Levande försvagat vaccin till personer med reumatiska sjukdomar?

Personer vars läkemedelsbehandling kraftigt försämrar motståndskraften får inte ges vacciner som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare. Det är möjligt att vaccinstammen orsakar sjukdom.

I praktiken finns det dock situationer där en patient skulle behöva ett levande försvagat vaccin, framför allt mot mässling, vattkoppor eller gula febern.

Sidans innehåll

Att beakta vid MPR-vaccination

En vaccination behövs inte, om personen har genomgått MPR-sjukdomarna – mässling, påssjuka och röda hund – eller fått två MPR-vaccinationer.

Av MPR-sjukdomarna smittar särskilt mässling mycket lätt. I Finland är risken för smitta liten, men vid resor utomlands ökar risken däremot avsevärt. Mässlingsepidemier förekommer till exempel i Syd- och Mellaneuropa.

Kontrollera och komplettera vid behov vaccinationsskyddet mot MPR-sjukdomar redan före en läkemedelsbehandling som försvagar motståndskraften.

  • Om en person som överväger en resa inte har ett skydd mot mässling, kontrolleras antikropparna mot mässling: om de saknas, ges två doser MPR-vaccin.
  • Om personen har fått en MPR-vaccination innan insjuknandet i reumatism, kan den andra vaccindosen ges utan försiktighetsmått efter insjuknandet.
  • Ifall personen aldrig tidigare fått en MPR-vaccination, görs uppehåll i en behandling med biologiska läkemedel. För närvarande är det motiverat att göra ett uppehåll före den första vaccinationen, eftersom det inte finns effektiva läkemedel mot mässlingvirus.

MPR-vaccin

Att beakta vid vaccination mot vattkoppor

Största delen av alla vuxna har haft vattkoppor.

  • Om man inte vet om en person haft vattkoppor, kontrolleras antikroppar mot viruset Varicella zoster. Om en person med reumatism inte har antikroppar, lönar det sig att vaccinera.
  • Hos en vuxen person bildas ett tillräckligt skydd av två vaccindoser. Om personen har nedsatt motståndskraft, är den optimala tiden mellan doserna 3 månader.

Vaccin mot vattkoppor

Att beakta vid vaccination mot gula febern

  • För närvarande är det motiverat att göra ett uppehåll i en behandling med biologiska läkemedel före vaccination, eftersom det inte finns effektiva läkemedel mot gula febern-virus.
  • I Finland mäts inte skyddande antikroppar mot gula febern. Därför finns det skäl att göra ett uppehåll i behandlingen med biologiska läkemedel också innan en boostervaccination.
  • Även om det senare skulle verka tryggt att ge en boostervaccination i samband med en behandling som försämrar motståndskraften, är vaccination mot gula febern på grundval av knapphändiga forskningsrön inte att rekommendera utan ovan nämnda försiktighetsmått.

Vaccination mot gula febern (Resenärens hälsoguide, på finska)