Samtyckesblankett om undersökningen Hälsosamma Finland

På den här sidan hittar du meddelande om den nationella undersökningen Hälsosamma Finland och samtyckesblanketten. I slutet av den här sidan hittar du också information om samtyckesblanketten för Biobanken.

På denna sida:

Meddelande om undersökningen Hälsosamma Finland

Hälsosamma Finland – Nationell undersökning om hälsa, välfärd och social- och hälsovården

Syftet med Hälsosamma Finland-undersökningen är att få fram aktuell information om hälsan och välbefinnandet samt om faktorer som påverkar dessa hos den vuxna befolkningen i Finland. Genom att delta i undersökningen får du central information om ditt eget hälsotillstånd. Samtidigt kan du med din insats påverka forskningen kring förebyggande och behandling av sjukdomar, främjande av funktionsförmågan och välfärden samt förbättra hälso- och välfärdstjänsterna. Undersökningen genomförs av Institutet för hälsa och välfärd (THL) som en del av myndighetens lagstadgade uppgifter att följa upp och undersöka i befolkningens hälsa och välfärd. Liknande undersökningar har gjorts sedan 1960-talet. Hälsosamma Finland-undersökningen har fått ett bifallande utlåtande från den regionala kommittén för medicinsk forskningsetik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS/900/2022).

Läs denna information i lugn och ro. Om du har frågor kan du kontakta forskningspersonalen per e-post eller telefon. Kontaktuppgifterna hittar du i slutet av detta meddelande. Du kan läsa mer om Hälsosamma Finland-undersökningen på adressen thl.fi/halsosammafinland. I samband med hälsoundersökningen får du mer information om undersökningen och kan ställa frågor.

Frivilligt deltagande, avbrytande och återkallande av samtycke

Det är frivilligt att delta i undersökningen. Om du deltar i undersökningen ber vi dig fylla i samtyckesblanketten elektroniskt på förhand. Alternativt kan du fylla i en samtyckesblankett i pappersform under undersökningsbesöket.

Du kan avstå från att delta i undersökningen, avbryta ditt deltagande eller återkalla ditt samtycke när som helst under och efter undersökningen utan att ange någon orsak. I sådana fall ska du kontakta forskningspersonalen (kontaktuppgifterna finns i slutet av detta meddelande) eller THL:s registratorskontor [kirjaamo(at)thl.fi]. Då kommer dina prover eller uppgifter inte längre i fortsättningen att användas som en del av forskningsmaterialet. Undersökningar som inletts innan anmälan om återkallelse har kommit in får dock slutföras. Att avstå från undersökningen, avbryta den eller återkalla samtycket påverkar inte din ställning som klient inom hälso- och sjukvården.

Vad undersöks och varför?

I Hälsosamma Finland-undersökningen följer man upp och undersöker hela befolkningens och dess gruppers hälsa, välfärd och tjänster samt hur dessa har förändrats och faktorer som påverkar dessa och förutspår hur de utvecklas i framtiden. Med hjälp av informationen från undersökningen kan man effektivisera förebyggandet och behandlingen av sjukdomar, främja befolkningens funktionsförmåga och välfärd samt utveckla hälso- och socialtjänsterna så att de svarar mot medborgarnas behov så bra som möjligt.

Vem kan delta i undersökningen?

Du har valts ut till undersökningen genom ett slumpmässigt urval av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas uppgifter. Du har redan tidigare blivit ombedd att besvara enkäten om hälsa, välfärd och användning av tjänster i Hälsosamma Finland-undersökningen. Man bjöd in 66 000 personer över 20 år som är bosatta i Finland att svara på enkäten. Av dem har 10 000 kallats till hälsoundersökningen, inklusive dig. Varje person som valts ut representerar personer i samma ålder i det egna området. Andra personer än de som fått kallelsen kan inte delta i undersökningen.

Hur genomförs undersökningen?

