Kyselyt ja haastattelut

Peruskysely: Esitiedot kerättiin kotona täytettävällä peruskyselylomakkeella (AU01), mikä lähetettiin kutsun yhteydessä pari viikkoa ennen aiottua tutkimuspäivää.

AU01 Autoklinikan uusintatutkimuksen peruskyselylomake (pdf 16Mt)

Lomakkeella saatiin tiedot tutkittavan

  • sosiodemografisista tekijöistä (iästä, syntymäpaikasta ja asuinkunnasta, siviilisäädystä, omasta ja perheen päämieheen ammatista (Pohjoismainen ammattiluokittelu 1963, Rauhala 1966) (Menetelmäkuvaus 2.9) ja työn luonteesta, nykyisestä toiminnasta, perheen koosta, sosiaaliluokasta (Menetelmäkuvaus 2.10), omasta ja perheen päämiehen koulutuksesta (Menetelmäkuvaus 2.11) sekä työttömyydestä ja aikaisemmasta ammatista) (AU01_osa A)
  • työkyvystä ja työstä poissaolopäivistä (AU01_osa A)
  • terveydentilasta ja sairauksista (koettu terveys, lääkärin toteamat pysyvät sairaudet ja vammat, koettu lääkärinhoidon tarve mainittujen sairauksien takia sekä toteutuneet hoidot) (AU01_osa B) (Menetelmäkuvaus 2.6). Seuraavana oli luettelo 15 taudista, josta jokaisesta kysyttiin tarkentavia kysymyksiä. Edelleen kysyttiin tapaturman aiheuttamista vammoista ja eräistä muista taudeista sekä Autoklinikan moniseulontatutkimuksen jälkeen todetut sairaudet.
  • lääkkeiden käytöstä viimeksi kuluneiden 3 kuukauden, 7 vuorokauden ja kahden vuorokauden aikana (lääkärin määräämiä lääkkeitä, joiden nimet kirjattiin ja luokiteltiin, muita lääkkeitä) (AU01_osa C). Lääkkeet luokiteltiin Remedia Fennican mukaan (AU01_osa C). (Heinonen 1973-1976) (Menetelmäkuvaus 2.7).
  • terveyspalvelujen käytöstä (terveystarkastuksista ja lääkärissä käynneistä) (AU01_osa D).
  • terveyskäyttäytymisestä (tupakointi (Menetelmäkuvaus 2.12), alkoholin käyttö (Menetelmäkuvaus 2.13)), fyysisestä kuormituksesta ja liikunnasta (liikkuminen työssä, vapaa-aikana, kävely ja pyöräily työmatkoilla) (Menetelmäkuvaus 2.15), kahvin juonnista, saunomisesta (saunomistiheys, löylyssä olon kesto ja käyntimäärä, saunomislämpö ja alkoholinkäyttö saunomisen yhteydessä) (AU01_osat E, F, G, I).
  • raskauksista, kuukautisista ja ehkäisypillereiden käytöstä (AU01_osa K).
  • sukurasituksesta (vanhempien ja sisarusten sairaudet, kuolemat ja kuolinsyyt) (AU01_osa H).

Ravintotutkimus toteutettiin uusintatutkimuksen 12 paikkakunnalla. Kaikkiaan 4343 henkilön tavanomainen ruoankäyttö haastattelua edeltävän vuoden ajalta selvitettiin ruokavaliohaastattelua käyttäen (Seppänen ym. 1976, Järvinen 1996). Heistä 1844 oli osallistunut ravintotutkimukseen jo moniseulontatutkimuksessa. Haastattelua ohjasi esitäytetty lomake (AU24), joka perustui moniseulontatutkimuksessa käytettyyn lomakkeeseen, johon oli tehty joitakin järjestysmuutoksia ja täydennyksiä. Ruokamäärien arvioinnissa oli apuna ruokanäytteitä ja ruokamalleja. Haastattelu vei aikaa yleensä 30-40 minuuttia, mutta yksilölliset vaihtelut olivat suuria. Haastattelijoilla (n=2) oli ravitsemus- tai kotitalousalan koulutus. 

