HPV-rokotuskattavuus
THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla.
Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien ongelmien vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. Tieto annetusta rokotuksesta siirtyy ja tallentuu rokotusrekisteriin vain, jos
- tieto annetusta rokotuksesta on kirjattu rakenteisesti noudattaen yhtenäisiä kansallisia luokituksia
- potilastietojärjestelmä on kytketty Avohilmo-tiedonsiirtoon.
THL tekee yhteistyötä hyvinvointialueiden ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut saataisiin mahdollisimman tarkoiksi.
HPV-rokotukset painottuvat alakouluikään
HPV-rokotuksia tarjotaan kaikille lapsille ensisijaisesti alakoulussa 5.–6.-luokalla. Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena, jolloin papilloomavirustartuntaa ei todennäköisesti ole vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita.
Tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien maksutta osana rokotusohjelmaa. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa.
Voit katsoa vuonna 2004–2011 syntyneiden tyttöjen ja vuonna 2005–2011 syntyneiden poikien rokotuskattavuuksia karttaesityksestä. Kattavuuksia voi tarkastella koko maan lisäksi hyvinvointialueittain ja kunnittain.
Karttaesitys HPV-rokotuskattavuuksista
Koska HPV-rokotuksia annetaan ja täydennetään usealla luokka-asteella, eri ikäluokkien rokotuskattavuudet muuttuvat vuosittain. Tästä syystä esimerkiksi kaikkein tuoreimman ikäluokan rokotuskattavuutta ei voi verrata edellisen ikäluokan rokotuskattavuuteen
Suurin osa lapsista saa rokotuksen jo viidennellä luokalla
THL suosittaa, että HPV-rokotussarja aloitetaan alakoulussa viidennellä luokalla. Tuorein ikäluokka, jonka kattavuuksia voidaan esitellä, on vuonna 2011 syntyneet, jotka ovat syksyllä 2023 aloittaneet kuudennen luokan. Tämän ikäluokan tytöistä 72 prosenttia ja pojista 63 prosenttia on saanut HPV-rokotuksen.
HPV-rokotuksia täydennetään vielä myöhemmillä luokilla, joten vuonna 2011 syntyneiden rokotuskattavuudet tulevat vielä kohoamaan.
Rokotussarjoja aloitetaan myös kuudennella luokalla ja yläkoulussa
Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2010 syntyneiden poikien rokotuskattavuus on 71 prosenttia ja tyttöjen 80 prosenttia. Syksyn 2022 tilanteeseen eli alakouluaikaan verrattuna tässä ikäluokassa poikien kattavuus on noussut noin 8 prosenttiyksikköä ja tyttöjen kattavuus noin 7 prosenttiyksikköä. Moni on siis saanut rokotuksen vielä alakoulussa kuudennella luokalla tai heti seitsemännen luokan alussa.
Rokotuskattavuudet todennäköisesti vielä nousevat, koska nuoret voivat saada HPV-rokotuksia myös yläkoulussa ja toisella asteella.
Peruskoulun päättäneillä pojilla rokotuskattavuus on selvästi tyttöjä matalampi
Keväällä 2023 peruskoulun päättäneessä vuonna 2007 syntyneiden ikäluokassa HPV-rokotuksen on saanut jo 84 prosenttia tytöistä mutta vasta 68 prosenttia pojista.
Nykyisin HPV-rokotussarja voidaan aloittaa vielä peruskoulun jälkeenkin. Edellisen vuoden aikana kuitenkin vain harvalle on aloitettu HPV-rokotussarja peruskoulun jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2006 syntyneiden ikäluokassa sekä tytöillä että pojilla rokotuskattavuus on vuodessa noussut alle yhden prosenttiyksikön.
HPV-rokotuksia olisi tärkeää aktiivisesti tarjota kaikille vielä rokottamattomille nuorille myös toisella asteella. Lisäksi kesken jääneet rokotussarjat on tärkeää täydentää loppuun.
Karttaesitys HPV-rokotuskattavuuksista
Rokotuskattavuustietoja voi katsoa interaktiivisen karttaesityksen avulla. Karttaesityksessä voi tarkastella vähintään yhden HPV-rokotuksen saaneiden vuonna 2004-2011 syntyneiden tyttöjen ja vuonna 2005—2011 syntyneiden poikien HPV-rokotuskattavuutta ja alueellisia eroja kattavuudessa.
Koska HPV-rokotuksia annetaan ja täydennetään usealla luokka-asteella, eri ikäluokkien rokotuskattavuudet muuttuvat vuosittain. Koska kartta päivitetään vuosittain, saman ikäluokan edellisen vuoden kattavuustilannetta ei voi nähdä kartasta.
Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. Pienen syntyvyyden kunnissa muutamakin rokottamaton lapsi tai puuttuva rokotustieto laskee kattavuutta merkittävästi.
Jos alueella havaitaan, että alueen rokotuskattavuus ei pidä paikkaansa, potilastietojärjestelmän pääkäyttäjä voi selvitellä asiaa yhteistyössä ohjelmistotoimittajan ja THL:n kanssa. Tarvittaessa yhteyttä voi ottaa rokotusrekisteri(at)thl.fi.
Aikaisempien vuosien tiedotteita
Aikaisempien vuosien raportteja
HPV-rokotuskattavuusraportit 2019
HPV-rokotuskattavuusraportit 2018
HPV-rokotuskattavuusraportit 2017
HPV-rokotuskattavuusraportit 2016