Ajankohtaista
Terveyden edistämiseen liittyviä ajankohtaisia uutisia ja tiedotteita sekä tietoa koulutuksista ja muista tapahtumista.
Uutiset ja tiedotteet
-
Sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluiden määrä lisääntyy vauhdilla. Monilla ryhmillä, kuten osalla ikääntyvistä, pitkäaikaissairaista, maahanmuuttaneista tai esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivistä, on kuitenkin vaikeuksia käyttää digipalveluita.
-
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on hyvinvointialueiden keskeinen tehtävä, mutta sen merkitys jää usein julkisen keskustelun varjoon. Hyvinvointialueiden asiantuntijat ovat laatineet tiedotteen, jossa korostuu hyvinvointialueilla tehtävän ennaltaehkäisevän työn tärkeys ja vaikutukset.
-
Valtakunnallinen Kouluterveyskysely toteutetaan maalis-huhtikuussa oppilaitoksissa. Siihen vastaavat peruskoulujen 4., 5., 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat.
-
THL:n sekä viiden muun eurooppalaisen kansanterveyslaitoksen johtajat ovat julkaisseet avoimen kirjeen Maailman terveysjärjestön WHO:n puolesta arvostetussa Lancet-tiedelehdessä.
-
Lasten ja nuorten hyvinvoinnissa ja terveydessä on eroja riippuen asuinalueesta sekä vanhempien koulutus- ja tulotasosta. Esimerkiksi lasten ja nuorten ylipaino on yleisempää maaseudulla kuin kaupungeissa sekä perheistä niissä, joissa vanhempien koulutus- tai tulotaso on matala. THL on julkaissut tuoreet suositukset lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja terveyden tasa-arvon edistämiseksi.
-
Hallituksen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan nostamiseksi on oikeansuuntainen, mutta liian suppea, arvioi THL lausunnossaan. THL kannattaa laaja-alaista terveysperusteista verotusta ja sen valmistelun aloittamista.
-
Suomeen perustetaan sekä kansallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuinen tietopankki, johon kootaan tietoja jopa 200 000 lähivuosina syntyvästä lapsesta ja heidän perheistään. Tietoja hyödynnetään väestön hyvinvoinnin tukemiseen tähtäävissä tutkimuksissa tulevina vuosikymmeninä.
-
Tänä vuonna 28 hanketta on saanut terveyden edistämisen määrärahaa. Määrärahaa saaneilla hankkeilla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa kunnissa sekä toimintaa, jota kunnat, hyvinvointialueet ja järjestöt toteuttavat yhdessä.
-
Kunnissa ja hyvinvointialueilla tapahtuvan liikuntaneuvonnan kirjaamisessa käytettävien kolmen toimenpidekoodin sisällöt on päivitetty. Liikuntaneuvojat ja sote-ammattilaiset kirjaavat seuraaville OAB-koodeille: liikunnan puheeksiotto, liikkumisen edistämisen mini-interventio ja prosessinomainen liikuntaneuvonta.
-
Kriisinkestävä yhteiskunta rakentuu hyvinvoivista, sopeutumiskykyisistä ja toisiaan tukevista ihmisistä sekä järjestelmistä, jotka vahvistavat väestön terveyttä ja hyvinvointia. THL:n tuoreen raportin mukaan suurin osa suomalaisista kokee elämänsä turvalliseksi ja luottaa yhteiskunnan toimijoihin ja läheisiinsä, mutta luottamus esimerkiksi poliittiseen päätöksentekoon ja terveydenhuoltojärjestelmään on viime vuosina heikentynyt. Myös turvattomuuden kokemus on yleistynyt, erityisesti ikääntyneillä.
-
Suomessa asuvista naisista 19 prosenttia ja miehistä 15 prosenttia kulkee työ- tai opiskelumatkansa aktiivisesti ympäri vuoden, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamasta Terve Suomi -tutkimuksesta. Aktiivisella kulkemisella tarkoitetaan kävelyä tai pyöräilyä koko matkan tai yli kilometrin kävelyä tai pyöräilyä yhdistettynä julkisilla kulkuneuvoilla matkustamiseen.
-
Valtioneuvoston tuore asetus poistaa kaksi indikaattoria hyvinvointialueiden hyte-kertoimen määrittelystä: koulukuraattorin ja koulupsykologin työpanoksen määrän viikossa 100 oppilasta kohden.
Näytetään 1 - 12 / 12