Muista nämä viisi asiaa helteillä

Värikäs aurinkovarjo auringon edessä

Kesällä monet nauttivat lämpimästä säästä, mutta kova kuumuus voi käy myös voimille. Näiden vinkkien avulla selviät kuumista päivistä.

1. Viilennä sisätilat 

Hellepäivinä ulkoilma on usein sisäilmaa lämpimämpää. Sulje silloin ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta verhoilla tai kaihtimilla. Helposti lämpenevien huoneiden ikkunoihin voi asentaa myös aurinkosuojakalvon. Kun ilma illalla viilenee, avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla. Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet.

Jos käytät viilentämiseen jäähdyttävää ilmastointilaitetta, muista pitää samalla ovet ja ikkunat kiinni. Tuuletin helpottaa oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa. Tätä lämpimämmässä tuuletinta ei tule käyttää, sillä se lisää kehon lämpökuormaa. 

Tuuletin lisää kehon nestehukkaa. Juo siis riittävästi vettä, kun tuuletin on päällä.

2. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan. Jos asuntosi on tukalan kuuma, vietä aikaa viileissä paikoissa, esimerkiksi varjoisessa puistossa tai ilmastoiduissa julkisissa tiloissa.

Kun olet ulkona, vältä auringon paahdetta ja pysy varjossa. 

Jos päivääsi kuuluu raskasta fyysistä ponnistelua, tee se aamupäivällä tai illalla. Ota rauhallisesti päivän kuumimpina hetkinä.

3. Juo riittävästi ja syö kevyesti

Juo riittävästi pitkin päivää. Muista juoda jo ennen kuin sinulle tulee jano. Erityisesti ikääntyneiden ja lasten kannattaa juoda jo ennen janon tunnetta.

Riittävä juodun veden määrä on tavallisesti 1–1,5 litraa päivässä. Helteellä tätä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella ja tarpeen vaatiessa enemmänkin, jos hikoilu on voimakasta. Älä kuitenkaan juo vettä litrakaupalla lyhyessä ajassa, sillä se on vaarallista.

Tiedät juoneesi liian vähän, kun

  • sinulla on jano tai suusi on kuiva
  • virtsaamistarve vähenee
  • virtsan väri muuttuu tummemmaksi.

Tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Vältä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Vältä myös hyvin sokeripitoisia juomia. 

Muista syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Syö usein pieniä aterioita. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä. Vältä ruokia, joissa on paljon proteiinia.

Lue lisää hellepäivän nestevinkkejä.

4. Viilennä kehoa

Pukeudu kevyesti löysiin, hikoilun salliviin vaatteisiin. Luonnonmateriaalit, kuten pellava ja puuvilla, ovat kesällä viileitä.

Suojaudu auringolta leveälierisellä hatulla, aurinkolaseilla sekä vaatteilla, joissa on pitkät hihat ja lahkeet. Säteilyturvakeskus on koonnut ohjeet, joiden avulla voi suojautua auringon UV-säteilyltä.

Viilennä kehoa esimerkiksi viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

5. Huolehdi muista

Vanhukset ja heikentyneestä toimintakyvystä kärsivät saattavat tarvita hellepäivinä apua. Tiedustele riskiryhmiin kuuluvien läheistesi vointia päivittäin. Tarvittaessa auta läheisiä kuumuudelta suojautumisessa. 

Lapset eivät aina ymmärrä itse suojautua kuumuudelta ja auringonpaisteelta. Ohjaa lapsia varjoon ja pidä huoli, että he juovat riittävästi vettä.

Älä jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn autoon.

Jos nukutat lasta vaunuissa, älä jätä vaunuja auringonpaisteeseen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.

6. Suhtaudu vakavasti lämmön aiheuttamiin terveysongelmiin

Jos sinulla tai läheiselläsi on pitkäaikaissairaus, tarkkaile oireiden pahenemista. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella jo etukäteen, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai lääkitykseen.

Lääkkeet tulee yleensä säilyttää alle 25 asteen lämpötilassa. Tarkista säilytysohjeet lääkepakkauksesta.

Lämpösairauden oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, heikotus, huonovointisuus, päänsärky ja elimistön lämpötilan nousu. Jos oireita ilmenee, lepää viileässä ja juo lisää vettä.

Lämpösairauksien oireet ja hoito

Jos lämpösairauksiin viittaavat oireet ovat voimakkaita eivätkä helpota, tai jos perussairauden oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Voit soittaa omaan terveyskeskukseesi, päivystykseen tai päivystysapunumeroon 116117.

Soita hätänumeroon 112 vain kiireellisessä tilanteessa. Soita hätänumeroon välittömästi, jos henkilö on sekava tai tajunnan taso on hämärtynyt.

Tietoa helteen terveyshaitoista ja niiden ehkäisystä