Kiireellinen sijoitus
Kiireellinen sijoitus tarkoittaa kiireellisen sijaishuollon, hoidon ja huollon järjestämistä, jos olet välittömässä vaarassa. Koska kiireellinen sijoitus vaikuttaa merkittävästi sinun ja perheesi elämään ja yksityisyyteen, se on lastensuojelussa viimeisiä tukitoimia. Kiireellinen sijoitus tehdään vain, jos kasvuasi ja kehitystäsi ei voida turvata muulla tavalla.
Mistä välitön vaara voi johtua?
- Kotiolosuhteesi tai puutteet hoidossasi ja huollossasi synnyttävät välittömän vaaran.
- Vanhempasi eivät väliaikaisesti pysty huolehtimaan hoidostasi ja huollostasi, mikä vaarantaa kasvusi ja kehityksesi.
- Vanhempasi eivät pysty huolehtimaan hoidostasi ja huollostasi päihteiden tai mielenterveyden haasteiden vuoksi.
- Vanhempasi ovat joutuneet onnettomuuteen tai sairastuneet niin, että se estää heitä huolehtimasta hoidostasi ja huollostasi.
- Sinut on jätetty heitteille tai sinua on kohdeltu kaltoin, minkä vuoksi henkesi ja terveytesi ovat välittömässä vaarassa.
- Käyttäydyt itsetuhoisesti, käytät päihteitä tai teet rikoksia.
Jos sinut sijoitetaan kiireellisesti, sijaishuoltopaikka täytyy valita niiden syiden perusteella, jotka ovat aiheuttaneet kiireellisen sijoituksen tarpeen. Mahdollisia sijaishuoltopaikkoja kiireellisen sijoituksen yhteydessä ovat
- perhehoito
- lastensuojelulaitos
- terveydenhuollon laitos
- muu tarkoituksenmukainen paikka, kuten läheissijoitus lapsen sukulaisen luokse.
Kiireellinen sijoitus voidaan tehdä väliaikaisesti avohuollon kiireellisen sijoituksen tukitoimena taikka sijaishuollon tukitoimena.
Kiireellinen sijoitus avohuollon tukitoimena
Kiireellinen sijoitus avohuollon tukitoimena perustuu aina suostumukseen. Sitä käytetään silloin, kun arvioidaan, että erityisen suojelun tarpeeseesi on mahdollista vastata tarkkaan rajattuna ajanjaksona, jonka aikana tuen tarvettasi arvioidaan tai saat kuntoutusta. Kun sijoitus tapahtuu avohuollon tukitoimena, sijoitetaan sinut yleensä yhdessä vanhempasi, huoltajasi tai muun hoidostasi ja huollostasi vastaavan henkilön kanssa.
Kiireellistä sijoitusta ei voida tehdä avohuollon tukitoimena, jos sinä tai huoltajasi vastustatte sitä. Silloin sosiaalityöntekijän täytyy arvioida huostaanoton edellytykset ja niiden täyttyessä sinut voidaan sijoittaa kiireellisesti sijaishuoltoon.
Lapsen sijoittaminen perheen kanssa
Sinut voidaan sijoittaa yhdessä koko perheesi kanssa esimerkiksi laitokseen tai perhehoitoon. Kun perheessäsi on akuutti kriisitilanne, voidaan kiireellinen sijoitus järjestää avohuollon tukitoimena myös esimerkiksi turvakodissa.
Jos kiireellisen sijoituksen tarve liittyy perheesi aikuiselle annettavaan hoitoon, on sijoituspäätöstä tehtäessä tärkeää arvioida, voisitko edelleen jatkaa asumista yhdessä vanhempasi kanssa.
Lapsen sijoittaminen yksin
Kiireellinen sijoittaminen yksin on mahdollista avohuollon tukitoimena vain rajatuissa tapauksissa. Silloin sinut voidaan sijoittaa kiireellisesti yksin, jos tuen tarpeesi arvioiminen, kuntoutuksesi, tai vanhempasi, huoltajasi tai muun hoidostasi ja huollostasi vastaan henkilön sairastuminen tai muu vastaava syy sitä edellyttää.