I Hälsosamma Finland-undersökningen ingår en hälsoundersökning. För det praktiska genomförandet ansvarar erfarna yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som har utbildning i sina uppgifter. Vid hälsoundersökningen beaktas ditt allmäntillstånd och hälsotillstånd. Om du tycker att en mätning eller ett test känns obehagligt eller om du inte vill delta i dem kan du låta bli att göra det. Hälsoundersökningen tar cirka 1,5–2 timmar och omfattar:

  • mätning av längd och vikt samt av midjans, bäckenets och halsens omkrets
  • två blodtrycksmätningar
  • bedömning av funktionsförmågan genom olika enkla tester (att resa sig från en stol, handens greppstyrka, syn samt minne, uppmärksamhet och koncentration, samt rörlighet i leder och hörsel för personer över 55 år)
  • lungfunktionstest (spirometri) där du först ombeds att fylla lungorna med luft och sedan blåsa i spirometriapparaten. Spirometri mäter lungornas volym och luftflödet i lungorna
  • venblodprov, för vilket du ska låta bli att dricka och äta de föregående 4 timmarna. Utifrån provet bestäms bland annat
    • fett- och sockervärden
    • värden som beskriver lever- och njurfunktionen
    • D-vitaminhalt (25-OH-D) och hormonfunktion (sköldkörtelvärden TSH och T4v, testosteron)
  • hårprov från personer under 55 år (cirka två spagettistrån tjock bunt hår) som undersökningsskötaren klipper från bakhuvudet
  • enkäter med vilka man kartlägger hälsan, levnadsvanorna och funktionsförmågan. Du kan fylla i dem under hälsoundersökningen och/eller hemma (antingen elektroniskt eller i pappersform).

Du ombeds också delta i en eller flera av de mätningar och/eller undersökningar som beskrivs nedan. Närmare information om dessa undersökningar ges i samband med hälsoundersökningen och då får du också anvisningar för dem. De personer som deltar i dessa undersökningar har valts ut slumpmässigt.

  • i undersökningen med rörelsemätare utreds rörlighet, stillasittande och sömn under en vecka med hjälp av en aktivitetsmätare på handleden och dagbok
  • tandläkarundersökning där man utreder munnens och tändernas skick. En del av deltagarna genomgår dessutom en röntgenundersökning (bite-wing- eller panoramaröntgen av hela munnen för att ta reda på om det finns hål i tänderna)
  • avföringsprov, för vilket liten mängd avföring tas i en provburk hemma
  • dygnsurinprov, för vilket man i ett uppsamlingskärl samlar in all urin som utsöndras hemma under ett helt dygn.

För att man på ett tillförlitligt sätt ska kunna bedöma befolkningens hälsa och välfärd samt undersöka de faktorer som påverkar dem, kan man till de uppgifter som samlats in under hälsoundersökningen och genom enkäter koppla information från nationella register, vilket resulterar i att vi får viktig information om faktorer som inverkar på hälsa och välfärd. Information hämtas från följande registerhållare: Folkpensionsanstalten (uppgifter om läkemedelsköp, utbetalda förmåner och ersättningar), Statistikcentralen (uppgifter om socioekonomisk ställning, dödsorsaker, familjeuppgifter), Pensionsskyddscentralen (uppgifter om pension, rehabilitering och anställningsförhållande), Skatteförvaltningen (beskattningsuppgifter), Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (namn, födelsedatum och -ort, adressuppgifter, kön, civilstånd, modersmål, medborgarskap, familjeuppgifter). Av de prover som samlats in i samband med hälsoundersökningen kan man senare göra analyser som är centrala för folkhälsan (till exempel risk- och skyddsfaktorer för folksjukdomar) och undersöka folksjukdomarnas genetiska bakgrund. Hur uppgifterna används och behandlas beskrivs närmare i dataskyddsmeddelandet.

Om du vill har du möjlighet att ge ditt samtycke till en separat biobanksundersökning, varvid ditt prov och dina uppgifter kan överföras till THL Biobanken. Mer information om biobanksundersökningen finns i biobanksmeddelandet. Du kan delta i hälsoundersökningen i Hälsosamma Finland-undersökningen även om du inte deltar i biobanksforskningen.

Genomförande och finansiering av undersökningen

Undersökningen genomförs av Institutet för hälsa och välfärd (THL). En stor grupp experter inom olika områden från universitet och forskningsinstitut har varit med och planerat undersökningen. THL är huvudfinansiär för undersökningen. Alla undersökningar och mätningar som görs i Hälsosamma Finland-undersökningen är avgiftsfria för den som deltar.

