Ajankohtaista
Terveyden edistämiseen liittyviä ajankohtaisia uutisia ja tiedotteita sekä tietoa koulutuksista ja muista tapahtumista.
Uutiset ja tiedotteet
-
THL julkaisee tilastoja sekä numerotiedot koostavina tilastoraportteina että monipuolisina tietokantaraportteina, jotka mahdollistavat käyttäjien omat valinnat aineistoista. Yhä useampi aineisto päivittyy ja on käytettävissä jo esimerkiksi kuukausittain.
-
Perusopetuksen 8. ja 9. luokan oppilaista 78 prosenttia kokee terveydentilansa melko tai erittäin hyväksi, selviää keväällä 2025 toteutetun Kouluterveyskyselyn ennakkotuloksista. Osuus on lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2023.
-
Sosiaali- ja terveydenhuollolla on merkittävä rooli Suomessa hiilineutraaliuden saavuttamisessa vuoteen 2035 mennessä, minkä vuoksi paine huomioida ilmasto- ja ympäristövaikutukset lisääntyy jatkuvasti. Ratkaisuja kestävyyden edistämiseksi on olemassa ja niitä esitellään juuri julkaistussa positiopaperissa.
-
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) tulokset osoittavat, että jo pienikin määrä liikuntaa vähentää todennäköisyyttä psyykkiselle kuormittuneisuudelle. Tutkimuksen aineisto kerättiin keskellä koronaepidemiaa keväällä 2021.
-
THL seuraa puolivuosittain lastensuojelun järjestämisen onnistumista hyvinvointialueilla käsittelyaikojen ja henkilöstömitoituksen toteutumisessa. Vuodesta 2021 jatkunut viivästyminen palvelutarpeiden arviointien valmistumisessa on nyt selvästi vähentynyt.
-
Elintapaohjaukseen osallistuminen vähentää vanhuuteen liittyvää haurastumista iäkkäillä henkilöillä vielä useita vuosia ohjauksen jälkeen. Myös elintavat ovat paremmalla tasolla erityisesti ruokailutottumusten, mutta myös liikunnan osalta.
-
Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki ovat kehittäneet yli sata toimintamallia ja työvälinettä, joiden avulla sote-ammattilaiset voivat ohjata asiakkaansa heidän hyvinvointiaan ja terveyttään edistäviin (hyte) palveluihin.
-
THL:n Käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskuksen CUBE:n toteuttamassa kansalaiskyselyssä kävi ilmi, että ikä, koulutus ja huollettavien lasten ikä vaikuttavat suomalaisten kokemuksiin heidän informaatioympäristöstään. Kansalaisten mielestä yhteiskunnan useiden eri toimijoiden tulisi ottaa vastuuta informaatiohyvinvoinnista.
-
Kansansairauksien riskitesti on julkaistu verkossa. Testi on helppo ja nopea tapa saada arvio omasta riskistään sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Testin ovat kehittäneet yhteistyössä THL ja Diabetesliitto.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut mittariston, jonka avulla voidaan seurata laaja-alaisesti väestön hyvinvointia ja sen kehitystä taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Hyvinvointia on tähän asti tarkasteltu päätöksenteossa ennen kaikkea talouskasvua ja tätä kautta elintason kehitystä kuvaavalla bruttokansantuotteella (BKT), jolloin muut hyvinvoinnin näkökulmat jäävät huomiotta.
-
Pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. Ruoka-askel-hankkeessa toteutetusta interventiosta päiväkodeissa saatiin hyviä kokemuksia.
-
Terveyden edistämisen määrärahahaku vuodelle 2026 on käynnissä 12.5.–13.6.2025. Iäkkäiden ja omaishoitajien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen rahoitusta myönnetään 5 miljoonaa euroa.
-
THL:n tutkimuksen mukaan psykiatriseen hoitoon integroitu IPS-työhönvalmennus tukee selkeästi vakavaa mielenterveyden häiriötä sairastavien työllistymistä.
-
Terveyden edistämisen määrärahan vuoden 2026 haku on auennut. Hakuaika on 12.5.–13.6.2025.
-
THL on julkaissut ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Samalla THL julkaisi suositukset toimista kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille. Hyvinvointialueiden ja kuntien tehtävänä on ehkäistä nuorten masennusta huolehtimalla, että ammattilaisilla on edellytykset tarjota nuorille matalan kynnyksen apua. Alueellisia eroja on tärkeää tarkastella kunnissa ja hyvinvointialueilla eli siellä, missä syyt ja ratkaisut voidaan parhaimmin tunnistaa.
-
Alueiden väliset erot ovat sairastavuudessa suurimpia alkoholisairauksissa ja työkyvyttömyydessä ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä, selviää uusimmista Kansallisen terveysindeksin tuloksista.
-
Vuoden 2025 TerveSos-palkinnot on myönnetty kolmelle eri toimintamallille. Kilpailussa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksi eri sarjaa sekä yleisön suosikki.
-
Kaikki 21 hyvinvointialuetta sekä Helsingin kaupunki käyttöönottavat parhaillaan omia digitaalisia palvelutarjottimiaan. Tavoitteena on tehdä alueellinen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen näkyväksi, saavutettavaksi – ja aidosti vaikuttavaksi.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt hyvinvointialueen palvelutarpeen ennakointityökalun vastaamaan lokakuussa 2024 julkaistua Tilastokeskuksen väestöennustetta. Väestöennuste vaikuttaa merkittävästi THL:n arvioihin hyvinvointialueiden tulevista palvelutarpeista ja menoista.
-
Kuumasta säästä ja etenkin helleaalloista aiheutuu Suomessa merkittävä määrä vakavia terveyshaittoja. Pitkittyneestä, joitakin viikkoja kestävästä helleaallosta voi koitua Suomessa useita satoja sairaalahoitojaksoja ja ennenaikaisia kuolemia ikääntyneille. Hyvinvointialueilla ja kunnissa kannattaa varautua hellehaittojen torjuntaan hyvissä ajoin ennen kesää.
Näytetään 1 - 20 / 35