Avohuollon kiireellisen sijoituksen aikana ei voi käyttää mitään lastensuojelulain mukaisia rajoitustoimenpiteitä, eikä yhteydenpitoasi vanhempiisi tai huoltajiisi voi rajoittaa.
Mitä tehdään, jos kiireellinen sijoitus ei riitä?
Avohuollon tukitoimena tehtävää lyhytaikaista kiireellistä sijoitusta ei saa uusia jatkuvasti. Jos sinut on sijoitettu kiireellisesti avohuollon tukitoimena ja osoittautuu, että sijoituksen toistaminen on kasvusi ja kehityksesi turvaamiseksi tarpeen, on viranomaisten arvioitava, täyttyykö tilanteessasi huostaanoton edellytykset.
Jos on todennäköistä, ettet voi pitkään aikaan, esimerkiksi puoleen vuoteen, palata asumaan kotiisi kiireelliseen sijoitukseen johtaneiden syiden perusteella, pitää viranomaisten selvittää huostaanottosi edellytykset ja järjestää sinulle pidempiaikaista sijaishuoltoa.
Kiireellinen sijoittaminen vaatii viranomaispäätöksen
Kiireellinen sijoitus edellyttää aina viranomaispäätöstä. Päätöksen voi tehdä ammatillisen kelpoisuuden omaava sosiaalityöntekijä, joka työskentelee hyvinvointialueesi sosiaalihuollossa. Päätöksen voi siis tehdä myös sinun oma sosiaalityöntekijäsi.
Silloin, kun tarve kiireelliselle sijoitukselle tunnistetaan virka-ajan ulkopuolella, tekee päätöksen sijoittamisesta yleensä sosiaalihuollon päivystävä sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijän, joka tekee päätöksen kiireellisen sijoituksen tarpeestasi, pitää aina perustella päätös.
Perusteluissa pitää kertoa, mistä välittömän vaaran tilanteesta on kyse, jonka vuoksi kiireellistä sijoitusta tarvitaan, minne sinut sijoitetaan kiireellisesti (sijaishuoltopaikka) ja miksi sinut sijoitetaan valittuun sijaishuoltopaikkaan.
Mielipiteesi pitää selvittää kiireellistä sijoitusta tehtäessä
Ennen kuin päätös kiireellisestä sijoituksestasi tehdään, pitää asiassa selvittää sinun, vanhempasi tai huoltajasi taikka muun hoidostasi ja huollostasi vastaavan henkilön mielipide. Mielipiteen selvittäminen ei ole sama asia kuin hallintolain mukainen kuuleminen. Mielipiteen selvittämisen tarkoitus on selvittää
- minkälainen sijaishuoltopaikka sinun ja huoltajasi, vanhempasi tai muun hoidostasi ja huollostasi vastaava henkilön mielestä olisi tilanteessasi sopiva ja tarkoituksenmukainen?
- voidaanko hoitosi ja huoltosi järjestää tilapäisesti muun sinulle läheisen henkilön luona (läheissijoitus)?
- onko sijoituksesi vastentahtoinen?
- voisiko avohuollon kiireellinen sijoitus olla riittävä tukitoimi sinun etusi, kasvusi ja kehityksesi turvaamiseksi tilanteessasi?
Sinun, vanhempasi tai huoltajasi taikka muun hoidostasi ja huollostasi vastaavan henkilön mielipiteen selvittäminen on tärkeä osa kiireellisen sijoituksen toteuttamista. Jos tilanne on niin akuutti ja kiireellinen, ettei mielipidettänne voida selvittää ennen sijoituksen tekemistä, sinua sekä muita asiaan osallisia pitää tiedottaa tehdystä päätöksestä heti, kun se on mahdollista. Teille pitää varata tiedottamisen yhteydessä tilaisuus ilmaista mielipiteenne ja käsityksenne tilanteesta sekä sijoituspäätöksestä.
