Vanliga frågor om dokumentering av vaccinationer

Var hittar jag vaccinets satsnummer, då förpackningen, sprutan och ampullen har olika satsnummer?

Vaccinets satsnummer finns markerat på vaccinets pappförpackning. Satsnumret finns på vaccinets pappförpackning vid ordet ” LOT/Batch eller Erä/Sats ”

Den sista användningsmånaden finns också markerad på förpackningen, till exempel 08-2024. Detta är inte vaccinets satsnummer.

Hur skiljer jag åt siffran noll och bokstaven O i satsnumret? 

Det kan vara svårt att skilja åt siffran noll och bokstaven O i satsnumret. Bokstaven O är klart rund (O) och siffran noll oval (0). Detta är ett typiskt typografiskt fel, men det påverkar inte vaccinets identifiering i vaccinationsregistret.

Är det någon skillnad om jag skriver satsnumret med stora eller små bokstäver?

Hur man skriver satsnumret påverkar inte vaccinets identifiering.

Hur dokumenterar jag satsnumret i det fallet att jag endast använt Hib-vaccinpulvret av det femvalenta vaccinet (DTaP-IPV-Hib)?

Kontrollera satsnumret på Hib-vaccinpulvrets flaska. Anteckna vid punkten för ytterligare information att du endast använt Hib-vaccinpulvret av vaccinet. Detta avviker från de normala anvisningarna.

Kan jag i samband med ett klientbesök dokumentera i den del som är avsedd för dokumentering av vaccinationer sådana vaccinationer som klienten fått vid tidigare tillfällen eller någon annanstans?

Ja, det kan du – och det ska du göra.

Ska jag dokumentera i journalhandlingen, om en klient inte vill bli vaccinerad eller vill avbryta en vaccinationsserie? 

Det lönar sig att dokumentera uppgifter om att en klient vägrar att bli vaccinerad eller avbryter en vaccinationsserie i journalhandlingen, så att uppgifterna är tillgängliga vid behov.

Kan man kontrollera sina egna vaccinationsuppgifter i vaccinationsregistret?

Det går inte att kontrollera sina egna vaccinationsuppgifter i vaccinationsregistret. Det nationella vaccinationsregistret är ett myndighetsregister, som används för att utvärdera det nationella vaccinationsprogrammets täckning, säkerhet och fördelar. 

Var kan en medborgare granska sina egna vaccinationsuppgifter? 

Vaccinationsuppgifterna borde finnas på det egna vaccinationskortet. Om personen i fråga inte har ett personligt vaccinationskort, det är länge sedan vaccinationerna getts eller om vaccinationer har getts vid flera olika hälso- och sjukvårdsenheter, kan det vara svårt att ta reda på uppgifter om personens tidigare vaccinationer. 

Det går att fråga efter sina egna vaccinationsuppgifter till exempel vid 

  • hälsovårdscentralen
  • skol- och studerandehälsovården
  • företagshälsovården
  • armén eller 
  • privata vårdplatser. 

Numera lagras vaccinationsuppgifterna i Patientdataarkivet och en medborgare kan granska sina vaccinationsuppgifter via tjänsten Mina Kanta-sidor. 

Hur heltäckande är vaccinationsregistrets vaccinationsuppgifter? 

För närvarande täcker vaccinationsregistret vaccinationerna inom den offentliga primärvården. I framtiden kommer vaccinationsuppgifter att fås också från specialsjukvården,den slutna primärvården och den privata hälso- och sjukvården.

Hur samlas uppgifterna in i vaccinationsregistret?

De vaccinationer som getts inom den offentliga primärvården samlas in i vaccinationsregistret som en del av AvoHILMO-datainsamlingen. I framtiden kommer uppgifter om vaccinationer inom specialsjukvården och den slutna primärvården att fås genom HILMO-datainsamlingen.

Anmälan om öppen primärvård (AvoHILMO, på finska)

Vårdanmälningssystemet (HILMO, på finska)

Hur vet jag om ett preparat som ska injiceras är ett läkemedel eller ett vaccin?

ATC-koderna för vaccin börjar med J07.

Kan jag dokumentera en anti-D-immunglobulin injektion i vaccinationsuppgifterna?

Nej, det kan du inte. Immunglobulin är inte ett vaccin och ska därför antecknas i uppgifterna om läkemedel på samma sätt som andra läkemedel som injiceras.