För tidigt uppvaknande

En del barn är morgonpigga, de har alltså en tidig rytm. För de här barnen går läggningen oftast problemfritt; de somnar i tid och sover tillräckligt, men är redo att stiga upp tidigt då föräldrarna fortfarande skulle vilja sova.

Utvecklingen av barnets dygnsrytm

Dygnsrytmen är en individuell egenskap, vars utveckling styrs både av arvsanlag och omgivning. Den nyfödda babyns dygn saknar rytm, men rytmen utvecklas snabbt under det första halvåret.

Babyn lär sig genom föräldrarnas exempel, så en regelbunden dygnsrytm i familjen hjälper babyn att hitta en passande rytm.

I ett halvt års ålder syns en tydlig regelbundenhet i dygnsrytmen hos barnet, och senast i ett års ålder har rytmen stabiliserat sig. En del spädbarn hittar lätt familjens gemensamma rytm, andra behöver mycket hjälp och vägledning av föräldrarna för att hitta den.

Att ställa om barnets dygnsrytm

Eftersom ett morgonpiggt barn ofta går och lägger sig tidigt, infaller den längsta enhetliga sömnperioden på kvällen eller förnatten. På grund av det här räcker inte sömnen till hela natten och barnet vaknar piggt redan tidigt på morgonen. I sådana situationer kan man försöka flytta fram barnets rytm. Alternativt kan föräldrarna försöka tidigarelägga sin egen rytm.

För att senarelägga barnets rytm börjar man på kvällen. Hitta på någon trevlig syssla för barnet, med hjälp av vilken det orkar vara vaket 10–15 minuter längre. När det här lyckats flyttar man igen fram läggningen med 10–15 minuter. Målsättningen är att också tiden då barnet vaknar på morgonen flyttas framåt. Efter att barnet vaknar på morgonen bör belysningen vara dunkel så att rytmen enkelt kan flyttas framåt.

Om barnet sover väldigt tidigt på dagen och därför inte orkar vara vaket på kvällen, kan dagssömnen förlängas eller flyttas till senare på dagen. Förflyttningen görs på samma sätt som vid nattsömnen.

Ett morgonpiggt barn blir inte kvällspiggt

Då man gör förändringar i rytmen lönar det sig att gå långsamt fram. I allmänhet är ungefär en timme i veckan en lämplig förflyttning. I bland är en ännu långsammare takt nödvändig. För att komma till ett lyckat slutresultat i förändringen av rytmen är det viktigt att sätta realistiska mål. Också barnets egna naturliga rytm måste tas i beaktande: det lönar sig inte att försöka få ett morgonpiggt barn att bli kvällspiggt.

Mer information

Lapsuuden unihäiriöiden arviointi ja hoito (Potilaan lääkärilehti) (på finska)