Lastensuojelun avohuolto
Lastensuojelun avohuolto tarkoittaa vapaaehtoista apua ja tukea, jota perheellesi voidaan antaa. Avohuollon tarkoitus on edistää hyvää kehitystäsi sekä auttaa vanhempiasi, huoltajiasi sekä muita hoidostasi ja kasvatuksestasi vastaavia ihmisiä. Avohuollon tukitoimia täytyy järjestää ennen huostaanoton tai sijaishuollon suunnittelemista.
Avohuollon tukitoimia täytyy järjestää heti kun on todettu, että lastensuojelulle on tarvetta. Avohuollon tukitoimia tehdään mahdollisuuksien mukaan yhdessä sinun ja niiden ihmisten kanssa, jotka hoitavat ja kasvattavat sinua. Tukitoimien tarvetta arvioidaan jokaisen lapsen ja perheen kohdalla tapauskohtaisesti.
Lue lisää: Avohuollon tukitoimet
Kun tukitoimia suunnitellaan ja tehdään, sinun etusi on aina ensisijainen. Tukitoimet kirjataan avohuollon asiakassuunnitelmaan. Tukitoimien myöntämisestä tehdään päätös. Kielteinen päätös täytyy tehdä, jos asiakkaan pyytämää palvelua ei voida antaa.
Yhteistyö huoltajasi ja vanhempiesi kanssa
Avohuollon tukitoimia tehdään mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä. Lastensuojelu tekee yhteistyötä sinun ja vanhempiesi, huoltajiesi tai muiden hoidostasi ja kasvatuksestasi vastaavien ihmisten kanssa. Lähtökohta on, että molemmat huoltajasi suostuvat tukitoimiin.
Jos toisen vanhempasi kanssa ei voi tehdä yhteistyötä, sosiaalityöntekijä voi työskennellä vain sen vanhemman kanssa, jonka luona sinä asut. Päätös tukitoimista annetaan silti myös toiselle huoltajallesi. Tilanne voi olla tällainen, jos vanhemmillasi on yhteishuoltajuus, mutta toinen huoltajasi vastustaa lastensuojelun tukitoimia.
Yhteistyö sinun kanssasi
Lastensuojelun sosiaalityöntekijän täytyy tavata sinut riittävän usein ja henkilökohtaisesti. Hänen täytyy kertoa asioista sinulle ymmärrettävästi. Sinulla täytyy olla mahdollisuus kertoa mielipiteesi ja lastensuojelun pitää kiinniittää mielipiteisiisi ja toiveisiisi huomiota. Sosiaalityöntekijän ja huoltajasi täytyy olla samaa mieltä tapaamisista sosiaalityöntekijän kanssa.
Jos tarvitaan, voit tavata sosiaalityöntekijän myös ilman huoltajasi lupaa. Sosiaalityöntekijäsi tai muun sinua tapaavan lastensuojelun työntekijän täytyy kuitenkin arvioida, että se on etusi mukaista. Arviossa täytyy ottaa huomioon ikäsi, kehityksesi ja muut olosuhteet.
Lastensuojelun asiakaskertomuksessa täytyy kertoa, miksi sosiaalityöntekijä on tavannut sinua ilman huoltajan suostumusta. Myös tapaamisen sisältö pitää kirjata. Huoltajalle täytyy ilmoittaa tapaamisesta, ellei se ole vastoin sinun etuasi.
Voit kieltää itseäsi koskevien tietojen antamisen huoltajallesi, jos siihen on painava syy eikä tietojen luovuttaminen ole sinun etusi vastaista.
Tietojen antaminen asiakkaalle, asianosaiselle, asiaan osalliselle tai hänen lailliselle edustajalleen