Eventuella fördelar och risker med undersökningen

Du får respons på dina resultat från hälsoundersökningen. En del av mätresultaten ges genast under undersökningsbesöket (till exempel blodtryck, syn och hörsel, handens greppstyrka och lungfunktionstest). Mer omfattande respons om dina undersökningsresultat, din personliga hälsoprofil, skickas till dig cirka 2–4 månader efter ditt deltagande. Där får du förutom dina enkätsvar och laboratorieresultat även en bedömning av din risk att insjukna i kroniska sjukdomar i framtiden. Hälsoprofilen innehåller förutom dina egna resultat även information om referens- eller målvärden samt anvisningar, om dina värden är avvikande. Om du har kallats till ytterligare undersökningar kan du också få respons på dem.

Din personliga hälsoprofil skickas till dig per e-post via ett skyddat e-postsystem (säker e-post). Därför är det viktigt att du också fyller i dina kontaktuppgifter, inklusive din e-postadress och ditt telefonnummer, när du bekräftar hälsoundersökningen. På begäran kan du också få responsen i pappersform per brevpost. Om du inte vill ha din personliga hälsoprofil ber vi dig att markera det vid punkten "Kryssa för denna ruta om du inte vill få resultaten från din hälsoundersökning (personlig hälsoprofil)" eller kontakta forskningspersonalen.

Vi strävar efter att genomföra undersökningen så att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att delta i den. Blodprovet kan kännas lite obehagligt. Blodprovstagning från venerna i armbågsvecket är dock en rutinåtgärd och de som tar provet är yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården. I allmänhet går provtagningen bra, men ibland kan det vara svårt att få ett blodprov. Provet tas inte om provtagningen känns mycket obehaglig eller om det inte går problemfritt.

Vid en tandläkarundersökning kan man göra en röntgenundersökning (bite-wing- eller panoramaröntgen av hela munnen för att reda ut om det finns hål i tänderna) och med hjälp av den kan man också konstatera om det finns sådana sjukdomar som inte syns vid en extern granskning. Röntgenundersökningen orsakar inte obehag och det är säkert att göra dem. Strålningsmängden från panoramaröntgen motsvarar den bakgrundsstrålning som man får från omgivningen under två dygn och bite-wing-röntgen bakgrundsstrålningen från ett dygn. Panoramaröntgen tas inte om du är gravid eller om du har genomgått en motsvarande undersökning under de föregående sex månaderna.

Om du har frågor om undersökningens eventuella fördelar och nackdelar kan du alltid kontakta forskningspersonalen (kontaktuppgifterna finns i slutet av detta meddelande). Under hälsoundersökningen kan du också fråga forskningspersonalen om frågor som gäller undersökningen.

Försäkring av deltagarna i undersökningen och ersättning

THL har försäkrat de som deltar i undersökningen i enlighet med patientförsäkringslagen i Pohjola försäkring. I enlighet med patientförsäkringslagen ersätter patientförsäkringen personskador som uppkommit i samband med hälso- och sjukvård på de villkor som anges i lagen. Patientförsäkringscentralen sköter behandlingen av ersättningar för patientskador.

För deltagande i denna undersökning betalas inget arvode. Besöket för hälsoundersökningen som ingår i undersökningen och alla undersökningar som beskrivs i detta meddelande är gratis för dig. I samband med hälsoundersökningen bjuder vi deltagarna på ett mellanmål och en liten produktkasse som tack för ditt deltagande.

Behandling av personuppgifter samt sekretess

Alla parter och personer som behandlar dina uppgifter har tystnadsplikt.

Alla insamlade uppgifter behandlas konfidentiellt och med iakttagande av dataskyddslagen. Allt material sparas i en databas som endast forskningsgruppen har rätt att använda. Deltagarnas direkta identifikationsuppgifter, såsom namn, personbeteckning och adress, syns inte i något skede under tiden som undersökningsmaterialet behandlas. Mer information om behandlingen av dina personuppgifter samt om dina rättigheter fås från meddelande om datasäkerhet för undersökningen.

