Kouluterveyskysely
Kesto:
Vastuuyksikkö:
Muualla verkossa:
Mikä on Kouluterveyskysely?
Kouluterveyskysely tuottaa monipuolista ja luotettavaa seurantatietoa eri ikäisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palveluista.
Kyselyyn vastaavat:
- perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat,
- perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat,
- lukioiden 1. ja 2. vuoden opiskelijat ja
- ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat.
Lukioissa kysely on kohdennettu yleissivistävässä lukiokoulutuksessa nuorten oppimäärää tai ulkomaista tutkintoa suorittaville ja ammatillisissa oppilaitoksissa ammatillista perustutkintoa opiskeleville sekä TUVA-opiskelijoille.
Kouluterveyskysely toteutetaan joka toinen vuosi. Seuraava tiedonkeruu toteutetaan maalis-huhtikuussa 2025.
Kyselyn toteuttaminen
Tietoja on kerätty perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyviltä vuodesta 1996, lukioissa vuodesta 1999 ja ammatillisissa oppilaitoksissa vuodesta 2008 alkaen. Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvät lapset ovat mukana vuodesta 2017 alkaen. Perusopetuksen 4. ja 5. vuosiluokan oppilaiden huoltajat ovat vastanneet kyselyyn vuosina 2017 ja 2019.
Missä Kouluterveyskyselyn tulokset julkaistaan?
Kuntakohtaiset Kouluterveyskyselyn tulokset ovat saatavissa THL:n sähköisestä tulospalvelusta. Tulosten verkko-osoite on thl.fi/kouluterveyskysely/tulokset. Vuoden 2025 valtakunnalliset, kuntakohtaiset ja alueelliset tulokset julkaistaan syyskuussa 2025.
Oppilaitoskohtaiset tulokset ovat salasanalla suojattuja eli ne eivät ole avoimesti verkosta luettavissa. Linkki vuoden 2025 oppilaitoskohtaisiin tuloksiin toimitaan koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille syyskuussa 2025.
Miten Kouluterveyskyselyn tuloksia voidaan hyödyntää päätöksenteossa?
- Oppilaitokset käyttävät Kouluterveyskyselyn tarjoamaa tietoa kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämisessä, opiskeluhuoltotyössä sekä terveystiedon opetuksessa.
- Kunnat hyödyntävät tuloksia hyvinvointijohtamisessa, esimerkiksi laadittaessa hyvinvointistrategiaa, lapsi- ja nuorisopoliittista ohjelmaa tai lastensuojelusuunnitelmaa.
- Valtakunnan tasolla Kouluterveyskyselyn tuloksia käytetään esimerkiksi politiikkaohjelmien ja erilaisten lakien toimeenpanon seurannassa ja arvioinnissa.
Yhteystiedot
Kouluterveyskyselyn info-puhelimen ja tutkijoiden yhteystiedot
Kouluterveyskyselyn vuoden 2023 tulokset ovat saatavilla tulospalvelusta.
Tiedote 21.9.2023:
Lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät – selkeät arkirutiinit ja ajoissa saatu apu on tärkeää.
Koosteet vuoden 2023 tuloksista:
Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävät Hyvinvointiareena 2025 -tapahtuman 22.-23.9.2025
Ajankohtaisia asioita Kouluterveyskyselystä julkaistaan Facebookissa.
Kouluterveyskyselyn Facebook-sivut