Jälkihuolto ja itsenäistyminen

Jälkihuolto tarkoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja lapsille ja nuorille, jotka ovat olleet sijoitettuna kodin ulkopuolelle huostaanoton seurauksena tai kiireellisen sijoituksen tukitoimena. Lapsilla tarkoitetaan alle 18-vuotiaita ja nuorilla 18 vuotta täyttäneitä ja nuoria aikuisia. Jälkihuollolla on kaksi keskeistä tehtävää:

  • Tukea lapsen kotiutumista sijoituksen jälkeen ja turvata turvallinen ympäristö, kasvu sekä kehitys.
  • Auttaa aikuistuvaa nuorta saavuttamaan riittävät valmiudet itsenäiseen elämään ja arkeen.

Sen kunnan tai hyvinvointialueen, joka on järjestänyt sijoituksesi kodin ulkopuolella, täytyy järjestää myös jälkihuolto. Huostassa pidon ja sijaishuollon jälkeen siirryt jälkihuoltoon ilman erillistä päätöstä.

Kunta tai hyvinvointialue voi harkintansa mukaan järjestää jälkihuoltona tukea myös nuorelle, joka on ollut lastensuojelun asiakkaana, mutta ei ole ollut sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Jälkihuolto voi näissäkin tilanteissa olla tarkoituksenmukainen tapa tukea nuorta itsenäisen elämän alkuun.

Kenellä on oikeus jälkihuoltoon?

Jälkihuoltoon on oikeus alle 18-vuotiailla lapsilla ja alle 23-vuotiailla nuorilla, jotka ovat olleet huostaanotettuna sijaishuollossa tai avohuollon sijoituksessa vähintään puoli vuotta ja joiden lastensuojelun asiakkuuden päättymisestä on alle viisi vuotta. Vaikka olisit ensin kieltäytynyt jälkihuollosta, voit tänä aikana milloin tahansa pyytää sen järjestämistä.

Saatat tarvita jälkihuoltoon liittyvää tukea, ohjausta ja neuvontaa. Sosiaalityöntekijän täytyy kertoa sinulle sellaisista palveluista ja tuesta, joita tarvitset itsenäistymiseen.

Lue lisää: Lastensuojelun jälkihuolto on sinun oikeutesi -esite

Jälkihuoltoon siirtymisen valmistelu

Sijaishuollosta jälkihuoltoon siirtymistä pitää alkaa valmistella 6 kuukautta ennen virallisesti jälkihuoltoon siirtymistäsi. Jälkihuollon valmistelut pitää siis aloittaa sijaishuoltopaikassasi jo sijaishuoltosi loppupuolella.

Valmisteluissa on tärkeää, että sinä ja sosiaalityöntekijäsi sovitte yhdessä asioista, joita sinun on hyvä osata ennen jälkihuoltoon siirtymistä. Teidän on hyvä keskustella myös asumisestasi ja tuen tarpeistasi jälkihuollon alkaessa ja sen aikana.
Lue lisää: Jälkihuollon asiakassuunnitelma

Sijoituksesi jälkeen sinulla on oikeus olla jälkihuollossa. Tavallisesti jälkihuolto jatkuu suoraan sijoituksesta. Oikeus jälkihuoltoon on 23-vuotiaaksi asti, tai kunnes viisi vuotta on kulunut lastensuojelun asiakkuutesi päättymisestä. Jälkihuolto päättyy viimeistään, kun täytät 23 vuotta. Silloin sovitaan, mitä tukea tarvitset vielä jälkihuollon jälkeen ja suunnitellaan, miten tarpeisiisi vastataan.

Millaista on alle 18-vuotiaan jälkihuolto?

Jos olet alle 18-vuotias, jälkihuollon tarkoitus on turvata kotiutuminen ja etusi mukainen huolenpito kotona. Jälkihuollon tarkoitus on myös välttää sitä, että sinut tarvitsisi sijoittaa uudelleen kodin ulkopuolelle.

Alle 18-vuotiaalle lapselle voidaan järjestää jälkihuollossa esimerkiksi

  • varhaiskasvatusta
  • terapiaa ja kuntoutusta
  • tukiperhe
  • taloudellista tukea ja muuta tukea koulunkäyntiin, opiskeluun, ammatin hankintaan, harrastuksiin, läheisten ihmissuhteiden ylläpitämiseen ym. palveluja ja tukitoimia
  • tukea vanhemmillesi kotiutumiseen ja kasvattamiseen (asumisen järjestäminen, taloudellinen tuki, kotipalvelu, apua ongelmatilanteiden selvittämiseen, päihdepalvelut, perhetyö ja muut vanhempien tarvitsemat sosiaali- tai terveydenhuollon palvelut).

Millaista on 18–23-vuotiaiden jälkihuolto? 

Tarve jälkihuollolle on yksilöllinen. Jälkihuollon tavoitteena on tukea esimerkiksi asumistasi, opintojasi tai työhön sijoittumistasi.

Myönnettävät tuet ja palvelut voivat liittyä hyvin käytännöllisiin arkielämän asioihin tai erityisiin tuen tarpeisiin, jos sinulla on esimerkiksi arkielämän hallinnan vaikeuksia tai sinulta puuttuu päivittäinen ohjelma ja aikuisen tuki. Sinulla voi myös olla tarvetta mielenterveys- tai päihdepalveluille tai oma lapsi huollettavana.

18–23-vuotiaalle nuorelle voidaan järjestää jälkihuollossa esimerkiksi

  • henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa arjessa selviytymiseen ja itsenäisen elämän taitoihin
  • yhteiskunnan palveluihin ohjaamista
  • apua omien voimavarojesi löytämiseen ja tulevaisuutesi suunnitteluun
  • apua asunnon hankkimiseen
  • tukea koulunkäynnin ja opintojen aloittamiseen ja niissä suoriutumiseen
  • tukea työllistymiseen ja harjoitteluun
  • tukea harrastuksiin
  • loma- ja virkistysmahdollisuuksia
  • mahdollisuus osallistua vertaistukiryhmään
  • taloudellista tukea asumiseen, koulutukseen ja muihin itsenäistymiseen liittyviin menoihin sekä ohjausta suunnitelmalliseen rahankäyttöön
  • tukea kotiutumiseen sijoituksen jälkeen vanhemmillesi tai muille kasvatuksestasi vastaaville.

Käytännön asioita jälkihuollosta