Nauti paljusta turvallisesti

Perhe kylpee paljussa

Paljuun on ihanaa pulahtaa kesäpäivänä. Näiden vinkkien avulla nautit paljusta turvallisesti.

Peseydy.

Pese itsesi aina ennen paljuun pulahtamista. Jos käyt välillä saunassa, huuhtele itsesi. Huuhtele jalat erityisen huolellisesti. 

Vaihda vesi säännöllisesti.

Tyhjennä palju mieluiten jokaisen kylvyn jälkeen. Jos olet täyttänyt paljun luonnonvedellä, vaihda vesi heti kylvyn jälkeen. Jos käytät vesijohtovettä ja vedenpuhdistuskemikaaleja, vedessä voi kylpeä muutaman kerran. Huuhtele palju puhtaalla vedellä aina, kun olet tyhjentänyt sen.

Peitä palju.

Jos paljuun jää vettä, peitä se kylvyn jälkeen. Jos paljua ei ole peitetty, linnut voivat tulla uimaan paljuun tai kakata veteen. 

Pidä huolta paljun puhtaudesta.

Palju pitää puhdistaa huolellisesti. Hankaa seinämät harjalla, sillä mikrobit tarttuvat niihin helposti. Käytä puhdistukseen soveltuvaa pesuainetta.

Vältä vatsatauti.

Älä mene paljuun, jos olet ripuloinut tai oksennellut. Älä niele paljun vettä. Veden nieleminen voi aiheuttaa vatsataudin, jos vedessä on suolistoperäisiä tautia aiheuttavia mikrobeja. 

Karta tulehduksia.

Jos ihosi on rikki, vältä paljua. Ympäristöstä tai ihmisen iholta paljun veteen päätyneet mikrobit voivat aiheuttaa näppylöitä tai tulehduttaa rikkinäisen ihon. Tällaisia mikrobeja ovat esimerkiksi iho-, silmä- ja korvatulehdusta aiheuttava Pseudomonas aeruginosa -bakteeri sekä ihotulehdusta aiheuttava Staphylococcus aureus -bakteeri. 

Valvo paljussa kylpeviä lapsia.

Älä päästä uimataidotonta lasta paljuun ilman aikuista. Aina kun paljussa on vettä, valvo lasta ja hänen leikkejään sen lähettyvillä. Jos paljuun jää vettä, peitä se kannella ja huolehdi, etteivät lapset pääse kiipeämään siihen.

Älä mene humalassa paljuun.

Jos olet kovassa humalassa, älä mene paljuun. Jos sammut tai nukahdat, saatat hukkua matalaankin veteen. Älä koskaan jätä humalaista kaveria yksin paljuun.