Nuorten rahapelaaminen puheeksi

Nuorelta on hyvä kysyä rahapelaamisesta, vaikka asia ei olisikaan aiheuttanut huolta. Joskus riittää, että nuoren kanssa puhutaan rahapelaamiseen liittyvistä riskeistä ja korjataan mahdollisia virheellisiä uskomuksia, esimerkiksi rahapelaamisen voiton todennäköisyyteen liittyen tai liittyen rahapelaamisen yleisyyteen muiden ikätoverien keskuudessa. On hyvä pitää mielessä, ettei rahapelaamisen tulisi lainkaan kuulua lapsuuteen ja nuoruuteen, joten myös rahapelikokeilut on hyvä ottaa puheeksi nuorten kanssa.

Nuoren kanssa rahapelaaminen kannattaa ottaa puheeksi viimeistään silloin, kun huoli on herännyt tai nuori kertoo esimerkiksi univaikeuksista, ahdistuneisuudesta, alavireisyydestä, jos nuoren rahankäyttö aiheuttaa huolta tai hän on eristäytynyt kavereistaan ja muista sosiaalisista suhteista. Yksi merkki nuorelle syntyneistä rahapelihaitoista voi olla se, että nuorella ei selkeästi ole kaikki kunnossa, mutta ei tiedetä, mikä on vialla.

Rahapelaamiseen liittyvät ongelmat eivät näy ulospäin ja rahapeliongelmaan liittyvän häpeän vuoksi ongelmia kokeva usein salaa tilanteen muilta. Nuoren vointia kartoitettaessa on tärkeää kysyä myös rahapelaamisesta samalla kun kartoitetaan muita hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi mielenterveyden häiriöitä ja päihteiden käyttöä.

Tällä sivulla:

Rahapelaamisen tunnistaminen

Rahapelaamista voi olla vaikea tunnistaa, koska pelaaminen, tai siihen liittyvät ongelmat eivät näy päällepäin. Nuoren rahapelaaminen voi paljastua aikuiselle vasta, kun pelaamisesta on aiheutunut haittoja useille elämän osa-alueille, kuten ihmissuhteisiin, rahan käyttöön ja mielenterveydelle.

Rahapelaamiseen ja siihen liittyviin ongelmiin liittyy usein kouluvaikeuksia, poissaoloja ja muutoksia nuoren käytöksessä tai mielialassa. Selittämätön rahankulu ja rahan lainaaminen muilta saattavat olla merkkejä rahapelaamisesta. Paljon pelaavien kohdalla ajatukset ja puheenaiheet voivat liittyä vahvasti rahapeleihin ja niiden pelaamiseen.

Epäiltäessä nuoren pelaavan rahapelejä, on tärkeää seurata säännöllisesti yhdessä opiskeluhuollon kanssa hänen tilannettaan koulussa tai oppilaitoksessa sekä mahdollisia poissaoloja tai muutoksia käytöksessä. Toistuvien havaintojen tai epäilyjen yhteydessä laaditaan kirjallinen suunnitelma seurannasta ja mahdollisesta hoitoonohjauksesta.

Lue lisää päihteiden ja rahapelaamisen varhaisesta tunnistamisesta ja puheeksi ottamisesta kouluissa ja oppilaitoksissa

Keskustelun tueksi

Alaikäisen rahapelaamiseen tulee aina puuttua, vaikka epäilystä varsinaisesta rahapeliongelmasta ei heräisikään. Jos koulussa tai oppilaitoksessa herää epäilys rahapelaamisesta, on tärkeää ottaa asia puheeksi. Keskustelunavaus kannattaa tehdä mahdollisimman neutraalisti ja nuorta kuunnellen.

Löydä turvallinen ja rauhallinen tila ja keskustelulle. Kysy ensin, voidaanko jutella rahapelaamisesta. ”Pelaatko rahapelejä” on neutraali kysymys, jonka avulla voidaan saada selville, onko syytä jatkaa keskustelua aiheesta. Jos nuori kertoo pelaavansa, voit jatkaa keskustelua seuraavien kysymysten avulla:

  • Aloita positiivisesta. Miksi nuori pelaa ja mitä hän siitä saa? Mitä rahapelaaminen merkitsee nuorelle?
  • Millaisia mahdollisia haittoja rahapelaamisesta on tullut? Onko nuori hävinnyt tai voittanut rahaa? Onko rahapelaamisesta tullut muita haittoja kuten riitoja kotona? Miten rahapelaaminen näkyy ihmissuhteissa?
  • Tee yhteenveto: Miltä rahapelaaminen näyttää hyötyjen ja haittojen näkökulmasta? Kuinka nuori itse arvioi pelitapojaan nyt ja tulevaisuudessa?
  • Toista nuoren kertomat asiat hänelle uusin sanoin lisäten tarkentavia huomioita. Muista kysyä nuoren mielipidettä.
  • Selvitä nuoren valmius, halu ja kyky muutokseen. Rohkaise nuorta pohtimaan, mitä muutos pelaamisessa tarkoittaisi hänen arjessaan.
  • Pyydä nuorta itse sanoittamaan, mitä muutos hänen kohdallaan tarkoittaisi ja miten hän lähtisi muutosta toteuttamaan. Tekisikö hän sen itse vai hyötyisikö hän tuesta? Tavoitteen on hyvä olla selkeä ja saavutettavissa oleva.
  • Tarvittaessa ohjaa nuori avun piiriin.

Jos nuoren rahapelaamisesta herää pienikin huoli, on hyvä kysyä myös tukiverkostoista. Onko nuorella luotettavaa aikuista, johon tukeutua? Koska rahapelaamisen kielteiset seuraukset heijastuvat myös pelaajan läheisiin, on tärkeää selvittää, tarvitsevatko esimerkiksi nuoren vanhemmat tukea tilanteessa.

Jos tilanne on jo pahasti kriisiytynyt, voi olla, että ympärillä olevien läheisten omat voimavarat eivät riitä nuoren tukemiseen. Lapsen tai nuoren saattaminen avun piiriin on tällöin ensiarvoisen tärkeää. Mikäli tilanne on vakava, on syytä arvioida pitääkö asiasta tehdä lastensuojeluilmoitus. Tarvittaessa neuvoa tähän voi kysyä sosiaalihuollon ammattilaisilta. Useilla lasten- ja nuorten parissa työskentelevillä on velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen tilanteen vaatiessa.

Apua ja tukea nuorille

Ammattilaisen apu on tarpeen etenkin silloin, jos nuoren omat voimavarat, omahoidolliset ohjeet ja läheisten tuki eivät riitä. Ensisijaisesti apua saa oman hyvinvointialueen perusterveydenhuollon palveluista, sosiaalihuollon palveluista tai esimerkiksi opiskeluhuollosta eli terveydenhoitajalta, kuraattorilta tai psykologilta. Monella hyvinvointialueella toimii nuorisopoliklinikka, jonka puoleen voi kääntyä myös rahapelaamiseen liittyvissä ongelmissa. Peliongelmissa nuoria autetaan myös nuorisoasemilla. Tärkeintä on ylipäätään avun järjestäminen matalalla kynnyksellä, jos nuoren rahapelaamisesta herää huoli.

  • Peluuri on valtakunnallinen apu- ja tukipalvelu, joka on tarkoitettu pelaajille, läheisille ja ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään rahapelihaittoja. Tarjolla on työkaluja oma-apuun sekä ammatillista ja vertaistukea puhelimitse, verkossa ja chatissa. Peluurin valtakunnallisessa ja maksuttomassa auttavassa puhelimessa p. 0800 100 101 vastataan arkisin klo 12–18.
    Peluurin verkkosivut
  • Pelirajaton-toiminta tarjoaa tietoa ja vertaistukea ongelmallisesti rahasta pelaaville ja heidän läheisille. Toiminta tarjoaa palveluita, joita vapaaehtoiset ja koulutetut vertaisohjaajat ohjaavat. Vertaistukea on tarjolla vertaistukiryhmissä (kasvotusten ja zoomilla), vertaispuhelimessa, Pelirajaton-chatissa, ryhmächatissa ja tukihenkilötoimintana. Pelirajaton järjestää myös kursseja, webinaareja vertaistukea hakeville sekä koulutuksia ja virkistystapahtumia vapaaehtoisille. Toiminta on suunnattu kaiken ikäisille henkilöille, jotka kokevat elämässään suuria tai pieniä haasteita rahasta pelaamisen kanssa sekä pelaavien läheisille.
    Pelirajattoman verkkosivut
  • Tieto- ja tukipiste Tiltti tarjoaa tietoa ja tukea rahapelaamisesta aiheutuviin haittoihin ja rahapeliongelmista toipumiseen. Toiminnan ydintä ovat matalan kynnyksen neuvonta, vertaistuki ja kaikille avoin vertaisryhmätoiminta. Tiltti on tarkoitettu pelaajille, heidän läheisilleen sekä työssään pelihaittoja kohtaaville ammattilaisille. Jos esimerkiksi lapsen rahapelaaminen huolettaa, voi käynti Tiltissä tuoda helpotusta tilanteeseen. Tiltti-toimintaa tarjotaan Helsingissä, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa.
    Tiltin verkkosivut

Lisätietoa