Undersökningens bakgrund och mål

Alkohol- och narkotikabruket och åsikterna och attityderna bland den finländska vuxna befolkningen har utretts genom undersökningar år 1992, 1996, 1998, 2002, 2010,  2014 och 2018. Alkohol- och narkotikaundersökningen år 2022 är en fortsättning på dessa. Undersökningarna ger möjlighet att granska de förändringar som skett i förekomsten av narkotikabruk och attityderna till narkotika. Denna information är viktig för den nationella uppföljningen av narkotikasituationen. 

Cannabis är en aktuell fråga

De internationella inställningarna till cannabis verkar ha mildrats, vilket bland annat den allt vanligare legaliseringen av cannabis i Nordamerika är ett tecken på. Med hjälp av undersökningen utreder vi om det skett förändringar i finländarnas attityder till cannabis. Undersökningen ger också information om olika sätt att använda cannabis och utreder om hemmaodlingen av cannabis ökat i Finland.

Möjligt att utreda blandmissbruket av alkohol och andra droger

Blandmissbruk är ett centralt fenomen i användningen av narkotika. Eftersom undersökningen också kartlägger användningen av alkohol och andra droger, kan undersökningen bland annat ge information om hur vanligt det är att olika ämnen används samtidigt.  

Mer kunskap om läkemedelsmissbruket behövs

I de senaste narkotikaundersökningar har mer satsats på uppföljningen och undersökningen av missbruk av läkemedel som ofta är nära förknippat med blandmissbruk. Undersökningen av dessa frågor fortsätter i 2022 års undersökning.

Diskussion om avkriminalisering av drogbruk

Avkriminaliseringen av drogbruk har diskuterats både internationellt och i Finland. Alkohol- och narkotikaundersökningen ger information om förändringar i den finländska befolkningens inställning till straff för drogbruk.

Undersökningen om användning av dopningsmedel fortsätter

I enkäten finns också en del som gäller användning av dopningsmedel. För denna del ansvarar Ungdomsforskningsnätverket (Nuorisotutkimusverkosto). 

Genomförandet av undersökningen