Asunnon muutostyöt

Tämän sivun sisältö

Kuka on oikeutettu asunnon muutostöihin ?

Asunnon muutostöistä säännellään vammaispalvelulaissa ja -asetuksessa. Hyvinvointialueen on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta hänelle aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Kyseessä on subjektiivinen oikeus, jota ei voi evätä vedoten määrärahan puutteeseen.
Vammaispalvelulaki 9 § 2 mom (Finlex)

Asunnon muutostöiden sekä välineiden ja laitteiden hankkimiskustannusten korvaaminen edellyttää vaikeavammaisuutta. Vaikeavammaiseksi katsotaan henkilö, jolle liikkuminen tai muu omatoiminen suoriutuminen kotona tuottaa vamman tai sairauden vuoksi erityisiä vaikeuksia.
Vammaispalveluasetus 13 § (Finlex)

Kustannukset korvataan henkilön vakituiseen asuntoon tehtäviin muutostöihin. Vakituisella asunnolla tarkoitetaan asuntoa, missä henkilö tosiasiallisesti asuu. Vakituisen asunnon käsitettä ei ole rajattu vain niihin perusteisiin, millä henkilön kotipaikka määräytyy. Vaikeavammaisella henkilöllä voi siten olla useampiakin vammaispalvelulain tarkoittamia vakituisia asuntoja. Esimerkiksi erotilanteissa vammaisella lapsella voi olla tarve asunnonmuutostöihin kahdessa eri osoitteessa.

Erityistä velvollisuutta kustannusten korvaamiseen ei lain mukaan ole, jos vaikeavammaisen henkilön riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon tukitoimenpitein. Tämä tarkoittaa hallituksen esityksen mukaan hyvin vaikea- ja monivammaisia henkilöitä, joiden huolenpito edellyttää jatkuvasti tai pitkäaikaisesti pääasiassa sairaanhoidon osaamista tai muuta erityisosaamista taikka jotka jo ovat palvelu- ja hoidontarpeensa kannalta perustellusti laitoshoidossa. Käytännössä tällaisia vammaisia henkilöitä on hyvin vähän. Tilannetta tulee aina tarkastella asiakkaan edun näkökulmasta hyvää hallintotapaa noudattaen. 
Hallituksen esitys vammaispalvelulain ja asiakasmaksulain muuttamisesta: (166/2008) vp (Finlex)

Asunnon muutostöiden sisältö

Vammaispalveluasetuksen 12 §:n mukaan korvattavia asunnon muutostöitä ovat henkilön vamman tai sairauden vuoksi suoritettavat välttämättömät rakennustyöt kuten

  • ovien leventäminen
  • luiskien rakentaminen
  • kylpyhuoneen, WC:n ja vesijohdon asentaminen
  • valaistusmuutostyöt ja kontrastien lisääminen
  • kiinteiden kalusteiden ja rakennus- ja sisustusmateriaalien muuttaminen sekä
  • vastaavat muut henkilön vakituisessa asunnossa suoritettavat rakennustyöt.

Asunnon muutostyöksi katsotaan asetuksen mukaan myös muutostöiden suunnittelu sekä esteiden poistaminen asunnon välittömästä lähiympäristöstä. Suunnittelun toteuttaa yleensä rakennusalan ammattilainen, kuten rakennusmestari tai -insinööri.

Korvattavissa muutostöissä pitää noudattaa soveltuvin osin valtion asuntolainoituksessa käytettävää laatutasoa. Vammaisten asumispalveluiden laatusuosituksen mukaan asunnon muutostyöt on tehtävä, jos mahdollista, hieman ennakoiden.

Korvattavat välineet ja laitteet

Vammaispalveluasetuksen 12 §:n mukaan korvattavia asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita ovat

  • nostolaitteet
  • hälytyslaitteet
  • vastaavat muut asuntoon kiinteästi asennettavat välineet ja laitteet.

Hyvinvointialue voi myös antaa asuntoon kuuluvia välineitä tai laitteita korvauksetta vaikeavammaisen henkilön käytettäväksi. Asunnon muutostöinä on pidetty myös välineitä ja laitteita, jotka kuuluvat kodin vakiolaitteistoihin, mikäli henkilön toimintarajoite on niitä edellyttänyt.
Asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet

Harkittaessa asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden korvaamista, täytyy päätöksenteossa kiinnittää huomiota

  • hakijan vaikeavammaisuuteen asunnossa suoriutumisen kannalta
  • tosiasialliseen tarpeeseen eli voidaanko käyttää myös vaihtoehtoisia ratkaisuja, esimerkiksi asunnon muutostöitä
  • onko kyseessä vaikeavammaisen hakijan vakituinen asunto
  • voidaanko laitteilla/välineillä edesauttaa henkilön selviytymistä tavanomaisista elämäntoiminnoista vai tarvitseeko henkilö esimerkiksi laitoshoidon palveluja
  • onko laite muutoin tarkoituksenmukainen
  • ovatko kustannukset kohtuullisia

Muutostöiden kustannusten korvaaminen

Vammaispalvelulain 9 §:n mukaan hyvinvointialueen on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asunnon muutostöistä aiheutuvat kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Laissa ei mainita varallisuusharkintaa tai euromääräisiä ylärajoja korvauksille.

