Ikääntyneet maahanmuuttaneet

Ikääntymistä voidaan tarkastella toisaalta kronologisten ja toisaalta toiminnallisten tekijöiden kautta. Ikääntymiseen vaikuttavat erilaiset kokemukset ja altistukset elämänkaaren aikana sekä elin- ja psykososiaalinen ympäristö.

Maahanmuuttaneet, ja erityisesti pakolaistaustaiset henkilöt, ovat saattaneet kokea muuta väestöä enemmän terveyteen ja hyvinvointiin negatiivisesti vaikuttavia tapahtumia elinkaarensa aikana, kuten traumaattisia tapahtumia lähtömaassa ja syrjintäkokemuksia Suomessa. Työllisyys ja voimavarat, kuten sosiaaliset verkostot ja tuki sekä luku- ja kirjoitustaito vaikuttavat myös merkittävästi ikääntyvien maahanmuuttaneiden terveyteen ja hyvinvointiin.

Suomessa asuvista ikääntyvistä maahanmuuttaneista suurin osa on taustaltaan entisen Neuvostoliiton alueelta.

Ikääntyvä maahanmuuttanut asiakkaana sosiaali- ja terveyspalveluissa

Ennen kaikkea on tärkeää muistaa, että iäkäs maahanmuuttanut on ihminen, jolla on yksilölliset tarpeet, toiveet, odotukset ja elämäntarina. Nämä seikat tulee kuulla ja huomioida esimerkiksi asiakastapaamisissa.

Tiedon ja palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, kuten digitaalinen saavutettavuus, tulisi varmistaa. Tulkkia tulisi hyödyntää tilanteissa, joissa asiakkaalla ja ammattilaisella ei ole yhteistä kieltä. Jos asiakkaalla on perhe, tulisi hänen toiveensa perheen osallistumisesta hoitoon huomioida. 

Lait ohjaavat huomioimaan iäkästä maahanmuuttanutta 

Vanhuspalvelulaki velvoittaa, että kuntien vanhuspoliittisissa ohjelmissa ja kotouttamisohjelmissa huomioidaan myös iäkkäät maahanmuuttaneet.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista velvoittaa hoidon ja palvelujen tarjoajat maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kulttuurisensitiiviseen ja kunnioittavaan kohtaamiseen siten, että heidän yksilölliset tarpeensa otetaan huomioon.

Lisätietoa ja materiaalia

Lisätietoa ikääntymisestä (Ikääntyminen-aihesivusto, THL)

Muistisairaan maahanmuuttajan hoito (Pohjoismainen hyvinvointikeskus)

Materiaalia omaishoitoon kymmenellä eri kielellä (Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry)

Kulttuurisensitiivinen muistityö: Kokemuksia Suomesta, 2017. (Muistiasiantuntijat, ETNIMU-projekti)

IÄKKÄISIIN MAAHANMUUTTAJIIN LIITTYVIÄ HANKKEITA MUUALLA VERKOSSA

MEMONI-projekti – Monikulttuurinen muisti
Projektin tavoitteena on lisätä monikulttuurisen taustan omaavien henkilöiden tietoa muistisairauksista, muisti- ja aivoterveyden ylläpitämisestä ja edistämisestä.

JADE-toimintakeskus
Suomeen muuttaneille, Euroopan ulkopuolisista maista kotoisin oleville ikääntyville tarkoitettu kohtaamispaikka.

Kulttuurisensitiivinen muistityö (Suomen muistiasiantuntijat)
ETNIMU-projektissa kehitetyn oppaan tarkoituksena on laajentaa ammattilaisten ymmärrystä siitä, miten eri kulttuuritaustoista tulevia asiakkaita tulisi kohdata muistityössä.

Tsaikka-Helsinki
Kohtaamis- ja palvelupaikka venäjänkielisille yli 65-vuotiaille kotona asuville henkilöille ja heistä huolehtiville omaishoitajille.

Omaisneuvo-toiminta (Pääkaupunkiseudun omaishoitajat) 
Toiminnassa tiedotetaan, opastetaan ja tuetaan muualta Suomeen muuttaneita perheitä omaishoitoon liittyvissä asioissa. OmaisNeuvo-vapaaehtoiskoulutuksen avulla perehdytetään eri kielitaustoista tulevia henkilöitä tueksi saman kieliryhmän omaishoitoperheille. Järjestö- ja viranomaisyhteistyöllä kehitetään kulttuurisensitiivistä tukea. Henkilökohtainen neuvonta tapahtuu tarvittaessa tulkin avustuksella. Omaisneuvon sivuilta on saatavilla omaishoitoon liittyviä oppaita ja, infovideoita eri kielillä.