Ajankohtaista
-
Teini-ikäisten ja nuorten aikuisten ikäryhmissä naisilla on merkittävästi enemmän psykiatrisen erikoissairaanhoidon vuodeosaston hoitojaksoja kuin miehillä.
-
Myötätuntokeskeinen terapia (compassion-focused therapy, CFT) yhdistettynä taitoharjoitteluun virtuaalitodellisuudessa saattaa vähentää tunnekylmiä piirteitä rikoksia tehneillä nuorilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston tuore tutkimus haastaa oletusta siitä, että tunnekylmiä piirteitä ei voi hoitaa. Tutkimusta tehdään osana Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa IMAGINE-hanketta.
-
Viimeisen vuosikymmenen aikana nuorten mielenterveysoireilu on lisääntynyt ja alkoholinkäyttö on vähentynyt. Samalla kuitenkin alaikäisten nuorten alkoholinkäytön laskeva trendi näyttää hidastuneen ja osin jopa pysähtyneen.
-
Julkaisimme materiaalin tukemaan nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten huomioimisessa ja kohtaamisessa. Materiaali tarjoaa tietoa sukupuolen moninaisuudesta, sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvoinnista sekä käytännön vinkkejä ja toimia, joilla ammattilaiset voivat paremmin huomioida sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret työssään.
-
Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana, erityisesti naisilla. Tulokset selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.
-
THL:n tuoreen selvityksen mukaan Suomessa oli vuonna 2023 yhteensä 3006 ympärivuorokautista psykiatrista osastopaikkaa. Määrä on pysynyt lähes samana vuodesta 2021, mikä viittaa siihen, että psykiatrian sairaalapaikkojen nopea väheneminen on pysähtynyt. Vuosina 2015–2021 sairaalapaikkojen määrä laski merkittävästi, jopa 41,3 prosenttia.
-
Useisiin sosiaalipalveluihin liittyy erottamattomasti myös potilaan hoitoon liittyviä työtehtäviä. THL on julkaissut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille ohjeen, jossa täsmennetään, milloin sosiaalipalveluja antavassa organisaatiossa syntyy myös potilastietoja.
-
Icehearts-toiminta tukee lasten ja nuorten prososiaalista eli toisia ihmisiä huomioivaa käyttäytymistä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pitkittäistutkimuksesta.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää syksyllä, miten Suomessa asuvat aikuiset voivat ja millaisia kokemuksia heillä on terveys- ja sosiaalipalveluista.
-
THL on mukana avustamassa ja tukemassa itsemurhien ehkäisyn osaamisen arviointilomakkeen kehittämistyötä. Tavoitteena on kehittää suomenkielisiä työkaluja itsemurhien ehkäisyn osaamisen arviointiin. Nyt kutsumme mielenterveysalan ammattilaisia ja opiskelijoita osallistumaan arviointilomakkeen kehittämiseen.
-
Maahanmuuttaneiden todennäköisyys saada Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa on Suomessa syntyneeseen väestöön verrattuna merkittävästi pienempi. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteritutkimuksesta, jossa on seurattu kaikkia Suomessa vuoden 2010 lopussa asuneita aikuisia maahanmuuttaneita. Kyseessä on ensimmäinen valtakunnallinen tutkimus Suomessa asuvien maahanmuuttaneiden psykoterapian käytöstä.
-
Koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuoltopalveluissa työskentelevät käyttävät merkittävän osan työajastaan oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveysongelmiin.
-
Nuorten liiallinen netinkäyttö lisääntyi vuosina 2017–2023. Erityisen selvää kasvu oli tytöillä kaikilla kouluasteilla. Liiallinen netinkäyttö on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin, vähäiseen liikuntaan ja nukkumiseen sekä opiskelun ja oppimisen vaikeuksiin.
-
Mielenterveyden hoitokäyntejä on eniten 18–28-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Myös erikoissairaanhoidon psykososiaalisen hoidon käyntien määrä painottuu nuoriin. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta THL:n raportista.
-
THL katsoo, että hallituksen esittämä lasten ja nuorten mielenterveyttä koskeva terapiatakuu tulisi ottaa käyttöön vaiheittain. Ensin olisi varmistettava, että koko maassa on riittävästi henkilöstöä auttamaan lapsia ja nuoria matalalla kynnyksellä. Samalla palveluvalikoimaa on laajennettava niin, että menetelmillä voidaan tarjota apua kaikille lapsille ja nuorille.
-
Alle 30-vuotiaiden huumekuolemat kytkeytyvät usein mielenterveysongelmiin: 51,5 prosentilla vuosien 2019–2021 aikana huumemyrkytykseen kuolleista nuorista oli jokin mielenterveyshäiriö. Tämä käy ilmi Ulos epätoivosta -hankkeen tuoreesta raportista, jossa tarkastellaan kolmen vuoden ajalta kaikkien alle 30-vuotiaiden nuorten huumekuolemien olosuhteita ja taustatekijöitä.
-
Koronapandemian aikana lisääntyneet nuorten mielenterveysongelmat eivät olleet vähentyneet kevään 2023 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan. Erityisesti yläasteen tytöillä ongelmat lisääntyivät entisestään.
-
THL:n arvio: Hallitusohjelman kokonaisvaikutuksissa nuorten aikuisten elämään on suuria ristiriitojaPääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma nostaa vahvasti esiin nuoret, mutta tavoitteet ja kirjaukset ovat osittain ristiriitaisia, selviää THL:n selvityksestä. Hallitusohjelmassa on THL:n asiantuntijoiden mukaan nuorten arjen kannalta positiivisia tavoitteita, mutta samalla puuttuva rahoitus tai leikkaukset tavoitteita tukevista tekijöistä voivat vesittää vaikutukset.
-
THL:n koordinoima IPS-työhönvalmennushanke on valittu yhdeksi 20 hyvästä eurooppalaisesta käytännöstä, jotka tukevat osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä avoimille työmarkkinoille.
-
Koulukiusaamista kokeneiden varusmiesten itsetunto on alhaisempi niihin varusmiehiin verrattuna, jotka eivät ole joutuneet koulukiusaamisen kohteeksi. Tämä käy ilmi Puolustusvoimien, Sotilaslääketieteen keskuksen, Maanpuolustuskorkeakoulun sekä THL:n yhteistyönä tehdystä tutkimuksesta. Siinä tarkasteltiin vuosina 2015–2021 palveluksen aloittaneita varusmiehiä.
Näytetään 1 - 20 / 40
Kokosimme ammattilaisille ohjeita kouluampumisen käsittelyyn, medialle vastuulliseen viestintään sekä kouluampumisesta puhumiseen erityisesti lasten kanssa.
Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattilaisille (Väkivalta)
25.11.2024
THL, YTHS
10.12.2024
THL
17.12.2024
THL NAPE
30.1.2025