Sinun, vanhempasi tai huoltajasi taikka muun hoidostasi ja huollostasi vastaavan henkilön mielipiteen selvittäminen ja sen sisältö pitää kirjata huolellisesti asiakasasiakirjoihin. Jos mielipiteenne on jätetty selvittämättä, myös perustelut sille pitää kirjata näihin asiakirjoihin.
Kuinka kauan kiireellinen sijoitus voi kestää?
Kiireellinen sijoitus on tarkoitettu lyhytaikaiseksi tukitoimeksi. Se voi kestää korkeintaan 30 päivää yhden sosiaalityöntekijän tekemällä päätöksellä. Tänä aikana pitää tehdä päätökset
- siitä, milloin ja miten kiireellinen sijoitus lopetetaan
- siitä, miksi ja miten kiireellistä sijoitusta jatketaan
- huostaanoton edellytysten selvittämisestä ja huostaanoton toteuttamisesta
- huostaanottohakemuksen tekemisestä hallinto-oikeudelle (ks. videosarja hallinto-oikeudesta).
Kiireellistä sijoitustasi voidaan jatkaa yli 30 päivää ilman erikseen tehtyä päätöstä vain silloin, kun
- johtava sosiaalityöntekijä tai hänen määräämänsä virkasuhteinen sosiaalityöntekijä tekee hakemuksen huostaanotosta hallinto-oikeudelle 30 päivän sisällä siitä, kun kiireellinen sijoitus alkoi
- sinua koskeva huostaanottoasia on ollut vireillä hallinto-oikeudessa jo ennen kuin kiireellinen sijoituksesi alkoi.
Jos 30 päivää ei riitä huostaanoton edellytysten arvioimiseen tai tarvitsemiesi tukitoimien kartoittamiseen, kiireellistä sijoitustasi voidaan jatkaa johtavan sosiaalityöntekijän tai hänen määräämänsä virkasuhteisen sosiaalityöntekijän päätöksellä jatkaa vielä 30 päivällä. Päätöstä kiireellisen sijoituksesi jatkamisesta ei kuitenkaan voi tehdä sama viranomainen, joka teki ensimmäistä kertaa päätöksen kiireellisestä sijoituksestasi.
Milloin kiireellinen sijoitus loppuu tai raukeaa?
Kiireellinen sijoitus loppuu, jos perusteet sijoituksellesi lakkaa tai sijoituksesi raukeaa. Silloin sosiaalityöntekijän pitää välittömästi tehdä päätös sijoituksesi lopettamisesta.
- Perusteet lakkaavat, kun sosiaalityöntekijäsi arvioi, että voit turvallisesti palata kotiin ja se on etusi mukaista.
- Päätöksen kiireellisen sijoituksesi lakkaamisesta tekee joko sinun oma sosiaalityöntekijäsi taikka sosiaalipäivystyksessä työskentelevä sosiaalityöntekijä.
- Jos olet kiireellisesti sijoitettuna 30 tai 60 päivää, ja tänä aikana tehdään sekä sinun että vanhempasi, huoltajasi tai muun hoidostasi ja huollostasi vastaavan henkilön suostumukseen perustuva huostaanottopäätös, kiireellinen sijoituksesi päättyy. Hoitosi ja huoltosi siirtyy järjestettäväksi sijaishuollossa, sinulle sopivassa ja tarpeisiisi vastaavassa sijaishuoltopaikassa. Päätöksen huostaanotosta tekee johtava sosiaalityöntekijä tai hänen määräämänsä sosiaalityöntekijä.
Jos sinut on sijoitettu kiireellisesti, sijoituksesi voi raueta erillisellä päätöksellä. Raukeamisen perusteena on oltava joko se, että päätöstä huostaanotostasi tai hallinto-oikeuteen toimitettavaa huostaanottohakemusta ei ole tehty 30 päivän sisällä siitä, kun kiireellinen sijoituksesi alkoi, tai ennen kuin kiireellisen sijoituksesi jatkopäätös on päättynyt.