Uutiset
-
THL julkaisee nyt ensimmäisen kerran koko terveydenhuoltoa koskevaa hoitoilmoitusrekisteritietoa. Nyt julkaistavissa tietokantaraporteissa tiedot ovat saatavissa sektoreittain eli jaoteltuna julkiseen terveydenhuoltoon, yksityiseen terveydenhuoltoon ja työterveyshuoltoon.
-
Julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden kokonaismäärä väheni 0,8 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Suurin suhteellinen muutos on tapahtunut hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnossa. Hallinnon henkilöstömäärä väheni lähes 66 prosenttia eli lähes 5 000 työntekijällä vuoteen 2022 verrattuna.
-
Kaikkien sairaaloiden somaattisen erikoissairaanhoidon palvelutuotanto säilyi vuoden 2022 tasolla. Kustannukset kuitenkin kasvoivat kaikissa sairaaloissa.
-
Laaja terveystarkastus toteutui vain noin puolelle lapsista eli keskimäärin 51 prosentille ikäluokkaan kuuluvista vuonna 2023. Laaja terveystarkastus järjestetään neuvolassa lapsen ollessa 4 kuukauden, 1,5 vuoden ja 4 vuoden ikäinen sekä kouluterveydenhuollossa 1., 5., ja 8. luokalla.
-
Lääkärin hoitoon pääsi hieman nopeammin syksyllä 2024 saman vuoden kevääseen verrattuna. Kiireetön hoito avosairaanhoidon lääkärille toteutui lokakuussa 2024 kahden viikon kuluessa yhteydenotosta ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemästä hoidon tarpeen arviosta 73 prosentissa käynneistä. Maaliskuussa 71 prosenttia käynneistä toteutui kahdessa viikossa.
-
Valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yksikkökustannushankkeen ensimmäiset tiedot ovat valmistuneet.
-
Sosiaalihuollon hoitoilmoitusopas ohjaa tiedonkeruuta kansalliseen sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisteriin. Uusi opas esittelee sosiaalihuollon laitos- ja asumispalveluiden hoitoilmoitusten tietosisällön vuoden 2025 alusta alkaen.
-
Iäkkäille tarjotulla monipuolisella elintapaohjauksella voidaan vähentää sairaalahoitopäivien tarvetta ja päivystyskäyntejä, osoittavat laajan suomalaisen FINGER-interventiotutkimuksen uudet tulokset.
-
Hampaiden eroosio on hyvin yleistä aikuisilla. Eroosiota tutkittiin ensimmäistä kertaa Suomessa laajasti Terve Suomi -väestötutkimuksessa.
-
Monet raskaana olevat päihteitä käyttävät henkilöt ja heidän perheensä jäävät vaille oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua, mikä voi lisätä sekä perheen että syntyvän lapsen riskejä. THL on julkaissut suosituksista ja toimintamalleista koostuvan työkalupakin päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja perheiden palvelujen parantamiseksi.
-
Koko maassa 80 prosenttia palvelutarpeen arvioinneista valmistui alle kolmessa kuukaudessa. Osuus on huonontunut jo kolmen vuoden ajan. Henkilöstömitoituksessa on monella alueella merkkejä paremmasta.
-
Hyvinvointialueet hyödyntävät monia erilaisia keinoja varmistaakseen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyttä. Näitä ovat esimerkiksi aktiivinen rekrytointi, työhyvinvoinnin tukeminen ja digitaaliset ratkaisut sekä asiakastyössä että henkilöstöhallinnossa. Tiedot selviävät tuoreesta julkaisusta, jossa kuvataan hyvinvointialueiden henkilöstöasioista vastaavien asiantuntijoiden näkemyksiä alueen toimista sote-henkilöstön riittävyyden parantamiseksi.
-
Ikääntyneiden kuntouttavaa päivätoimintaa järjestettiin keväällä 2024 kaikilla hyvinvointialueilla yhtä lukuun ottamatta. Lähes kaikki järjestävät kuntouttavaa päivätoimintaa omana palvelutuotantona.
-
Ensimmäiset tiedot syövän laaturekisterin selvityshankkeesta kertovat, miten keuhkosyöpään sairastuvia hoidetaan diagnoosin jälkeen. Tiedon pohjalta tulee jatkossa pohtia, miten keuhkosyövän hoidolle asetetut tavoitteet saavutetaan koko Suomessa.
-
THL pyrkii parantamaan hyvinvointialueiden rahoituksen ennakoitavuutta ja näin helpottamaan alueiden talouden suunnittelua. Ensi vuodesta alkaen THL julkaisee alueiden lopulliset rahoituslaskelmat pääosin jo keväällä. Laskelmat tehdään maaliskuussa valmiiksi väestön sairastavuustietojen osalta, ja syksyllä ne päivitetään ainoastaan väestön tulotiedoilla.
-
Monialainen opiskeluhuoltotyö oppilaitosten sisällä on pysynyt tiiviinä senkin jälkeen, kun opiskeluhuoltopalvelujen järjestämisvastuu siirtyi vuonna 2023 hyvinvointialueille. Sen sijaan opiskeluhuoltopalvelujen yhteistyö lasten ja nuorten perus- ja erityistason mielenterveyspalvelujen kanssa toteutuu jopa aiempaa harvemmin. Tiedot käyvät ilmi juuri julkaistuista OPA 2024-tiedonkeruun tuloksista.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut uuden Sosiaalisen markkinoinnin oppaan, joka tukee moniammatillista yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Opasta voi soveltaa muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistyössä, viestinnässä ja strategisessa johtamisessa.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportin mukaan iäkkäiden palvelunsaajien toimintakyvyssä, avuntarpeissa sekä päivystyskäyntien ja yksinäisyyden yleisyydessä on paljon alueittaista vaihtelua niin kotihoidossa, yhteisöllisessä asumisessa kuin ympärivuorokautisessa hoidossakin.
-
Hyvinvointialueiden valtion rahoituksesta noin 255 miljoonaa euroa jaetaan vuonna 2026 alueiden ehkäisevää työtä ja sen tuloksellisuutta mittaavan HYTE-kertoimen perusteella. THL julkaisi uuden työkalun, jonka avulla HYTE-kertoimen määrittävien indikaattorien tilannetta voi tarkastella hyvinvointialueittain.
-
Lastensuojeluilmoituksia tarkastelleen tutkimuksen mukaan ilmoitusten määrä vaihtelee merkittävästi eri kuntien välillä, ja apua tarjotaan usein vähemmän juuri siellä, missä tarve on suurin.
Näytetään 1 - 20 / 130