Kansainvälinen alkoholipolitiikka

Eurooppa on eniten alkoholia kuluttava maanosa, ja alkoholi on merkittävä kansanterveysongelma miltei kaikissa Euroopan maissa. Alkoholiin liittyvät haitat ovat syynä yli 7 prosenttiin kaikista terveysongelmista ja ennenaikaisista kuolemantapauksista Euroopan Unionissa

Tehokkaalla alkoholipolitiikalla yritetään vähentää juomista sekä estää haittoja. On olemassa laaja kansallinen ja kansainvälinen tutkimusnäyttö, jonka mukaan alkoholihaittoja ehkäistään tehokkaimmin yleisillä, koko väestöön kohdistuvilla toimenpiteillä, esimerkiksi rajoittamalla alkoholijuomien fyysistä tai taloudellista saatavuutta. 

Vuonna 2010 hyväksytty WHO:n maailmanlaajuinen alkoholihaittojen ehkäisystrategia ohjaa kansallisen alkoholipolitiikan suunnittelua kautta maailman. Strategiaa konkretisoivat alueelliset ohjelmat, esimerkiksi Euroopan toimintaohjelma alkoholihaittojen vähentämiseksi vuosille 2012-2020. Vuonna 2011 YK:n huippukokous kannusti valtioita kautta maailman puuttumaan alkoholiin, tupakkaan, ravitsemukseen ja liikuntaan kansantautien riskitekijöinä. WHO on laatinut tätä varten suositukset tavoitteiksi ja seurantaindikaattoreiksi.

Euroopan Unionin komission vuonna 2006 laatima strategia tukee jäsenvaltioiden toimintaa alkoholihaittojen vähentämiseksi tuomalla esiin yhteisiä tavoitteita ja koordinoimalla yhteistyötä.

Suomessa alkoholipolitiikka on muuttunut ja liberalisoitunut monella tavalla vuosikymmenien saatossa, mutta alkoholipolitiikka Pohjoismaissa on edelleen tiukka verrattuna muihin Euroopan maihin. (Karlsson 2014, 61)

Lisätietoja alkoholipolitiikasta

WHO:n alkoholistrategian toiminta-alueet ja toimenpidesuositukset

WHO:n kansanterveystavoitteet edellyttävät pitkäjänteistä työtä alkoholihaittojen vähentämiseksi. THL 2015.

Global strategy to reduce the harmful use of alcohol. WHO 2010. (pdf 1.67 Mt)

European action plan to reduce the harmful use of alcohol 2012–2020. WHO 2012.

Global status report on alcohol and health 2014. WHO 2014.

Political Declaration of the High-level Meeting of the General Assembly on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases. A/66/L.1 UN 2011.

From burden to "best buys". WHO & World Economic Forum 2011. (pdf 1.35 Mt)

WHO: Global monitoring framework for NCD