Lastensuojelun arvot ja periaatteet

Jokaisen lastensuojelulain säännöksen taustalla on arvoja. On tärkeää, että arvot ovat yleisesti hyväksyttäviä. Silloin ihmiset haluavat sitoutua näihin arvoihin ja edistää niiden toteutumista yhteiskunnassa.

Viranomaisilla on erityinen vastuu noudattaa lakia ja kunnioittaa laissa kuvattuja tai lain taustalla vaikuttavia arvoja. Julkisen vallan vastuulla on turvata haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien asema ja oikeudet.

Lastensuojelulaki

Lastensuojelulaki säätelee lastensuojelun toimintaa. Lastensuojelulaissa kerrotaan tärkeimmät lastensuojelua ohjaavat arvot ja periaatteet.

Lastensuojelulain tavoite on varmistaa, että lapsen oikeudet ja edut otetaan huomioon. Lastensuojelulain tarkoitus on turvata lapsen ja hänen perheensä tarvitsemat palvelut ja tukitoimet.

Lastensuojelulain taustalla vaikuttavat Suomen perustuslaki ja Suomea koskevat ihmisoikeussopimukset. Ihmisoikeussopimuksia ovat esimerkiksi YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Euroopan ihmisoikeussopimus.

Perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa säädetään ihmisille kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet. Lastensuojelun täytyy ottaa huomioon esimerkiksi ihmisten yhdenvertaisuutta koskevat säännökset.

Suomen perustuslaki 6 §

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Ihmiset ovat yhtä arvokkaita riippumatta siitä, mikä on heidän taustansa tai identiteettinsä tai mitä henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä valintoja hän on elämässään on tehnyt tai tavoittelee.

Perustuslaki kieltää ihmisten eriarvoisen kohtelun. Ihmisiä voi asettaa eri asemaan vain tietyissä tilanteissa muun lainsäädännön perusteella. Esimerkiksi tietyn ikäisillä ihmisillä voi olla etuja, joita muilla ei ole, kuten oikeus ajokorttiin tai äänestämiseen.

Suomen perustuslaki 6 §

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Lapsella on samat oikeudet kuin aikuisella, mutta hänen asemansa vajaavaltaisena rajoittaa mahdollisuuksia toimia itsenäisesti. Lapsen vajaavaltaisuus ja oikeuksien rajoittaminen perustuu siihen, että lapsuutta on tärkeä suojella.

Lapsi ei voi eikä saa ottaa yhtä laajaa vastuuta kuin aikuinen. Lapset eivät voi eivätkä saa toimia yhteiskunnassa yhtä laajasti kuin aikuiset. Siksi yhteiskunnassa monet asiat ovat luvallisia vain täysi-ikäisille. Lapsella on kuitenkin aina oikeus kokea yksilönä ihmisarvoonsa perustuvaa kunnioitusta.

Lastensuojelu auttaa lasta selviytymään vaikeista tilanteista ja turvaa lasten ja aikuisten tasa-arvoisen aseman yhteiskunnassa. Huolenpito merkitsee monia asioita, joista aikuiset ovat vastuussa lapsen elämässä.

Lastensuojelulaki kertoo arvoista ja periaatteista, joiden mukaan tulee toimia

Lastensuojelussa monet asiat koskevat lapselle ja hänen perheelleen, lastensuojelun työntekijöille ja koko yhteiskunnalle kuuluvia arvoja. Lastensuojelun on tärkeää toimia lastensuojelulaissa kuvattujen arvojen mukaan.

Lastensuojelulaki kuvaa myös useita periaatteita. Periaatteet auttavat tulkitsemaan esimerkiksi sitä, mikä on yksittäisen lapsen edun mukaista. Lastensuojelun periaatteet auttavat tekemään oikeita valintoja ja selkeyttävät sitä, millä tavalla toimiminen on lastensuojelun arvojen mukaista.

Lastensuojelun periaatteita ovat:

  • Lapsen itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden kunnioittaminen. Itsemääräämisoikeus on kaikille kuuluva oikeus, joka takaa myös lapsille ja nuorille oikeuden osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon ikänsä ja kykyjensä mukaan.
  • Lapsen osallisuus.
  • Vanhempien, huoltajien ja muiden lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta vastaavien ihmisten tukeminen.
  • Lapsen ja perheen ongelmien ehkäiseminen sekä riittävän varhainen puuttuminen havaittuihin ongelmiin.
  • Toimiminen mahdollisimman hienovaraisesti.
  • Ensisijaisesti avohuollon tukitoimien käyttäminen, jollei lapsen etu vaadi muuta.
  • Sijaishuollon järjestäminen viivytyksettä, kun se on lapsen edun kannalta tarpeen.
  • Tavoite perheen jälleenyhdistämisestä lapsen edun mukaisella tavalla sijaishuollon aikana.

Lastensuojelun täytyy ymmärtää lapsen etu ja toimia sen mukaan

Lastensuojelu arvioi sinun etuasi jatkuvasti sekä silloin, kun asut kotona tai kun sinut on sijoitettu kotisi ulkopuolelle. Kaikki lastensuojelun toimenpiteet täytyy suunnitella ja tehdä siten, että ne ovat perusteltuja sinun näkökulmastasi ja lopputulos on sinun kannaltasi mahdollisimman hyvä.

Lastensuojelun täytyy turvata sinulle

  • Tasapainoinen kehitys, hyvinvointi sekä läheisiä ihmissuhteita.
  • Ymmärtämystä ja hellyyttä.
  • Valvontaa ja huolenpitoa ikäsi, kehityksesi ja kykyjesi mukaan.
  • Koulutus, joka vastaa taipumuksiasi ja toivomuksiasi.
  • Turvallinen kasvuympäristö.
  • Ruumiillinen ja henkinen koskemattomuus.
  • Itsenäistyminen ja kasvaminen vastuullisuuteen.
  • Mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin.
  • Kielellisen, kulttuurisen ja uskonnollisen taustasi huomioiminen.