Anna auringon lämmittää, mutta suojaudu oikein
Kesällä Suomessakin saa nauttia auringon lämmöstä pimeän talven jälkeen. Voit ulkoilla huoletta, kunhan muistat suojata itsesi auringon UV-säteilyltä.
Muista ensisijaiset suojautumiskeinot
Turvallisinta on välttää oleilua suorassa auringonpaisteessa varsinkin kuumimpaan aikaan. Jos et voi välttyä auringolta, suojaa ihoasi pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla sekä leveälierisellä hatulla. Aurinkolaseilla näet kirkkaallakin säällä ja suojelet samalla silmiäsi.
Korkea suojakerroin suojaa pidempään
Aurinkorasvojen tarkoituksena on estää ihosyöpää aiheuttavan UV-säteilyn pääsyn ihon pinnalle. Tuotteiden teho ilmaistaan suojakertoimen (SPF) avulla – mitä suurempi suojakerroin, sitä pidempään voi olla auringossa palamatta.
Aurinkorasvoja on kahta eri tyyppiä, jotka sisältävät erilaisia UV-säteilyä suodattavia suoja-aineita. Fysikaaliset aurinkorasvat muodostavat iholle kalvon, joka heijastaa säteilyn pois iholta. Kemialliset aurinkorasvat sen sijaan imevät säteilyn itseensä ennen kuin se ehtii ihon pinnalle.
Valitse juuri sinulle sopivin suoja
Aurinkorasvat ovat nykytiedon mukaan turvallisia, ja uutta tutkimustietoa kertyy jatkuvasti. EU:n kosmetiikkalainsäädäntö säätelee, mitä suoja-aineita aurinkorasvoissa voi käyttää.
EU:ssa hyväksytyt kemialliset ja fysikaaliset aurinkorasvat on arvioitu turvalliseksi käyttää. Joillakin kemiallisilla suoja-aineilla on epäilty kuitenkin olevan haitallisia vaikutuksia hormonitoimintaan. Jos asia mietityttää, niin voit aina valita fysikaalisen aurinkorasvan, jota myös lapset ja raskaana olevat naiset voivat huoletta käyttää.
Lisäksi on hyvä muistaa, että aurinkorasvan sisältämät hajusteet, säilöntäaineet ja kemialliset suoja-aineet saattavat aiheuttaa joillekin allergiaoireita. Herkkäihoisen kannattaa valita hajusteeton tuote tai käyttää fysikaalista suoja-ainetta sisältäviä tuotteita.
Älä käytä vanhoja aurinkorasvoja
Edelliseltä kesältä jäänyttä aurinkorasvaa ei kannata käyttää. Osa UV-säteilyä suodattavista aineista on saattanut hajota säilytyksen aikana, eikä rasva välttämättä ole enää yhtä tehokas kuin uutena.
Aurinkorasvan säilöntäaineet ovat myös saattaneet hajota. Avattuun pakkaukseen on sen vuoksi saattanut ilmaantua bakteeri- tai homekasvua, jollaista ei terveellistä laittaa iholle.
Vanhentuneita aurinkorasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska ne sisältävät vesistölle haitallisia aineita. Muoviset aurinkorasvapakkaukset kuuluvat sekajätteeseen, mutta metalliset aerosolipullot tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.