Oikeusturvakeinot
Sinä tai perheesi voitte käyttää oikeusturvakeinoja, jos epäilet, että lastensuojelu ei ole hoitanut asioitasi kuten laki vaatii tai sinua on kohdeltu epäasiallisesti. Oikeusturvakeinoja ovat kantelu, muistutus ja valitus. Jos haluat käyttää oikeusturvakeinoja, kukaan ei saa kieltää tai painostaa sinua. Sinua ei saa rangaista oikeusturvakeinojen käyttämisestä.
Lue lisää, miten oikeusturvakeinoja käytetään
Lastensuojelun aikuisten velvollisuus on antaa sinulle tietoa oikeuksistasi. Aikuisten täytyy kertoa, miksi jokin oikeus on tärkeä ja mitä voit tehdä, jos oikeus ei toteudu. Sinulle täytyy kertoa myös, miten voit edistää oikeuden toteutumista, kuka oikeuden toteutumisesta on vastuussa ja miten voit korjata tilanteen, jos oikeus ei ole toteutunut.
Lastensuojelussa monia asioita varten tarvitaan päätös, jonka voi tehdä vain viranomainen. Lastensuojelun päätökset koskettavat aina sinun ja perheesi elämää. Lastensuojelu ei voi kuitenkaan tehdä väliintuloa miten tahansa, vaan lastensuojelun täytyy aina noudattaa lakia.
Asiat täytyy perustella ymmärrettävästi
Jos lastensuojelun viranomaisten tekemä päätös, asiat, joita päätös koskee tai päätöksen vaikutus elämääsi on sinulle epäselvä, tutustu päätökseen tarkemmin. Jos päätös on mielestäsi kokonaan tai osittain virheellinen, keskustele asiasta esimerkiksi vanhempasi tai huoltajasi, päätöksen tehneen viranomaisen, sosiaalityöntekijän tai sijaishuoltopaikan aikuisen kanssa.
Joissain tilanteissa lastensuojelun toiminta on voinut loukata oikeuksiasi, mutta voit vaikuttaa asiaan vasta myöhemmin. Oikeuksiesi loukkaus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lastensuojelu on toiminut väärin tai tehnyt virheellisen päätöksen. Virheen korjaaminen tarkoittaa, että toimintaa tai päätöstä muutetaan siten, että se on lain mukainen.
Mitkä asiat voivat loukata oikeuksiasi?
- Asioita on perusteltu väärin.
- Päätöksen tekijä on tulkinnut lakia väärin.
- Päätöksenteon yhteydessä on toimittu väärin, esimerkiksi kuuleminen on tehty väärin.
- Olet sitä mieltä, että lastensuojelun työntekijät eivät noudata lakia.
- Olet sitä mieltä, että lastensuojelun toiminta ei ole etusi mukaista.
- Sinua kohdellaan huonosti eikä mielipiteitäsi tai tarpeitasi oteta huomioon.
- Et saa osallistua niiden palvelujen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen, joita tarvitset.
- Et saa tietoa oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi tai erilaisista palveluvaihtoehdoista.
- Sinulle ei pyynnöstä huolimatta kerrota sinusta tallennetuista tiedoista, sinua koskevista päätöksistä tai muista asiakirjoista.
- Sinulle ei vastata, jos pyydät virheellisten tietojen korjaamista.
- Sinulle ei kerrota, että voit hakea päätöksiin muutosta.
- Oikeuttasi henkiseen ja fyysiseen yksityisyyteen ei kunnioiteta.
- Olet kokenut väkivaltaa tai ahdistelua.