hos kameler i synnerhet i Mellanöstern och att människan kan smittas direkt eller indirekt av kameler.
Viruset smittar också mellan människor i synnerhet i sjukhusmiljö, men det krävs sannolikt mycket nära kontakt med en insjuknad person för att bli smittad.
Av MERS-fallen har 80 procent rapporterats i Saudiarabien, där också de mest omfattande sjukhusepidemierna har konstaterats utöver Förenade Arabemiraten och Sydkorea.
Över en tredjedel av dem som insjuknat har avlidit av sjukdomen. Största delen av de avlidna har varit äldre personer med grundsjukdomar.
På grund av den höga dödligheten ska det fästas stor vikt vid lämpliga skyddsåtgärder för vårdpersonalen. Hos personer som inte har några grundsjukdomar kan en MERS-infektion ha lindriga eller inga symptom.
Att skydda sig mot smitta
Det bästa sättet att skydda sig mot vilken som helst infektion i andningsvägarna är att iaktta god handhygien.
Man bör även skydda sig mot sekret från patientens andningsvägar:
- Patienten ombeds täcka näsa och mun när han eller hon hostar och använda engångsnäsdukar för att snyta sig
- Kirurgiska mun- och nässkydd används på hostande patienter och/eller personalen som vårdar patienten.
När bör man misstänka MERS-infektion hos en resenär som återvänder till Finland?
Infektionsrisken är mycket liten för finländska resenärer.
I nuläget kan en MERS-coronainfektion komma på fråga i Finland i första hand hos resenärer som återvänder från Mellanöstern, som
- har varit i kontakt med ett laboratorieverifierat MERS-fall eller en kamel eller
- det finns misstanke om smitta som överförts på sjukhus (se MERS-kriterier nedan).
THL informerar vid behov i Infektionsnyheterna om nya betydande MERS-epidemier som påverkar anvisningarna.
Uppdaterad information om MERS-läget på WHO:s och ECDC:s webbsidor:
Kriterier för MERS-misstanke inom öppenvården
Inom öppenvården hänvisas patienten på mottagningen eller per telefon till undersökningar av MERS-CoV om följande två kriterier uppfylls:
1. Sjukdomsbild: plötslig febersjukdom (feber >38°C), med tillhörande symptom på eller fynd som tyder på en infektion i andningsvägarna (hosta, andningssvårigheter), och som är av en grad som kräver sjukhusvård
och
2. Exponeringsuppgifter: Inom 14 dygn innan symptomen började något av följande:
Nära kontakt med ett laboratorieverifierat MERS-fall i vilket land som helst.
eller
Nära kontakt med en kamel och/eller sekret från en kamel i ett land där inhemska fall av MERS-smitta har konstaterats under innevarande år.
eller
Vistelse på ett sjukhus (som patient/anhörig/anställd) i ett land där inhemska fall av MERS-smitta har konstaterats under innevarande år.
Under innevarande år har inhemska fall av MERS-smitta konstaterats i Saudiarabien, Qatar och Oman. Under 2023 har tre fall av MERS rapporterats i Saudiarabien och ett fall i Förenade Arabemiraten. (Läget uppdaterat 12/2023)
Patienten hänvisas till undersökningar enligt infektionsläkarens anvisningar. Detta är särskilt viktigt för att patienten ska kunna hänvisas direkt till den lämpligaste undersökningsplatsen så att onödiga kontakter undviks.
Patientintervju och fortsatta åtgärder
Den lokala läkaren ska först genom att intervjua patienten ta reda på exakta exponerings- och symtomuppgifter samt bedöma om kriterierna uppfylls.
I positiva fall konsulterar läkaren därefter infektionsläkaren i det egna sjukvårdsdistriktet. Om infektionsläkaren inte går att nå, kontaktas infektionsläkaren i det egna specialupptagningsområdet.
Infektionsläkaren kontaktar under tjänstetid smittskyddsläkaren vid THL och under jourtid infektionsjourhavande vid HUS. Via dem får man vid behov kontakt med THL:s jourhavande som gör en epidemiologisk riskbedömning och känner till den aktuella internationella situationen.
Kriterier för MERS-misstanke på ett sjukhus
På ett sjukhus övervägs MERS-CoV-undersökningar av en patient med konsulthjälp av infektionsläkaren om följande två kriterier uppfylls:
1. Sjukdomsbild: plötslig febersjukdom (feber >38°C), vilken inkluderar symptom i andningsvägarna såsom hosta eller andningssvårigheter samt radiologiskt fastställd lunginflammation eller ARDS (acute respiratory distress syndrome)
och
Exponeringsuppgifter: Inom 14 dygn innan symptomen började något av följande:
Nära kontakt med ett laboratorieverifierat MERS-fall i vilket land som helst.
eller
Nära kontakt med en kamel och/eller sekret från en kamel i ett land där inhemska fall av MERS-smitta har konstaterats under innevarande år.
eller
Vistelse på ett sjukhus (som patient/anhörig/anställd) i ett land där inhemska fall av MERS-smitta har konstaterats under innevarande år.
Försiktighetsåtgärder och isolering
Om det utifrån den kliniska sjukdomsbilden, exponeringsuppgifterna och infektionsläkarens konsultation bestäms att MERS-CoV-undersökningar ska utföras, ska patienten isoleras och behandlas under vidtagande av samma säkerhetsåtgärder som vid misstanke om fågelinfluensainfektion:
- sedvanliga försiktighetsåtgärder
- kontaktisolering
- droppisolering (visir eller skyddsglasögon)
- luftisolering.
Sedvanliga försiktighetsåtgärder och skyddsklassificering
Närkontakter kartläggs:
- boende i samma hushåll
- personer som exponerats direkt för sekret från luftvägarna eller andra sekret
- vårdpersonal.
Utvecklingen av eventuella symtom ska observeras i 14 dygn efter exponeringen.