Opiskeluhuolto
Kaikissa kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävä opiskeluhuoltotyö, joka tukee oppivelvollisuusikäisten lasten ja nuorten koulutietä. Opiskeluhuolto koostuu yhteisöllisestä ja yksilökohtaisesta opiskeluhuollosta, johon kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto.
Yhteisöllisellä opiskeluhuoltotyöllä vaikutetaan koko kouluyhteisön hyvinvointiin. Yksilökohtaisessa opiskeluhuoltotyössä edistetään yksittäisen oppilaan tai opiskelijan hyvinvointia ja arvioidaan tuen tarvetta sekä tarvittaessa suunnitellaan ja järjestetään tukea.
Opiskeluhuollon lakisääteiset tehtävät
- Oppimisen, hyvinvoinnin, terveyden sekä osallisuuden edistäminen.
- Oppimista ja hyvinvointia uhkaavien ongelmien ehkäiseminen.
- Oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvoinnin, terveellisyyden, turvallisuuden ja esteettömyyden edistäminen.
- Kodin ja oppilaitoksen välisen yhteistoiminnan edistäminen.
- Varhaisen tuen turvaaminen sitä tarvitsevalle oppilaalle ja opiskelijalle.
- Osallistuminen koulunkäynnin, oppimisen ja opiskelun tuen järjestämiseen.
- Opiskeluhuoltopalvelujen järjestäminen siten, että ne ovat kaikkien oppilaiden ja opiskelijoiden saatavilla ja laadukkaita.
- Opiskeluhuollon toteuttaminen yhteistyössä opiskeluhuoltopalvelujen (koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut), opetuksen edustajien sekä oppilaiden, opiskelijoiden ja huoltajien kanssa.
Opiskeluhuolto ja lastensuojelu
Koulut ja toisen asteen oppilaitokset ovat oppivelvollisuusikäisten lasten tärkeimpiä kasvuympäristöjä. Koulu ja oppilaitos osallistuu aina myös lastensuojelun asiakkaana olevan lapsen hyvinvoinnin tukemiseen. Kunnissa ja hyvinvointialueilla lastensuojelun ja koulun tai oppilaitoksen välistä viranomaisyhteistyötä kehitetään suunnitelmilla, kuten opiskeluhuoltosuunnitelmalla sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman avulla.
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilaana ja opiskelijana sinulla on oikeus tarpeitasi vastaaviin opiskeluhuoltopalveluihin, joita ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhuollon ja lääkärin palvelut sekä kuraattori- ja psykologipalvelut.
Opiskeluhuoltopalvelujen tehtävä on suojella sinua sekä tukea osallisuuttasi ja etuasi eri tilanteissa. Lain mukaan huoltaja ei voi kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuoltopalveluja!
Oikeus asioida terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa
- Oppilailla on oikeus terveystarkastukseen jokaisella perusopetuksen vuosiluokalla ja toisen asteen opinnoissa ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuonna.
- Oppilailla ja opiskelijoilla on oikeus päästä terveydenhoitajalle myös ilman erillistä ajanvarausta.
- Opiskelijalla on oikeus saada yhteys opiskeluterveydenhuoltoon jokaisena arkipäivänä.
- Terveydenhuollon ammattilaisen, kuten sairaanhoitajan tai lääkärin, on tehtävä hoidon tarpeen arviointi viimeistään kolmen (3) arkipäivän kuluttua yhteydenotostasi.
- Jos saat lähetteen erikoissairaanhoidon palveluihin, hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen (3) viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
- Jos saat lähetteen lasten tai nuorten mielenterveyspalveluihin, hoidon tarpeen arviointi on myös aloitettava kolmen (3) viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
Oikeus keskustella psykologin tai kuraattorin kanssa
- Oppilailla ja opiskelijoilla on oikeus saada keskustella psykologin tai kuraattorin kanssa.
- Kun olet pyytänyt keskustelua psykologin tai kuraattorin kanssa, heidän on järjestettävä sinulle aikaa seitsemän (7) päivän kuluessa.
- Jos asiasi on kiireellinen, sinulla on oikeus saada keskustella psykologin tai kuraattorin kanssa samana tai viimeistään seuraavana päivänä.
- Tarvittaessa pyynnön voi tehdä huoltaja tai esimerkiksi opettaja.
Oikeus osallistua oman opiskeluhuoltoasian käsittelyyn
- Opiskeluhuoltoa tulee aina tehdä yhteistyössä sinun ja huoltajasi kanssa.
- Jos sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö on arvioinut sinun olevan päätöskykyinen hoidettavassa opiskeluhuoltoasiassa, voit halutessasi kieltää tietojen antamisen huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Silloin voit kieltää myös heidän osallistumisensa asian käsittelyyn. Päätöksen täytyy olla sinun etusi mukainen. Tällaisessa tilanteessa opiskeluhuollon henkilöstöön kuuluva sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö määrittelee, mikä on etusi mukaista.
- Sinun tai huoltajasi pitää antaa suostumus asiasi käsittelemiseen monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Ryhmä kootaan juuri sinun tarpeitasi varten.
- Sinulla on oikeus kertoa mielipiteesi siitä, keitä asiantuntijoita tai läheisiä osallistuu asiasi käsittelyyn. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä tällaista arvioita, huoltajasi tai laillinen edustajasi voi tehdä sen puolestasi.