Finansiering av hälsovårds- och socialtjänster

Finansieringen av social- och hälsovårdstjänsterna samlas in från flera olika källor. En betydande del av finansieringen av de tjänster som kommunerna producerar grundar sig på statsandelar som staten delar ut till kommunerna.

I social- och hälsovårdsreformen överförs ansvaret för att ordna tjänsterna till självstyrande välfärdsområden som är större än kommunen. Finansieringen av dessa områden baserar sig i huvudsak på statlig finansiering. Samtidigt förnyas finansieringssystemet för social- och hälsovården så att det blir behovsgrundat.

För en behovsenlig fördelning av den statliga finansieringen till välfärdsområdena behövs så bra kriterier som möjligt när det belopp som fördelas växer avsevärt. Människor har olika servicebehov. En del behöver inga social- och hälsovårdstjänster alls under ett år, andra använder många olika tjänster till exempel på grund av sjukdom. Det finns betydande skillnader mellan områdena till exempel i fråga om sjukfrekvensen, vilket återspeglas i stora skillnader i det regionala servicebehovet. 

Betydelsen av behovsbaserad finansiering är avgörande för tryggandet av jämlika tjänster i hela landet, så behovskriterierna ska grunda sig på det bästa tillgängliga materialet och forskningsarbetet ska vara högklassigt. 

Vi forskar om de behovsfaktorer som ska beaktas vid fastställandet av statsandelarna. Genom att utnyttja behovsfaktorerna på individnivå kan man skapa relativa behovskoefficienter för social- och hälsovårdstjänsterna i varje välfärdsområde, som redogör för invånarnas servicebehov i förhållande till den genomsnittliga nivån i landet. Servicebehovet kan också bedömas för andra delgrupper av befolkningen, till exempel enligt postnummerområde. Detta gör det möjligt att utnyttja resultaten också i den interna resursfördelningen inom regionerna. 

I undersökningen följs utvecklingen av internationell praxis noggrant och inhemsk klinisk och statistisk expertis utnyttjas i stor utsträckning. Forskningsarbetet grundar sig på befintliga register, såsom THL:s vårdanmälningsregister samt uppgifter som samlas in av FPA, Pensionsskyddscentralen och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. 

Mer information

Juha Honkatukia
forskningschef
tel. + 358 29 524 6011
[email protected]

Tuukka Holster
forskare
tel. + 358 29 524 7937
[email protected]