Pidä jäykkäkouristusrokote voimassa

Nainen halonhakkuussa

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen on syytä olla voimassa jokaisella. Rokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan.

Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi.

Jäykkäkouristussuojaa pitää tehostaa

Lapset saavat jäykkäkouristusrokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Lisäksi suoja on syytä tarkistaa, jos saa likaisen haavan.

Likaisen haavaan hoidon yhteydessä lääkäri arvioi, onko tarpeen antaa ylimääräinen jäykkäkouristusrokote, jos edellisestä rokotteesta on aikuisella kulunut yli 10 vuotta.

Syvissä pistohaavoissa on jäykkäkouristuksen vaara

Tetanusbakteeri aiheuttaa jäykkäkouristuksen. Bakteeri on yleinen maaperässä ja viihtyy itiönä lähes kaikilla pinnoilla.

Jäykkäkouristuksen saa todennäköisimmin syvistä pistohaavoista, esimerkiksi, jos ruusunpiikki pistää syvälle tai eläin puree syvän haavan. Myös esimerkiksi mullalla tai hiekalla tahraantuneet haavat aiheuttavat jäykkäkouristusriskin.

Tetanusbakteeri lisääntyy hapettomassa tilassa. Kun bakteeri pääsee syvään, hapettomaan haavaan, se voi aiheuttaa jäykkäkouristuksen.

Jäykkäkouristuksen voi saada hyvin pienestäkin pistosta. Siltä suojaa vain säännöllinen rokottautuminen, joka pitää vasta-ainesuojan riittävän korkealla.

Jäykkäkouristus hoidetaan sairaalassa

Ennen kuin rokotukset aloitettiin, jäykkäkouristus oli yleinen, henkeä uhkaava tauti.

Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa. Pitkälle edennyt tetanus johtaa hengityslamaan.

Jäykkäkouristus hoidetaan aina sairaalassa. Tehohoidon ansiosta potilaiden ennuste on hyvä.

Lisätietoa