THL bedriver forskningssamarbete med inhemska och internationella forskningsgrupper. Undersökningsmaterialet kan överföras till samarbetspartnerna i en sådan form att det inte är möjligt att direkt identifiera enskilda personer på basis av dem.

Resultaten från undersökningen publiceras alltid så att man inte direkt kan identifiera enskilda personer på basis av dem.

Mer information och kontaktpersoner

Om du har frågor om undersökningen kan du kontakta den ansvariga läkaren för undersökningen eller den övriga forskningspersonalen. Du kan diskutera med dem om alla frågor i anslutning till undersökningen som du funderar på.

Docent Annamari Lundqvist
Huvudforskare för Hälsosamma Finland
THL Enheten för folkhälsa

Överläkare Lara Lehtoranta
Ansvarig läkare för Hälsosamma Finland
THL Enheten för folkhälsa

Helsingfors, 1.11.2022

Kontaktuppgifter för undersökningen Hälsosamma Finland

E-post: [email protected]
Telefon (gratis): 0800 97730, vardagar kl. 8–11 och 15–17

Mer information om Hälsosamma Finland-undersökningen: thl.fi/halsosammafinland

Samtycke till undersökningen Hälsosamma Finland

Jag har blivit ombedd att delta i ovan nämnda undersökning, där man följer upp och undersöker befolkningens hälsa, välfärd och service samt hur de har förändrats, faktorer som påverkar dessa och förutser den framtida utvecklingen. Jag har läst och förstått den information jag fått och ger mitt samtycke till undersökningen i enlighet med den. Jag har fått tillräckligt med information om undersökningens syfte och dess genomförande, fördelarna och riskerna med undersökningen, insamlingen och behandlingen av uppgifter samt om mina rättigheter. Jag har fått tillräckligt med tid för att tänka igenom mitt deltagande i undersökningen. Jag har inte utsatts för påtryckningar eller lockats att delta i undersökningen.

Jag förstår att det är frivilligt att delta i undersökningen. Jag är medveten om att jag har rätt att vägra att delta i undersökningen. Jag kan återkalla mitt samtycke när som helst utan att ange någon orsak. Återkallandet av samtycket påverkar inte min ställning som klient inom hälso- och sjukvården. Jag vet att det inte betalas någon ersättning för deltagandet i undersökningen. Jag vet att mina uppgifter behandlas konfidentiellt och att de inte lämnas ut till utomstående. THL samarbetar med inhemska och internationella forskningsgrupper och mina uppgifter kan överföras till dessa aktörer, inklusive länder utanför EU/EES-länderna, endast på ett sådant sätt att min identitet inte kan identifieras direkt på basis av dem. Jag har förstått att mina uppgifter och resultaten från undersökningen publiceras på ett sådant sätt att jag inte kan identifieras direkt på basis av dem.

Med min underskrift bekräftar jag mitt deltagande i denna undersökning och frivilligt samtycke till att bli forskningsperson.

Deltagarens underskrift:
Datum:
Deltagarens namnförtydligande:
Deltagarens födelsetid eller personbeteckning:
Deltagarens adress:
Deltagarens e-postadress:
Deltagarens telefonnummer:

  • Kryssa i denna ruta om du inte vill få resultaten från din hälsoundersökning (personlig hälsoprofil).

Samtycket emottaget

Skötarens underskrift:
Datum:
Namnförtydligande:

Samtyckesblanketten arkiveras vid THL. Du får en kopia av den undertecknade samtyckesblanketten.

Meddelande till Biobanksprovgivaren

I detta meddelande berättar vi om biobanksverksamheten och vad det innebär att ge biobankssamtycke.

Sammanfattning

  • I biobanken samlas prover från människor samt information om proverna och provgivarna i syfte attanvändas till medicinsk forskning och produktutveckling.
  • Bestämmelser om biobanksverksamheten och provgivarens rättigheter finns i biobankslagen(688/2012) och dataskyddslagarna. Verksamheten iakttar god etisk sed och praxis.
  • I biobanken förvaras prover och uppgifter till och med i årtionden. Vanligtvis lämnas de ut tillundersökningar utan identifierande personuppgifter.
  • Deltagandet i biobanksverksamheten är frivilligt och grundar sig på samtycke. Samtycket kan närsom helst återkallas utan att man behöver ange någon orsak.
  • Provgivaren har rätt att fråga biobanken i vilka undersökningar hans eller hennes prover ochuppgifter har använts.

