Keskikesällä syntyy eniten lapsia

Perhe lepää riippumatossa

 

Pimeät syys- ja talviyöt tuntuvat innostavan suomalaisia petipuuhiin valoisia kesäöitä enemmän: lapsia hedelmöitetään enemmän talven pimeydessä kuin kesäkuukausina.

Eniten lapsia syntyy nykyään heinä-elokuussa, mikä tarkoittaa, että hedelmöittyminen on tapahtunut syys-lokakuussa. 1990-luvun alkuun asti tilanne oli kuitenkin erilainen: eniten lapsia syntyi maaliskuussa, eli suurin osa lapsista hedelmöitettiin silloin juhannuksen aikaan. Tilanne kuitenkin muuttui 1990-luvun loppupuolella ja on 2000-luvun pysynyt melko vakaana.

Liekö syynä sitten pimenevät illat vai suunnittelu: monella saattaa olla mielessä lapsen syntymän ajoittaminen kesään muun muassa puolison lomien takia. Tilastojen mukaan selvimmin lapsen täsmäytys näkyy alle 30-vuotiailla ensisynnyttäjillä. Sairaaloiden kannalta kesäkuukausien synnytyspiikki on ongelmallinen kesälomien ja mahdollisten kesäsulkujen takia.

Muista ehkäisy – vuodenajasta riippumatta!

Raskaudenkeskeytykseen päättyneistä raskauksista suurin osa saa alkunsa marras-joulukuussa eli ajatus hetken huumasta ja varomattomista juhannusöistä jää tältä osin myytin tasolle.

Ehkäisy tuntuu kuitenkin unohtuvan melko tasaisesti läpi vuoden: keskeytykseen päättyneiden – pääosin siis suunnittelemattomien – raskauksien määrässä ei kuukausien välillä ole kovin suurta eroa. Ehkäisy kannattaa myös kylminä kuukausina.

Teksti: Anna Heino