AU24 Ravintohaastattelu (pdf 2,7Mt) 

Haastattelussa saatujen ruoankäyttötietojen perusteella ruoka-aineiden ja ravintoaineiden saannit laskettiin vuorokautta kohti. Alun perin ravintoaineiden saannin laskennassa käytetty tiedosto perustui ajankohdan suomalaiseen ruoka-ainetaulukkoon (Turpeinen ja Roine 1973). 1980-luvun lopussa ruoka-aineiden ravintosisältötiedot päivitettiin kansaneläkelaitoksella laaditun ravintosisältötaulukon (Rastas ym. 1989) pohjalta. Tokoferolien, tokotrienolien, karotenoidien, retinoidien, hiilihydraattien ja kuitujen sekä rasvahappojen osalta tietoja täydennettiin Suomessa käytetyistä elintarvikkeista 1980-luvulla tehtyjen analyysien pohjalta (Piironen 1986, Heinonen 1990, Varo ym. 1984a, 1984b, Hyvönen ym. 1993, Hyvönen Lea, julkaisemattomia tietoja). Tarkempi kuvaus aineiston käsittelystä ja muuttujakohtaiset huomautukset ja selitykset löytyvät lisätiedoista (Menetelmäkuvaus 2.17.1-2.17.2, 1.15.3-1.15.4)

2.17.1 Ravintotutkimus

2.17.2 Ravintomuuttujat, kommentit

1.15.3 Ravintoaineiston käsittely

1.15.4 Ravintoaineiston käsittely, liitteet

 

Lääkäri tekee tutkittavalle ravintohaastattelua
Ravintohaastattelussa käytettiin ruokamalleja käytetyn määrän arvion helpottamiseksi.
Hengenahdistus-, rintakipu- ja katkokävelyoirehaastattelu 

Koronaariperushaastattelu (AU19) (Rose and Blackburn 1968, Pyörälä et al. 1974, Reunanen 1977) tehtiin kaikille jotka olivat Autoklinikan moniseulontatutkimuksessa 30−59-vuotiaita (Menetelmäkuvaus 2.8). Haastattelijoina toimivat koko tutkimuksen ajan samat tutkimukseen koulutetut 4 sairaanhoitajaa. Haastattelun avulla tunnistettiin tutkittavat, joilla oli rasitushengenahdistusoireita, sepelvaltimotautiin viittaavia rasitusrintakipuoireita, mahdolliseen sydäninfarktiin viittaavia rintakipuoireita tai alaraajojen valtimoverenkiertohäiriöistä johtuvia katkokävelyoireita.

AU19 Koronaariperushaastattelu

Lisähaastattelut: Henkilöt, jotka ilmoittivat viitteitä kiinnostuksen kohteena olleista sairauksista (koronaari-, verenpaine- tai sokeritaudeista, virtsatieinfektiosta, tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä) saivat vastattavaksi kyseistä tautia ja sen hoitoa käsittelevän lomakkeen.

  • Koronaarilisähaastattelu (AU64): Koskee tutkittavia, jotka ilmoittivat rasitukseen  liittyviä rintakipuoireita ja/tai sydäninfarktiin viittaavan kipuoireen sekä ne, jotka ilmoittivat lääkärin todenneen heillä sepelvaltimotaudin tai sydäninfarktin.
  • Verenpainelisähaastattelu (AU75): Koskee tutkittavia, jotka moniseulontatutkimuksessa lähetettiin lääkäriin tai sairaalaan kohonneen verenpaineen takia tai ilmoittanut perustutkimuksessa kohonneen veranpaineen.
  • Sokeritautilisähaastattelu (AU76): Koskee tutkittavia, jotka moniseulontatutkimuksessa lähetettiin lääkäriin tai sairaalaan sokeritautiepäilyn takia tai ilmoittanut peruskyselyssä sokeritaudin.
  • Virtsatieinfektiolisähaastattelu (AU77): Koskee naisia, jotka moniseulontatutkimuksessa lähetettiin lääkäriin tai sairaalaan virtsatieinfektion takia ja heidän verrokkejaan.
  • Sokerirasituslisähaastattelu (AU78): Koskee tutkittavia, jotka moniseulontatutkimuksessa lähetettiin lääkäriin tai sairaalaan korkean sokerirasitusarvon takia.
  • Rasvalisähaastattelu (AU99): Koskee tutkittavia, jotka moniseulontatutkimuksessa lähetettiin lääkäriin tai sairaalaan korkean kolesteroli- tai triglyseridiarvon takia tai ovat ilmoittaneet peruskyselyssä rasva-aineenvaihdunnan häiriön.

AU64 Koronaarilisähaastattelu, perustutkimus

AU75 Verenpainelisähaastattelu

AU76 Sokeritautilisähaastattelu

AU77 Virtsatieinfektiolisähaastattelu

AU78 Sokerirasituslisähaastattelu

AU99 Rasvalisähaastattelu