Liian aikainen herääminen

Osa lapsista on aamuvirkkuja eli heidän rytminsä on aikainen. Näiden lasten nukkumaanmeno sujuu yleensä ongelmitta; he nukahtavat ajoissa ja nukkuvat riittävästi, mutta ovat valmiita nousemaan ylös varhain kun vanhemmat vielä haluaisivat nukkua.

Lapsen vuorokausirytmin kehittyminen

Vuorokausirytmi on yksilöllinen ominaisuus, jonka kehittymiseen vaikuttavat sekä perintötekijät että ympäristö. Vastasyntyneen vauvan vuorokausi on rytmitön, mutta rytmisyys kehittyy nopeasti ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Vauva oppii seuraamalla vanhempiaan, joten perheen noudattama säännöllinen vuorokausirytmi auttaa vauvaa oikeanlaisen rytmin löytämisessä.

Vuorokausirytmissä näkyy selvää säännöllisyyttä puolen vuoden ikään mennessä, ja viimeistään vuoden ikäisellä lapsella rytmi on jo vakiintunut. Osa vauvoista löytää perheen yhteisen rytmin helposti, osa tarvitsee rytmin löytämisessä runsaasti vanhemman apua ja johdattelua.
Vauvan uni 0-6 kuukauden iässä: Vinkkejä unirytmin löytämiseen

Lapsen vuorokausirytmin siirtäminen

Koska aamuvirkku lapsi käy usein yöunille aikaisin, pisin yhtenäinen unijakso sijoittuu iltaan tai alkuyöhön. Tämän vuoksi unta ei riitä koko yöksi ja lapsi on virkeä jo varhain aamulla. Tällaisissa tilanteissa lapsen rytmiä voi pyrkiä siirtämään myöhäisemmäksi tai vaihtoehtoisesti vanhemmat voivat yrittää aikaistaa omaa rytmiään.

Lapsen rytmin myöhentäminen aloitetaan illasta. Lapselle kannattaa keksiä jokin mieluinen puuha, jonka avulla hän jaksaa valvoa noin 10–15 minuuttia pidempään. Kun tämä onnistuu, nukkumaanmenoa siirretään taas 10–15 minuuttia myöhäisemmäksi. Tavoitteena on, että myös aamuinen heräämisaika siirtyy eteenpäin. Heräämisen jälkeen valaistuksen tulisi aamuisin olla hämärä, jotta rytmi siirtyy helpommin myöhemmäksi.

Jos lapsi nukkuu päiväunet kovin aikaisin, eikä sen vuoksi jaksa pysyä hereillä illalla, voi päiväuniaikaa pidentää tai siirtää päiväunia myöhäisemmäksi. Siirto tapahtuu samalla tavalla kuin yöunien kohdalla.

Aamuvirkku lapsi ei muutu iltavirkuksi

Rytmin muutoksissa kannattaa edetä tarpeeksi pienin askelin. Yleensä noin tunti viikossa on sopiva siirtymä. Joskus tätäkin hitaampi tahti on tarpeen. Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi rytmin siirtämisessä on tärkeä asettaa tavoite realistisesti. Myös lapsen oma luontainen rytmi tulee ottaa huomioon: aamuvirkkua lasta ei kannata yrittää opettaa kokonaan iltavirkuksi.

Lisätietoja

Lapsuuden unihäiriöiden arviointi ja hoito (Potilaan lääkärilehti)