THL Biobank och syftet med biobanksforskningen

Biobanksverksamheten skapar en kvalitativ och myndighetsövervakad ram för medicinsk forskning. Med hjälp av biobanksforskning försöker man utreda orsakerna till sjukdomar samt hur arv, miljö och levnadsvanor påverkar uppkomsten av dem. Man hoppas att forskningsresultaten kan hjälpa till att förebygga sjukdomar och utveckla säkrare, effektivare och mer individuella behandlingar. Biobanken stöder i första hand forskningsverksamhet där provgivaren i allmänhet inte antas ha omedelbar nytta av forskningen på individnivå. I hälsofrågor ska man alltid vända sig till hälsovården.

Verksamheten vid THL Biobank ingår i THL:s lagstadgade uppgifter. Biobankens prover och uppgifter får användas i undersökningar som syftar till att främja befolkningens hälsa, identifiera faktorer som påverkar sjukdomsmekanismer, förebygga sjukdomar samt utveckla produkter eller vårdpraxis som främjar befolkningens välfärd eller hälsa eller som används inom sjukvården. THL Biobank har för avsikt att sammanställa ett betydande forskningsmaterial från den finländska befolkningen för framtida forskning, eftersom undersökningen av faktorer som påverkar hälsan ofta förutsätter stora forskningsmaterial och en uppföljningstid på tiotals år.

Prover och uppgifter som förvaras i biobanken

I biobanken förvaras biologiska prover (t.ex. blodprov, DNA, celler, saliv) samt information om prover och provgivare. Sådan information är bland annat uppgifter som samlats in från personen själv (t.ex. enkätuppgifter om levnadsvanor, hälsotillstånd och kost), uppgifter från mätningar (t.ex. blodtryck och längd) samt analysresultat som fastställts utifrån prover (t.ex. kolesterolvärden). I biobanken kan man också spara information om individens arvsmassa (gener).

I forskningssyfte kan biobankens prover och uppgifter samköras med uppgifter från nationella lagstadgade register, såsom patientregister, riksomfattande social- och hälsovårdsregister (t.ex. vårdanmälningsregistret och cancerregistret), Statistikcentralen eller Folkpensionsanstaltens register (t.ex. registret över specialersättning för läkemedel) eller en annan biobank. Genom att samköra registeruppgifter med uppgifterna i biobanken kan man få fram viktig information om förekomsten av sjukdomar och effekten av behandlingar. Forskarna får uppgifterna i kodad form, utan identifierande personuppgifter. Personuppgifter får endast behandlas av dem som enligt lag har rätt till det.

Utlämnandet av prover och uppgifter samt dataskydd

THL ansvarar för att proverna och uppgifterna behandlas datasäkert så att integriteten inte äventyras. Prover och tillhörande uppgifter kan lämnas ut till inhemska och internationella forskningsprojekt även till länder utanför EU och EES-området (bl.a. USA och Australien) med annan lagstiftning än i Europa. Dataskyddet säkerställs dock med många skyddsåtgärder. Proverna och uppgifterna kodas med forskningskoder och det ingås strikta avtal om behandlingen av proverna och uppgifterna med tillförlitliga forskningsinstitut eller företag. Det är svårt att fullständigt garantera dataskyddet bland annat när man undersöker genomdata, men genomdata och annan information kan i praktiken kopplas till provgivaren endast om den som har för avsikt att göra det har tillgång till många andra uppgifter om provgivaren från andra håll. Det är nästan omöjligt att identifiera en enskild person i de kodade uppgifterna. THL Biobank säljer inte prover och uppgifter till någon instans. Biobanken får dock ta ut en ersättning av användarna som motsvarar arbetet och kostnaderna. Med hjälp av biobanksforskning kan man utveckla kommersiella produkter, såsom nya läkemedel, tester eller behandlingsformer. Proverna och uppgifterna i biobanken får inte användas för brottsutredning, administrativt beslutsfattande om en provgivare eller bedömning av en anställning eller ett försäkringsavtal. Olovlig användning är ett brott.

