Oikeusturvakeinojen käyttäminen

Jos asiasi ei selviä keskustelemalla, käytössäsi on erityisiä lailla säänneltyjä mahdollisuuksia turvata omien oikeuksiesi toteutuminen. Niitä kutsutaan oikeusturvakeinoiksi. Kukaan ei saa kieltää tai painostaa sinua luopumaan oikeudestasi käyttää oikeusturvakeinoja. Sinua ei saa myöskään rangaista oikeusturvakeinojen käyttämisestä.

Infograafi oikeusturvakeinoista, sisältö kerrottu sivun tekstissä.

Muistutus lastensuojeluasiasta

Muistutuksen voi tehdä, jos lastensuojelun palvelut eivät vastaa etuasi ja tarpeitasi. Muistutuksen voi tehdä myös huonosta kohtelusta, kuten esimerkiksi tilanteesta, jossa työntekijät ovat toimineet epäasiallisesti tai epäammatillisesti.

Jos haluat, voit tehdä muistutuksen itse. Myös laillinen edustajasi (huoltajasi), omaisesi tai muu läheisesi voi tehdä muistutuksen.

Miten muistutus tehdään?

  • Tee muistutus esihenkilölle. Esimerkiksi lastenkodin johtaja tai lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä ovat muiden työntekijöiden esihenkilöitä.
  • Sinulla on oikeus saada apua muistutuksen tekemiseen. Sinulle pitää kertoa, keneltä saat apua.
  • Sinulle täytyy kertoa, että sinulla on oikeus tehdä muistutus. Kertominen kuuluu esimerkiksi sille sijaishuoltopaikalle, johon sinut on sijoitettu.
  • Muistutus täytyy yleensä tehdä kirjallisesti. Jos muistutuksen kirjoittaminen ei ole mahdollista, kysy viranomaiselta, voitko tehdä muistutuksen suullisesti eli esim. puhelimessa.
  • Muistutuksen voi kirjoittaa vapaasti omin sanoin. Voit tehdä muistutuksen koska tahansa.
  • Viranomaisen täytyy vastata muistutukseen noin 1–4 viikossa. Vastauksessa täytyy kertoa, mihin toimenpiteisiin muistutuksen vuoksi on ryhdytty. Muistutukseen annetusta vastauksesta ei voi valittaa.
  • Voit käyttää myös muita oikeusturvakeinoja, vaikka olisit tehnyt muistutuksen.

Kantelu lastensuojeluasiasta

Voit tehdä kantelun, jos epäilet, että lastensuojeluasiassasi on toimittu lainvastaisesti tai epäasianmukaisesti. Kantelun voi tehdä kuka tahansa.

Miten kantelu tehdään?

  • Tee kantelu valvontaviranomaiselle, kuten aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle.
  • Sinulla on oikeus saada apua kantelun tekemiseen.
  • Kantelu tehdään kirjallisesti. Kirjoita oma käsityksesi siitä, mikä on ollut lainvastaista tai muuten asiatonta toimintaa. Kerro myös, milloin se on tapahtunut.
  • Kantelun tekeminen ei maksa mitään.
  • Kantelusta annetaan ratkaisu. Ratkaisussa selvitetään, onko oikeuksiasi loukattu. Jos oikeuksiasi on loukattu, valvontaviranomainen vaatii korjaamaan toimintaa lainmukaiseksi.

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Eduskunnan oikeusasiamies on Suomen ylin laillisuusvalvoja. Oikeusasiamies voi tehdä tarkastuksia esimerkiksi kouluihin, lastenkoteihin, nuorisokoteihin ja lasten hoitolaitoksiin.
Tutustu kantelun tekemiseen ja kantelulomakkeeseen

Millaisista asioista voi kannella oikeusasiamiehelle?

  • Sinua rangaistiin koulukodissa muiden tekemisistä.
  • Sinua kohdeltiin nöyryyttävästi lastenkodissa.
  • Sosiaalityöntekijä ei välittänyt huolistasi.
  • Sinua kiusataan koulussa, mutta kukaan ei välitä.
  • Opettaja kohteli sinua epäreilusti koulussa.
  • Et saanut hoitoa, jota olisit tarvinnut.
  • Koet, että virkamies toimi epäoikeudenmukaisesti.

Kantelu aluehallintovirastolle

Aluehallintovirasto (AVI) on valtion viranomainen, joka valvoo perusoikeuksien toteutumista lastensuojelussa.
Tutustu AVI:n ohjeisiin kantelun tekemisestä ja kantelulomakkeeseen

Valitus lastensuojelun päätöksestä

Voit yleensä hakea päätökseen muutosta eli valittaa päätöksestä, jos olet tyytymätön viranomaisen tekemään päätökseen jostain palvelusta tai etuudesta. Valituksen jälkeen viranomainen tutkii tehdyn päätöksen.

Lastensuojeluasiat ovat hallintoasioita, joissa muutoksenhakuviranomaisena toimivat hallinto-oikeudet ja ylimpänä oikeusasteena korkein hallinto-oikeus. Kun hallintotuomioistuin on tutkinut päätöksen, se voi kumota päätöksen tai muuttaa sitä. Se voi myös katsoa, että viranomainen on tehnyt oikean päätöksen.

Päätöksessä täytyy kertoa valitusoikeudesta ja neuvoa, miten päätöksestä voi tehdä valituksen. Voit valittaa lastensuojelua koskevista päätöksistä, jos olet täyttänyt 12 vuotta. Sosiaalityöntekijän täytyy neuvoa sinua ja perhettäsi. Kun sinulle ja vanhemmillesi kerrotaan huostaanottopäätöksestä, teille pitää myös kertoa, kenelle ja miten päätöksestä voi valittaa.

Sosiaaliasiavastaava

Sosiaaliasiavastaava on henkilö, joka toimii asiakkaiden edun turvaajana. Jokaisen hyvinvointialueen tulee nimetä sosiaaliasiavastaava. Hän neuvoo ja ohjaa asiakkaita heidän oikeuksissaan ja auttaa kantelun,  muistutuksen tai valituksen tekemisessä. Hän ei voi muuttaa tehtyjä päätöksiä. 

Palvelu on maksutonta. Terveydenhuollon yksiköissä on vastaavasti nimettynä potilasasiavastaavia. 
Oikeusturvakeinot terveydenhuollossa

Voit lukea lisää aiheesta "Mitä mulle nyt tapahtuu?" -oppaasta. Se on tarkoitettu nuorelle, joka on joutunut pahoinpitely- tai seksuaalirikoksen uhriksi.