Elävä heikennetty rokote reumatautia sairastavalle?

Voimakkaasti vastustuskykyä heikentävää lääkitystä saaville ei saa antaa eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita. On mahdollista, että rokotekanta aiheuttaa taudin.

Käytännössä kuitenkin joudutaan tilanteisiin, joissa potilas tarvitsisi elävän, heikennetyn rokotteen, lähinnä tuhkarokkoa, vesirokkoa tai keltakuumetta vastaan.

Sivun sisältö

MPR-rokotuksessa huomioitavaa

Rokotusta ei tarvitse, jos tietää sairastaneensa MPR-taudit -tuhka-ja vihurirokon sekä sikotaudin- tai on saanut kaksi MPR-rokotusta.

MPR-taudeista erityisesti tuhkarokko tarttuu herkästi. Suomessa tartuntariski on pieni. Sen sijaan ulkomaille matkustaessa riski kasvaa merkittävästi. Tuhkarokkoepidemioita esiintyy esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Tarkista ja tarvittaessa täydennä rokotussuojaa MPR-tauteja vastaan jo ennen vastustuskykyä heikentävää lääkehoitoa.

  • Jos matkaa harkitsevan tuhkarokkosuoja ei ole kunnossa tarkistetaan tuhkarokkovasta-aineet: jos ne puuttuvat, annetaan kahdesti MPR-rokote.
  • Jos henkilö on saanut yhden MPR-rokotuksen ennen reumaan sairastumista, toisen rokotuksen voi antaa ilman varotoimia sairastumisen jälkeen.
  • Biologinen lääke on tauotettava, mikäli rokotettava ei ole koskaan aikaisemmin saanut MPR-rokotetta. Tauotus ennen ensimmäistä rokotusta on tällä hetkellä perusteltua, sillä tuhkarokkoviruksia vastaan ei ole tehokkaita lääkkeitä.

MPR-rokote

Vesirokkorokotuksessa huomioitavaa

Valtaosa aikuisista on sairastanut vesirokon.

  • Varicella-zosterviruksen vasta-aineet tarkistetaan, jos ei ole tietoa sairastamisesta. Mikäli reumaa sairastavalla ei ole vasta-aineita, hänet kannattaa rokottaa.
  • Aikuiselle riittävä suoja syntyy kahdesta vesirokkorokoteannoksesta. Jos rokotettavan vastustuskyky on heikentynyt, annosten ihanteellinen väli on 3 kuukautta.

Vesirokkorokote

Keltakuumerokotuksessa huomioitavaa

  • Biologisen lääkkeen tauotus ennen rokotusta on tällä hetkellä perusteltua, sillä keltakuumeviruksia vastaan ei ole tehokkaita lääkkeitä.
  • Suomessa ei mitata suojaavia keltakuumevasta-aineita. Tämän vuoksi myös ennen tehosterokotusta biologinen lääke kannattaa tauottaa.
  • Vaikka myöhemmin vastustuskykyä heikentävien hoitojen yhteydessä annettava tehosterokotus näyttäisi olevan turvallinen, vähäisen tutkimustiedon perusteella ei kuitenkaan voi suositella keltakuumerokotetta ilman edellä mainittuja varotoimia.

Keltakuumerokotukset (Matkailijan terveysopas)