Ajankohtaista
-
Viimeistään nyt on aika tarkistaa, että kodin ja toimitilojen talotekniset järjestelmät on säädetty oikein. Toimiva talotekniikka takaa viihtyisyyttä ja terveyttä tukevat sisäolosuhteet säällä kuin säällä.
-
Strategisen tutkimuksen Ilmastotuuppaus-hankkeessa arvioidaan, että lisäämällä kävelyä ja pyöräilyä työmatkoilla vähennettäisiin merkittävästi liikenteen ilmastopäästöjä ja edistettäisiin kansanterveyttä.
-
Terveydensuojelulain uudistuksessa tulisi varautua jo nyt tekijöihin, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittoja tulevaisuudessa, arvioivat THL:n asiantuntijat tuoreessa selvityksessä.
-
Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu, kuinka iso taloudellinen merkitys lähiluonnon terveysvaikutuksilla voi olla kansantautien torjunnassa.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoima Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma on toteuttanut Terveet tilat 2028 -ohjelman terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä koskevia toimia vuodesta 2018.
-
Kansallisessa sisäilma ja terveys -ohjelmassa toteutetun kyselyn mukaan sisäilmasta oireilevien potilaiden määrä vaikuttaa vähentyneen. Myös terveydenhuollossa työskentelevien tietämys ja koulutuksen laatu sisäilmaoireisiin liittyen on parantunut.
-
THL on selvittänyt, minkälaisia vesimikrobiologisia analyysimenetelmiä testauslaboratorioilla Suomessa on käytössä sekä minkälaisilla koodeilla ja analyysimenetelmillä laboratoriot tallentavat vesimikrobiologisia analyysituloksia Vesla-, Povet- ja Vati-tietojärjestelmiin. Vesimikrobiologista analytiikkaa tekeville laboratorioille suunnatun kyselyn avulla kerättiin tietoa myös siitä, minkälaisia analyysimenetelmiä Vesla-tietojärjestelmässä olevat vesimikrobiologisten muuttujien koodit vastaavat.
-
THL on mukana uudessa EU-WISH -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa ja kehittää jätevesiseurannan käytön mahdollisuuksia ja yhteistyötä kansanterveyden seurannassa.
-
Marraskuussa 2018 aloitettu Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma on saavuttanut monia tavoitteitaan, mutta sisäympäristöasioista viestimiselle ja ohjelmassa tuotetun tiedon jalkauttamiselle on yhä tarvetta. Ohjelma jatkuu vuoden 2028 loppupuolelle asti.
-
Runsas punaisen lihan ja lihavalmisteiden syönti on yhteydessä lihavuuteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutus lisää lihavuuden todennäköisyyttä itsenäisesti – useista muista epäsuotuisista elintavoista riippumatta.
-
Yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen juuri julkaistusta uimavesiraportista. Suurin osa Suomen uimavesistä, noin 94 prosenttia, on luokiteltu laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi. Tämä on yhden prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisenä seurantakautena.
-
Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.
-
Jätevesitutkimuksen menetelmät ovat kehittyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusmenetelmä mahdollistaa SARS-CoV-2-koronaviruksen muunnosten havaitsemisen ja niiden suhteellisten osuuksien määrittämisen jätevedessä.
-
Tyypillisimmät viranomaisten saamat asuntoihin kantautuvaa melua koskevat yhteydenotot ja terveyshaittaepäilyt liittyvät ravintoloihin ja niiden terasseihin, lähinaapureihin sekä talotekniikkaan, kuten ilmanvaihtokoneisiin.
-
Kotipuutarhurien kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Vuonna 2023 multa oli todennäköinen tartunnanlähde viidessä legionelloositapauksessa, kun kaikkiaan tapauksia oli 54.
-
Luonnon ja terveyden suhteen tutkimus on monitieteistä, mutta keskustelua ja yhteistyötä eri tieteenalojen välillä on tähän mennessä ollut vähän. Tähän tarpeeseen on nyt perustettu uusi Luonto ja terveys -tutkimusverkosto (LuontoTerVe).
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos siirtyy 15.4.2024 alkaen hengitystievirusten jätevesiseurannassa kesäseurantaan, jolloin näytteitä otetaan harvemmin kuin muina vuodenaikoina.
-
Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu voi olla monin paikoin välttävä tai huono. Katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä.
-
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uusi suositus tarjoaa keinoja sisäilmaan liittyvän oireilun diagnosointiin, hoitoon ja kuntoutukseen. Suosituksen mukaan onnistuneen kuntoutumisen perustana on kuunteleva kohtaaminen, toimiva hoitosuhde ja yksilöllinen tuki.
-
Jätevesiseuranta on tehokas työkalu infektiotautien esiintyvyyden seuraamiseen yhdyskunnissa. WastPan-hanke tähtäsi jätevesiseurannan avulla pandemiavalmiuden parantamiseen. Jätevesi voi sisältää useita taudinaiheuttajamikrobeja ja tarjoaa näin mahdollisuuden tarttuvien tautien esiintyvyyden seuraamiseen.
Näytetään 1 - 20 / 35