Huostaanotto

Huostaanotto on lastensuojeluviranomaisen keino vaikuttaa tilanteeseen, jossa on vakavaa vaaraa sinun terveydellesi ja kehityksellesi. Huostaanotossa vastuu hoidostasi ja kasvatuksestasi siirtyy viranomaisille. Heidän tehtävänsä on järjestää sinulle päivittäinen hoito ja kasvatus muualla kuin kotona vanhempiesi luona.

Jos olet täyttänyt 12 vuotta tai huoltajasi vastustaa huostaanottoa, asia käsitellään hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeus antaa asiasta lopullisen päätöksen.

Huostaanoton aikana sosiaalitoimi tekee tiiviisti yhteistyötä sinun ja vanhempiesi kanssa. Vanhempasi ovat huoltajiasi myös huostaanoton aikana, mutta sosiaalitoimi päättää, missä asut sekä miten sinua hoidetaan, kasvatetaan ja valvotaan. Huostaanoton aikana sosiaalitoimi päättää myös opetuksen, terveydenhuollon ja muun huolenpidon järjestämisestä.

Ennen huostaanottoa täytyy varmistaa, että lastensuojelun avohuollon tukitoimet eivät sovi turvaamaan tarvitsemaasi huolenpitoa. Voi myös olla, että avohuollon tukitoimet eivät ole riittäneet.

Huostaanoton tarkoitus on turvata perus- ja ihmisoikeutesi

Huostaanotto ja sijaishuoltoon sijoittaminen vaikuttavat keskeisesti perus- ja ihmisoikeuksiisi, joita ovat itsemääräämisoikeus, vapaus, yksityiselämä ja oikeus elää yhdessä vanhempien ja sisarusten kanssa.

Joskus huostaanotto on pakko tehdä, jotta oikeutesi elämään ja kehittymiseen voidaan turvata. Siten huostaanotolla suojataan oikeuttasi tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen, turvalliseen kasvuympäristöön ja suojeluun.

Huostaanottoprosessi. Prosessi on kuvattu kokonaan tämän sivun tekstissä.

Huostaanottoprosessi

Huostaanottohakemuksesta kertominen lapselle ja vanhemmille

Hallinto-oikeus toimittaa hakemuksen tiedoksi asianosaisille ja varaa tilaisuuden antaa vastaus sosiaalityöntekijän vaatimuksiin ja perusteluihin.

Asioistasi vastaava sosiaalityöntekijä ilmoittaa sinulle ja perheellesi hakemuksen jättämisestä. Teillä on oikeus saada tieto hakemuksen sisällöstä ja siihen kuuluvista liitteistä.

Lausunnot ja muut liitteet ovat teille julkisia heti, kun ne on allekirjoitettu ja toimitettu viranomaiselle.

Hallinto-oikeus antaa väliaikaisen määräyksen olinpaikastasi

Kun sinun huostaanottamistasi tai sijaishuoltoasi koskeva asia on vireillä hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa, tuomioistuin voi omasta aloitteestaan tai sinun, vanhempasi tai huoltajasi vaatimuksesta antaa väliaikaisen määräyksen olinpaikastasi ja siitä, miten hoitosi ja kasvatuksesi järjestetään käsittelyn aikana.

Jos olet akuutissa vaarassa, sosiaalitoimi voi sijoittaa sinut kiireellisesti ennen hallinto-oikeuden määräystä tai päätöstä.

Huostaanottopäätöksestä tiedottaminen

Huostaanottopäätös täytyy antaa tiedoksi kaikille, joilla on lastensuojelulain mukaan oikeus tulla kuulluksi asiassa:

  • 12 vuotta täyttäneelle lapselle
  • vanhemmille
  • huoltajille
  • henkilölle, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi on tai on välittömästi ennen asian valmistelua ollut.

Lisäksi päätös täytyy toimittaa tiedoksi niille henkilöille, jotka on jätetty kuulematta. Sinulle, huoltajillesi ja muille asianosaisille annetaan tietoa muutoksenhaku- ja oikeussuojakeinoista sekä mahdollisuuksista oikeusavun saamiseen.

Muutoksenhaku huostaanottoasiassa

Muutoksenhakuoikeus on tärkeä oikeus. Hakemalla muutosta huostanottopäätökseen hallinto-oikeudelta päätös voidaan katsoa virheelliseksi ja kumota, vahvistaa oikeaksi tai sitä voidaan muuttaa.

Oikeus muutoksenhakuun on

  • 12 vuotta täyttäneellä lapsella
  • vanhemmilla ja huoltajilla
  • henkilöllä, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi on tai on välittömästi ennen asian valmistelua ollut.

Valitus täytyy tehdä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksi saamisesta. Jos päätös huostaanotosta on tehty hallinto-oikeudessa, muutosta voidaan hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.