Uutiset
-
THL on julkaissut tiedot hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen taloudesta ennakkotietoina vuodelta 2024.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Saattohoitopassi-verkkokoulu on suljettu, mutta sen sisältö jää ammattilaisten käyttöön verkkojulkaisun muodossa.
-
THL on havainnut huomattavia virheitä hyvinvointialueiden toimittamissa perusterveydenhuollon diagnoositiedoissa. Virheet liittyvät useiden alueiden toimittamiin tietoihin pitkäaikaissairauksien diagnoosimääristä, ja ne koskevat ainakin vuotta 2023.
-
Sosiaali- ja terveydenhuollolla on merkittävä rooli Suomessa hiilineutraaliuden saavuttamisessa vuoteen 2035 mennessä, minkä vuoksi paine huomioida ilmasto- ja ympäristövaikutukset lisääntyy jatkuvasti. Ratkaisuja kestävyyden edistämiseksi on olemassa ja niitä esitellään juuri julkaistussa positiopaperissa.
-
THL seuraa puolivuosittain lastensuojelun järjestämisen onnistumista hyvinvointialueilla käsittelyaikojen ja henkilöstömitoituksen toteutumisessa. Vuodesta 2021 jatkunut viivästyminen palvelutarpeiden arviointien valmistumisessa on nyt selvästi vähentynyt.
-
Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisema ICD-11-luokitus korvaa aiemman ICD-10-luokituksen. Suomenkielinen ICD-11-luokitus on käytettävissä 1.6.2028 alkaen. Työ luokituksen käyttöönottamiseksi Suomessa on jo alkanut.
-
Elintapaohjaukseen osallistuminen vähentää vanhuuteen liittyvää haurastumista iäkkäillä henkilöillä vielä useita vuosia ohjauksen jälkeen. Myös elintavat ovat paremmalla tasolla erityisesti ruokailutottumusten, mutta myös liikunnan osalta.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vahvistaa rooliaan hyvinvointialueiden kansallisessa ohjauksessa. Alivaltiosihteeri Marina Erhola esittää tuoreessa selvityksessään, että THL ottaa aiempaa vahvemman roolin alueiden informaatio-ohjauksessa.
-
Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen ohjeissa on eroja hyvinvointialueiden välillä, käy ilmi THL:n ja Jyväskylän yliopiston selvityksestä. Eroja on sekä huomioitavien menojen määrittelyssä että niiden euromääräisissä maksimimäärissä.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut mittariston, jonka avulla voidaan seurata laaja-alaisesti väestön hyvinvointia ja sen kehitystä taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Hyvinvointia on tähän asti tarkasteltu päätöksenteossa ennen kaikkea talouskasvua ja tätä kautta elintason kehitystä kuvaavalla bruttokansantuotteella (BKT), jolloin muut hyvinvoinnin näkökulmat jäävät huomiotta.
-
Vuonna 2024 vain noin puolet suomalaisista ilmoitti luottavansa terveyspalveluihin ja vielä harvempi sosiaalipalveluihin. Luottamus palvelujärjestelmän toimivuuteen on heikentynyt selvästi, selviää THL:n Terve Suomi -tutkimuksen tuoreesta raportista.
-
THL:n tutkimuksen mukaan psykiatriseen hoitoon integroitu IPS-työhönvalmennus tukee selkeästi vakavaa mielenterveyden häiriötä sairastavien työllistymistä.
-
Toimeentulotuen menot kääntyivät kasvuun vuonna 2024. Toimeentulotuen menot olivat 804 miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattuna menot kasvoivat 1,7 prosenttia.
-
Terveyden edistämisen määrärahan vuoden 2026 haku on auennut. Hakuaika on 12.5.–13.6.2025.
-
THL on julkaissut ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Samalla THL julkaisi suositukset toimista kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille. Hyvinvointialueiden ja kuntien tehtävänä on ehkäistä nuorten masennusta huolehtimalla, että ammattilaisilla on edellytykset tarjota nuorille matalan kynnyksen apua. Alueellisia eroja on tärkeää tarkastella kunnissa ja hyvinvointialueilla eli siellä, missä syyt ja ratkaisut voidaan parhaimmin tunnistaa.
-
Osassa hyvinvointialueita yli puoli vuotta kiireettömään erikoissairaanhoitoon hoitoa odottaneiden määrä väheni vuonna 2024. Perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsy toteutui Suomessa edelleen pääosin hoitajavetoisesti.
-
Alueiden väliset erot ovat sairastavuudessa suurimpia alkoholisairauksissa ja työkyvyttömyydessä ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä, selviää uusimmista Kansallisen terveysindeksin tuloksista.
-
Jo 17,3 prosenttia kaikista synnyttäjistä oli ulkomaista syntyperää vuonna 2023. Ulkomaista syntyperää olevien synnyttäjien osuus vaihtelee alueittain merkittävästi.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut valmiiksi sosiaalihuollon asiakastietomallin, joka ohjaa asiakastietojen kirjaamista ja tallentamista Kanta-palveluihin. Asiakastietorakenteiden käyttöönotto on pakollista sosiaalihuollon organisaatioille viimeistään 1.9.2026 alkaen. Asiakastietomalliin kuuluu yli 200 asiakasasiakirjarakennetta, ja ne kattavat kaikki sosiaalihuollon palvelut.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt hyvinvointialueen palvelutarpeen ennakointityökalun vastaamaan lokakuussa 2024 julkaistua Tilastokeskuksen väestöennustetta. Väestöennuste vaikuttaa merkittävästi THL:n arvioihin hyvinvointialueiden tulevista palvelutarpeista ja menoista.
Näytetään 1 - 20 / 45