Reumatauteja sairastavien aikuisten rokottaminen
Tällä sivulla
- Selvitä rokotussuoja heti kun reumatauti on todettu
- Rokotukset vastustuskykyä heikentävän reumahoidon aikana
- Tarvitseeko reumalääkitystä tauottaa tai vähentää?
- Suosittele lähipiirille rokotuksia
Tulehduksellisissa reumasairauksissa infektioalttiutta lisäävät itse tautiin kytkeytyvä tulehdus ja sen hillitsemiseen käytettävät lääkkeet. Elimistön kyky muodostaa vasta-aineita voi alentua joko reumataudin tai sen hoitojen vuoksi.
Rokotukset vähentävät riskiä sairastua esimerkiksi tuhkarokkoon, vesirokkoon tai kausi-influenssaan, jotka tarttuvat helposti.
Oheiset ohjeet käsittelevät nivelreumaa sairastavien rokotusperiaatteita. Niitä voi soveltaa muita immuunivälitteisiä tulehdussairauksia - selkärankareumaa, tulehduksellisia suolistosairauksia ja verisuonitulehduksia - sairastavien rokotuksiin.
Autoimmuunisairauden hoitoon käytetty immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito voi lisätä vaikean koronavirustaudin riskiä. Kirjallisuuden mukaan etenkin glukokortikoidihoito lisää vaikean taudin riskiä.
Suomalaisilla 20–69-vuotiailla koronaviruspotilailla, jotka sairastivat autoimmuunitautia ja joilla oli immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito, oli yli kaksinkertainen riski joutua sairaalaan tai tehohoitoon ja kuolla verrattuna tapauksiin, joilla ei ollut autoimmuunisairautta, kun otettiin huomioon ikä ja sukupuoli.
Lisätietoa vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja tiloista sekä vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestyksestä:
Vakavaille koronavirustaudeille alttiiden rokotusjärjestys
Selvitä rokotussuoja heti kun reumatauti on todettu
Ennen reumahoitoja varmistetaan paras mahdollinen rokotussuoja. Silloin voi myös turvallisesti antaa esimerkiksi eläviä heikennettyjä MPR-, vesirokko- ja keltakuumerokotteita.
- Tarkista ja täydennä rokotukset kurkkumätää ja jäykkäkouristusta (dT) sekä tuhka- ja vihurirokkoa sekä sikotautia (MPR) vastaan.
- Arvioi suojan tarve vesirokkoa ja pneumokokkia vastaan.
- Keskustele potilaan kanssa keltakuumerokotuksesta, jos hän aikoo matkustaa keltakuumealueelle.
Rokotukset vastustuskykyä heikentävän
reumahoidon aikana
Rokotteita, jotka eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia, voidaan antaa turvallisesti, mutta rokotusvaste voi olla alentunut perustaudin tai sen hoidon takia.
Reumaatikoille voidaan antaa kaikkia koronavirusrokotteita myös vastustuskykyä heikentävän reumahoidon aikana. Rokotteissa ei ole lisääntymiskykyisiä koronaviruksia. Adenovirusvektorirokotteissa on elävää adenovirusta, mutta se on käsitelty niin, että se on elimistölle harmiton eikä se lisäänny ihmisen elimistössä.
Koronavirusrokotteet eli COVID-19 rokotteet ohjeita ammattilaisille
Adenovirusvektorirokotteet (tietoa kansalaiselle)
Nivelreumapotilailla on tehty rokotetutkimuksia, mutta potilasmäärät ovat niin pieniä, että eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävien rokotteiden turvallisuuden arviointi niiden perusteella on hankalaa.
Lisäksi reuman hoidossa saatetaan käyttää useita eri lääkkeitä yhtä aikaa, joiden vaikutukset elimistön puolustusjärjestelmään tunnetaan vielä huonommin kuin yksittäisten lääkkeiden.
Myös perinnölliset tekijät vaikuttavat immuunipuolustukseen ja voivat yksittäisissä tapauksissa myötävaikuttaa ratkaisevasti rokotekannan aiheuttaman infektion syntyyn.
- Ei-elävät rokotteet: Rokottaminen kannattaa vaikka vaste voi olla alentunut
- Elävät heikennetyt rokotteet: Noudata varotoimia – arvioi hyödyt ja haitat
Tarvitseeko reumalääkitystä tauottaa tai vähentää?
Ennen elävien heikennettyjen rokotteiden antamista biologiset lääkkeet tulisi tauottaa ja suuret kortisoniannokset pienentää. Näistä varotoimista ei ole riittävästi tutkittua tietoa, joten ne voivat olla yli- tai alimitoitettuja.
Reumalääkityksen tauottaminen tai vähentäminen
Suosittele lähipiirille rokotuksia
Läheisten ja hoitohenkilökunnan rokotukset suojaavat reumapotilasta. Suojan merkitys korostuu tilanteissa, joissa hänelle itselleen ei voida antaa eläviä rokotteita.
Kun selvität reumapotilaan omaa rokotussuojaa, tarkista samalla
- Mitä rokotuksin ehkäistäviä tauteja läheiset ovat sairastaneet?
- Mitä rokotteita läheiset ovat saaneet?
- Mitä rokotteita suositellaan lähipiirille?