Eventuell begäran om fortsatt undersökning och kontakt

THL Biobank frågar i samtyckesblanketten om biobanken får kontakta Er senare, till exempel för ytterligare uppgifter eller fler prover. Ni tillfrågas också om Ni får kontaktas ifall man i en undersökning upptäcker viktig information om Ert hälsotillstånd, till exempel en allvarlig risk i samband med en läkemedelssubstans eller en sjukdom, som Ni antas ha nytta av att känna till. Informationen som produceras i forskningslaboratoriet måste dock alltid verifieras med ett nytt prov i ett laboratorium inom hälsovården. Om Ni vill kan Ni förbjuda kontakter av detta slag.

Återkallelse eller begränsning av samtycke

Samtycket gäller tills vidare. Ni kan när som helst, utan att ange någon orsak, återkalla, ändra eller begränsa Ert samtycke genom en skriftlig anmälan till THL Biobank. Då lämnas Era prover eller uppgifter inte längre ut till nya undersökningar. Undersökningar som inletts innan anmälan om återkallelse har kommit in får dock slutföras. Det kan vara nödvändigt att tillfälligt förvara prover och uppgifter även efter att samtycket har återkallats, till exempel för att påvisa att forskningsresultaten är korrekta.

Rätt att få uppgifter

Ni har rätt att genom en skriftlig begäran få veta

  • om Era prover och uppgifter behandlas i biobanken
  • på vilka grunder Era prover och uppgifter behandlas
  • varifrån uppgifterna om Er har samlats in
  • vart och till vilken typ av undersökningar Era prover och uppgifter har lämnats ut eller överförts
  • vilka uppgifter som härletts ur Ert prov vid biobanksforskning och rätt att få en redogörelse för uppgifternas betydelse. För redogörelsen för uppgifternas betydelse får det tas ut en avgift som uppgår till högst ett belopp som motsvarar kostnaderna för att lämna redogörelsen.

Var får man mer information?

THL Biobanks webbplats finns aktuell information om biobanksforskningen. På webbplatsen finns också uppdaterad information om THL Biobanks organisation, kontaktpersoner och ansvariga samt om förfarandet för att få reda på de egna uppgifterna. Ni kan också ringa biobankens servicenummer 029 524 6073 (vardagar kl. 9–15).

Biobankssamtycke

Med min underskrift bekräftar jag att jag har tagit del av THL Biobanks meddelande till biobanksprovgivaren och i enlighet därmed frivilligt ger mitt samtycke till att mina prover som tagits i

samband med undersökningen Hälsosamma Finland samt uppgifter om mig får

  • samlas in till biobanken och sammankopplas samt förvaras och behandlas i biobanken
  • samköras med annan registerinformation på det sätt som beskrivs i meddelandet
  • lämnas ut i kodad form till biobanksforskning även utanför EU och EES-området (t.ex. USA) med iakttagande av ändamålsenliga skyddsåtgärder.

Dessutom samtycker jag till att biobanken får kontakta mig i följande fall:

  • för att informera mig om ett fynd som har framgått av mitt prov och som är viktigt för min hälsa
    • Ja
    • Nej
  • för att fråga om jag vill delta i en ny undersökning där man samlar in ytterligare prover eller
    mer information
    • Ja
    • Nej

Jag har fått en tillräcklig redogörelse för vad det innebär att lämna samtycke till biobanken och förstår att samtycket är frivilligt. Jag kan när som helst återkalla samtycket som jag lämnar nu eller ett tidigare samtycke och förbjuda att materialen i biobanken används genom att skriftligen anmäla detta till THL Biobank (via Suomi.fi-webbtjänsten eller gratis per brev till adressen: THL Biobank, Kod 5022238, 00003 Svarsförsändelse). Blanketter och mer information om förbud finns på biobankens webbplats eller fås via e-post till biopankki(at)thl.fi eller per telefon på nummer 029 5246073.

Uppgifter om den som ger samtycket:

Fullständigt namn:
Personbeteckning:
Adress:
Datum:
Ort:
Underskrift:

Mottagandet av samtycket:

Datum:
Ort:
Mottagarens underskrift:
Namnförtydligande:
Ställning: