Ajankohtaista
Terveyden edistämiseen liittyviä ajankohtaisia uutisia ja tiedotteita sekä tietoa koulutuksista ja muista tapahtumista.
Uutiset ja tiedotteet
-
Hampaiden eroosio on hyvin yleistä aikuisilla. Eroosiota tutkittiin ensimmäistä kertaa Suomessa laajasti Terve Suomi -väestötutkimuksessa.
-
Monet raskaana olevat päihteitä käyttävät henkilöt ja heidän perheensä jäävät vaille oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua, mikä voi lisätä sekä perheen että syntyvän lapsen riskejä. THL on julkaissut suosituksista ja toimintamalleista koostuvan työkalupakin päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja perheiden palvelujen parantamiseksi.
-
Rautavaaran kunnan tehtävänä on luoda luonnollisen hyvää elämää - tuoda yhteen luonnon mahdollisuudet ja hyvän elämän edellytykset. Tämä pohjoissavolainen kunta, jossa asuu noin 1400 asukasta, tunnetaankin upeista erämaisemistaan ja Tiilikkajärven kansallispuistosta. Kunnan ydinarvoja ovat avoimuus, joustavuus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja yhteisöllisyys. Rautavaaran kunta hyväksyttiin Terve Kunta -verkoston jäseneksi marraskuussa 2024.
-
Ikääntyneiden kuntouttavaa päivätoimintaa järjestettiin keväällä 2024 kaikilla hyvinvointialueilla yhtä lukuun ottamatta. Lähes kaikki järjestävät kuntouttavaa päivätoimintaa omana palvelutuotantona.
-
Ruoka-aputoiminnan valtionavustus vuosille 2025–2026 on haettavissa. Valtionavustusta voivat hakea kunnat ja hyvinvointialueet. Hakuaika on 29.11.2024–31.1.2025.
-
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Suositusten mukaisilla ruokavalinnoilla tuotamme hyvinvointia itsellemme, tuleville sukupolville sekä luonnolle.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut uuden Sosiaalisen markkinoinnin oppaan, joka tukee moniammatillista yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Opasta voi soveltaa muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistyössä, viestinnässä ja strategisessa johtamisessa.
-
Korkeakouluopiskelijoiden elintavoissa on tapahtunut positiivisia muutoksia viimeisten kolmen vuoden aikana. Liikunnan määrä on lisääntynyt, ja päivittäinen tupakointi ja nuuskaaminen vähentynyt. Toisaalta on havaittavissa myös kielteisiä muutoksia: Lihavuus on yleistynyt. Lisäksi yhä useampi opiskelija kokee netinkäyttönsä ongelmalliseksi.
-
Uusi koko väestölle suunnattu Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu Suomi.fissä.
-
Strategisen tutkimuksen Ilmastotuuppaus-hankkeessa arvioidaan, että lisäämällä kävelyä ja pyöräilyä työmatkoilla vähennettäisiin merkittävästi liikenteen ilmastopäästöjä ja edistettäisiin kansanterveyttä.
-
Lastensuojeluilmoituksia tarkastelleen tutkimuksen mukaan ilmoitusten määrä vaihtelee merkittävästi eri kuntien välillä, ja apua tarjotaan usein vähemmän juuri siellä, missä tarve on suurin.
-
Noin puolet korkeakouluopiskelijoista käyttää pääsääntöisesti YTHS:n terveyspalveluja. Ammattikorkeakouluissa YTHS:n palveluja käyttävien osuus lähes kaksinkertaistui 24 prosentista 43 prosenttiin vuosien 2021 ja 2024 välillä. Tulokset selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii lukuvuonna 2024–2025 nuorten ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia.
-
Muistisairauksia ehkäisevä FINGER-toimintamalli tunnetaan hyvinvointialueilla melko hyvin, mutta vain reilu puolet alueista hyödyntää mallia. Tilanne vaihtelee kunnittain, ja mallia sovelletaan alueilla eri tavoin. Mallin tehokkaampi hyödyntäminen auttaisi hillitsemään muistisairauksien määrän kasvua.
-
Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana, erityisesti naisilla. Tulokset selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.
-
Omaishoitajat eri alueilla ovat eri asemassa, koska hyvinvointialueet myöntävät omaishoidon tukea erilaisin perustein. Omaishoidon myöntäminen on melko lähellä THL:n vuonna 2022 suosittamia omaishoidon tuen kansallisia myöntämisperusteita (ns. Omakari-kriteerit) alle kolmasosalla alueista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitys.
-
Liikunnanohjauksen henkilöstöresurssit ovat lisääntyneet eniten pienissä ja keskisuurissa kunnissa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kunnille tekemästä TEAviisari-tiedonkeruusta.
-
Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet viimeisten kolmen vuoden aikana. Toimeentulonsa erittäin niukaksi ja epävarmaksi kokeneiden opiskelijoiden osuus on lisääntynyt tällä aikavälillä 13 prosentista 19 prosenttiin.
-
Kuntien ja hyvinvointialueiden iäkkäiden terveyttä ja hyvinvointia edistävissä yhteistyöprosesseissa ja -rakenteissa on parannettavaa tai niitä ei ole lainkaan. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä, jolla kartoitettiin iäkkäiden hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistäviä keinoja ja alan kehittämistarpeita.
-
Uusi hyvinvointialueen palvelutarpeen ennakointityökalu antaa hyvinvointialueille mahdollisuuden ennustaa palvelutarpeen muutoksia ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Se tarjoaa lisäksi tietoa muutosten taustatekijöistä.
Näytetään 1 - 20 / 53