Muutostöistä ja muista toimenpiteistä aiheutuvat kohtuulliset kustannukset korvataan kokonaan. Määriteltäessä kustannusten kohtuullisuutta on selvitettävä hankittavan laitteen keskimääräinen markkinahinta, ja se mikä on kulloinkin vammaiselle henkilölle sopiva ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu.

Hyvinvointialueen korvausvelvollisuuden piiriin kuuluvat ainoastaan välttämättömät vamman tai sairauden aiheuttamasta tarpeesta johtuvat kustannukset. Korvattaviin kustannuksiin eivät yleensä kuulu ne kustannukset, jotka aiheutuvat asumismukavuudesta tai esimerkiksi asumistason parantamisesta.

Mikäli vammainen henkilö muuttaa tai vaihtaa asuntoa, on korvausta koskevassa hakemuksessa perusteltava, paitsi vammasta tai sairaudesta aiheutuva tarve muutostöihin, myös muuton tai asunnon vaihdon peruste. Asunnon vaihdon syynä voi olla esimerkiksi perhetilanteen muutos, lapsen syntymä, lisääntynyt apuvälineiden tarve tai tarve vaihtaa paikkakuntaa työn takia.

Kun uudisrakentamisesta aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia vamman takia, on ne kohtuullisilta osin korvattava silloin, kun kustannuksia on pidettävä välttämättöminä. Asunnon peruskorjaukseen ei yleensä voi saada vammaispalvelulain mukaan korvausta.

Asunnon muutostöiden suorittaminen ja korvaaminen

Asunnon muutostöiden kustannusten sekä asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimista ja kustannusten korvaamista koskeva säännös on luonteeltaan korvaussäännös. Hyvinvointialueella on velvollisuus korvata kohtuulliset kustannukset, jos vammainen henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. 

Vammaisen henkilön on hyvä asioiden sujumisen kannalta neuvotella etukäteen hyvinvointialueen kanssa välineiden ja laitteiden hankkimisesta tai asunnon muutostöiden teettämisestä. Jos muutostöistä tai apuvälineitä hankitaan ilman voimassa olevaa vammaispalveluiden päätöstä, kustannusten korvaaminen voi olla epävarmaa. Kustannusten korvausta on haettava vammaispalveluasetuksen 20 §:ssä säädetyssä määräajassa eli kuudessa kuukaudessa kustannusten synnystä.

Jos vammainen henkilö on itse valinnut ja teettänyt työn urakoitsijalla, syntyy sopimussuhde vammaisen henkilön ja urakoitsijan välille. Mikäli kohteessa on ollut suunnitteluvirhe tai työssä on joku muu virhe, vastaa suunnittelija tai urakoitsija virheestään yleisten sopimusehtojen mukaan. Tällaisessa tilanteessa hyvinvointialue ei osallistu asiassa mahdollisesti syntyvien erimielisyyksien käsittelyyn. Vammaisella henkilöllä on mahdollista saattaa asia esimerkiksi kuluttajaviranomaisten käsiteltäväksi.

Hyvinvointialue voi myös huolehtia asunnon muutostöiden suorittamisesta itse. Tämä edellyttää aina vammaisen henkilön suostumusta. Hyvinvointialue voi tällaisissa tilanteissa kilpailuttaa urakoitsijat ja teettää muutostyöt valitsemallaan palveluntuottajalla.

Hyvinvointialueella on oikeus asettaa päätöksessään sellaisia ehtoja, jotka mahdollistavat muutostöiden tekemisen. Hyvinvointialue voi esimerkiksi vaatia ennen asunnon muutostöiden maksamista, että asunnossa tehdään tarvittavat peruskorjaukset.

Päivittäisten toimintojen välineet

Myös päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittaviin välineisiin voi saada korvausta. Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista korvataan puolet.
Apuvälineet

Lähteet

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (380/1987) Vammaispalvelulaki (Finlex)

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (759/1987) Vammaispalveluasetus (Finlex)

Hallituksen esitys vammaispalvelulain ja asiakasmaksulain muuttamisesta: (166/2008) vp (Finlex)

Tapio Räty (2010) Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry.

Yksilölliset palvelut, toimivat asunnot ja esteetön ympäristö. Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositus (STM)
Julkaisuarkisto Valto: Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:4.