Usein kysyttyä rokotusten kirjaamisesta
Mistä löydän rokotteen eränumeron, kun pakkauksessa, ruiskussa ja ampullissa on eri eränumerot?
Rokotteen eränumero on merkitty pahviseen rokotepakkaukseen. Eränumero on merkitty usein ”Batch/LOT tai Erä/Sats”. Rokotepakkaukseen on merkitty myös rokotteen viimeinen käyttökuukausi, esimerkiksi 08-2024. Tämä merkintä ei ole rokotteen eränumero.
Miten erotan eränumerossa nollan ja O-kirjaimen toistaan?
Eränumerossa nollan ja O-kirjaimen erottaminen voi olla vaikeaa. O-kirjain on selvästi pyöreä (O) ja nolla soikea (0). Tämä on tyypillinen lyöntivirhe, joka ei kuitenkaan vaikuta rokotteen tunnistamiseen rokotusrekisterissä.
Onko väliä, kirjoitanko eränumeron isoilla tai pienillä kirjaimilla?
Eränumeron kirjoitustapa ei vaikuta annetun rokotteen tunnistamiseen.
Miten kirjaan eränumeron silloin, kun olen käyttänyt viitosrokotteesta (DTaP-IPV-Hib) ainoastaan Hib-kuiva-aineen?
Katso eränumero Hib-kuiva-ainepullosta. Merkitse Lisätieto-kohtaan, että olet käyttänyt rokotteesta ainoastaan Hib-kuiva-aineen. Tämä poikkeaa normaaliohjeesta.
Voiko asiakaskäynnin yhteydessä kirjata aiemmin tai muualla annettuja rokotuksia rokotusten kirjaamiselle tarkoitettuun osioon?
Kyllä voi – ja pitääkin.
Jos asiakas ei halua rokotusta tai haluaa keskeyttää rokotussarjan, tuleeko tämä tieto kirjata potilaskertomukseen?
Rokotuksista kieltäytyminen ja rokotussarjan keskeyttämiseen liittyvät tiedot kannattaa kirjata potilaskertomukseen, jotta tiedot ovat tarvittaessa saatavilla.
Voiko rokotusrekisteristä tarkistaa omat rokotustiedot?
Rokotusrekisteristä ei voi tarkistaa omia rokotustietoja. Valtakunnallinen rokotusrekisteri on viranomaisrekisteri. Sen avulla voidaan arvioida kansallisen rokotusohjelman rokotusten kattavuutta, turvallisuutta ja hyötyjä.
Mistä kansalainen voi selvittää saamansa rokotukset?
Rokotustietojen tulisi löytyä omasta rokotuskortista. Rokotushistorian selvittäminen voi olla vaikeaa, jos henkilökohtaista rokotuskorttia ei ole, rokotuksista on aikaa tai rokotuksia on annettu useissa terveydenhuollon toimipaikoissa.
Omia rokotustietoja voi kysyä esimerkiksi
- terveyskeskuksesta
- koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta
- työterveyshuollosta
- armeijasta tai
- yksityisestä hoitopaikasta.
Nykyään tiedot rokotuksista tallentuvat Potilastiedon arkistoon ja omat rokotustietonsa kansalainen voi katsoa Omakanta-palvelusta.
Kuinka kattavasti rokotustietoja saadaan rokotusrekisteriin?
Rokotusrekisteri kattaa tällä hetkellä julkisessa perusterveydenhuollossa annetut rokotukset. Rokotustietoja saadaan myös erikoissairaanhoidossa, ja perusterveydenhuollon laitoshoidossa sekä yksityisessä terveydenhuollossa annetuista rokotuksista.
Miten tiedot saadaan rokotusrekisteriin?
Perusterveydenhuollossa annetut rokotukset poimitaan rokotusrekisteriin osana AvohilmoHILMO-tietokeräystä. Tulevaisuudessa erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollon laitoshoidossa annetut rokotukset saadaan osana HILMO-tietojenkeräystä.
Perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitus (AvoHILMO)
Hoitoilmoitusjärjestelmä (HILMO)
Mistä tiedän, onko injektoitava valmiste lääke vai rokote?
Rokotteiden ATC-koodin alku on J07.
Voinko kirjata anti-d-immunoglobuliini-pistoksen rokotustietoihin?
Et voi. Immunoglobuliinit eivät ole rokotteita, joten ne tulee kirjata lääketietoihin kuten muutkin injektiona annettavat lääkkeet.