Ajankohtaista
-
Icehearts-toiminta tukee lasten ja nuorten prososiaalista eli toisia ihmisiä huomioivaa käyttäytymistä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pitkittäistutkimuksesta.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää syksyllä, miten Suomessa asuvat aikuiset voivat ja millaisia kokemuksia heillä on terveys- ja sosiaalipalveluista.
-
THL on mukana avustamassa ja tukemassa itsemurhien ehkäisyn osaamisen arviointilomakkeen kehittämistyötä. Tavoitteena on kehittää suomenkielisiä työkaluja itsemurhien ehkäisyn osaamisen arviointiin. Nyt kutsumme mielenterveysalan ammattilaisia ja opiskelijoita osallistumaan arviointilomakkeen kehittämiseen.
-
Maahanmuuttaneiden todennäköisyys saada Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa on Suomessa syntyneeseen väestöön verrattuna merkittävästi pienempi. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteritutkimuksesta, jossa on seurattu kaikkia Suomessa vuoden 2010 lopussa asuneita aikuisia maahanmuuttaneita. Kyseessä on ensimmäinen valtakunnallinen tutkimus Suomessa asuvien maahanmuuttaneiden psykoterapian käytöstä.
-
Koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuoltopalveluissa työskentelevät käyttävät merkittävän osan työajastaan oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveysongelmiin.
-
Nuorten liiallinen netinkäyttö lisääntyi vuosina 2017–2023. Erityisen selvää kasvu oli tytöillä kaikilla kouluasteilla. Liiallinen netinkäyttö on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin, vähäiseen liikuntaan ja nukkumiseen sekä opiskelun ja oppimisen vaikeuksiin.
-
Mielenterveyden hoitokäyntejä on eniten 18–28-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Myös erikoissairaanhoidon psykososiaalisen hoidon käyntien määrä painottuu nuoriin. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta THL:n raportista.
-
THL katsoo, että hallituksen esittämä lasten ja nuorten mielenterveyttä koskeva terapiatakuu tulisi ottaa käyttöön vaiheittain. Ensin olisi varmistettava, että koko maassa on riittävästi henkilöstöä auttamaan lapsia ja nuoria matalalla kynnyksellä. Samalla palveluvalikoimaa on laajennettava niin, että menetelmillä voidaan tarjota apua kaikille lapsille ja nuorille.
-
Alle 30-vuotiaiden huumekuolemat kytkeytyvät usein mielenterveysongelmiin: 51,5 prosentilla vuosien 2019–2021 aikana huumemyrkytykseen kuolleista nuorista oli jokin mielenterveyshäiriö. Tämä käy ilmi Ulos epätoivosta -hankkeen tuoreesta raportista, jossa tarkastellaan kolmen vuoden ajalta kaikkien alle 30-vuotiaiden nuorten huumekuolemien olosuhteita ja taustatekijöitä.
-
Koronapandemian aikana lisääntyneet nuorten mielenterveysongelmat eivät olleet vähentyneet kevään 2023 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan. Erityisesti yläasteen tytöillä ongelmat lisääntyivät entisestään.
-
THL:n arvio: Hallitusohjelman kokonaisvaikutuksissa nuorten aikuisten elämään on suuria ristiriitojaPääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma nostaa vahvasti esiin nuoret, mutta tavoitteet ja kirjaukset ovat osittain ristiriitaisia, selviää THL:n selvityksestä. Hallitusohjelmassa on THL:n asiantuntijoiden mukaan nuorten arjen kannalta positiivisia tavoitteita, mutta samalla puuttuva rahoitus tai leikkaukset tavoitteita tukevista tekijöistä voivat vesittää vaikutukset.
-
THL:n koordinoima IPS-työhönvalmennushanke on valittu yhdeksi 20 hyvästä eurooppalaisesta käytännöstä, jotka tukevat osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä avoimille työmarkkinoille.
-
Koulukiusaamista kokeneiden varusmiesten itsetunto on alhaisempi niihin varusmiehiin verrattuna, jotka eivät ole joutuneet koulukiusaamisen kohteeksi. Tämä käy ilmi Puolustusvoimien, Sotilaslääketieteen keskuksen, Maanpuolustuskorkeakoulun sekä THL:n yhteistyönä tehdystä tutkimuksesta. Siinä tarkasteltiin vuosina 2015–2021 palveluksen aloittaneita varusmiehiä.
-
THL ja Opetushallitus järjestävät tällä viikolla vanhempainillan, joka käsittelee traumasta toipumista, nuorten hyvinvointia ja ikätoverien välisen väkivallan kysymyksiä. Virtuaalinen vanhempainilta järjestetään torstaina 18. huhtikuuta klo 17.00–18.00. Tilaisuus on suunnattu erityisesti kouluikäisten vanhemmille sekä kouluikäisille vanhempiensa kanssa.
-
Nuorten kohtaaminen omana itsenään ennakkoluulottomasti ja kannustavasti, kasvattaa paremmin voivia aikuisia. On tärkeää nostaa esiin kaikkien nuorten hyvät tarinat, vahvuudet, voimavarat ja ilot. Tämä on tärkeä ohjenuora Sukupuolen moninaisuus voimavarana -hankkeen projektipäällikölle Aino Jehkoille.
-
Kirjassa kuvataan kattavasti oikeuspsykiatrinen palvelujärjestelmä, alaa ohjaava lainsäädäntö ja hallintomenettely sekä aiheeseen liittyvät filosofiset kysymykset. Laaja kliinisen oikeuspsykiatrian osuus käsittelee rikollisen käyttäytymisen ja psykiatristen häiriöiden välisiä yhteyksiä sekä häiriöiden etiologiaa ja niiden hoitoa.
-
THL katsoo, että opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit on syytä pitää osana hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluita. Koulukuraattorit ja -psykologit siirrettiin kunnista hyvinvointialueille viime vuoden alussa osana sote-uudistusta.
-
Vantaalla Viertolan koulussa tapahtui tiistaina 2. huhtikuuta ampuminen, jossa kuoli yksi ja loukkaantui kaksi 12-vuotiasta lasta. Epäilty ampuja on niin ikään 12-vuotias.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa maalis-huhtikuussa laajan kyselyn korkeakouluopiskelijoille. Kutsun saa 12 000 satunnaisesti valittua opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.
-
Ruotsinkielisten peruskoulujen oppilaat voivat suomenkielisten koulujen oppilaita paremmin koulussa, mutta kokevat yleisemmin henkistä väkivaltaa vanhemman tai muun huolta pitävän aikuisen taholta, käy ilmi Kouluterveyskyselyn tuloksista.
Näytetään 1 - 20 / 33
Kokosimme ammattilaisille ohjeita kouluampumisen käsittelyyn, medialle vastuulliseen viestintään sekä kouluampumisesta puhumiseen erityisesti lasten kanssa.
Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattilaisille (Väkivalta)
26.9.2024
THL
26.9.2024 - 27.9.2024
THL
6.11.2024
Itla ja THL
10.12.2024
THL