Muistipalvelujen sujuva kokonaisuus

Muistihäiriöiden alkamista voi ennaltaehkäistä tai siirtää myöhemmäksi, kun muistisairauksien riskiryhmään kuuluvat tunnistetaan varhain. Tällöin myös toimintakykyä ja elämänlaatua voidaan tukea erilaisin toimin. Ennaltaehkäisevät toimet tukevat myös muistisairautta sairastavien ihmisten läheisten hyvinvointia.  

Muistipalvelupolkumalli

Ihmiskeskeiseen hoitoon ja oikea-aikaiseen palveluihin pääsyyn tarvitaan toimiva palvelujärjestelmä.

Kansallinen muistipalvelupolkumalli esittää, miten muistisairauksien ennaltaehkäisy, tunnistaminen ja hoito tulisi huomioida sosiaali- ja terveyspalveluissa. Mallin avulla muistihäiriöiden riskiryhmiin kuuluvien ja muistisairautta sairastavien ihmisten palvelut voidaan koostaa sektorirajat ylittäväksi palvelukokonaisuudeksi, johon osallistuvat hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt.

Muistipalvelupolkumallin avulla voidaan

  • tavoittaa muistisairauden riskiryhmiin kuuluvat ihmiset ja tarjota heille elintapaohjausta 
  • tunnistaa muistioireet ja -sairaudet varhaisessa vaiheessa  
  • varmistaa, että ihmiset pääsevät palvelupolulle oikea-aikaisesti 
  • tarjota sujuvat ja tarpeenmukaiset palvelut yhdessä eri toimijoiden kanssa. 

Muistipalvelupolun vaiheet

Muistipalvelupolun vaiheet: 

  1. Aivoterveyden edistäminen ja muistioireiden ennaltaehkäisy 
  2. Muistioireiden varhainen tunnistaminen 
  3. Diagnosointi ja hoidon aloitus  
  4. Hoito ja seuranta 

Asiakkaalle nimetään vastuuhenkilö jo kun muistisairautta vasta epäillään. Eri ammattiryhmät ja toimijat tekevät kiinteää yhteistyötä kaikissa vaiheissa. Tähän kuuluu niin hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kuin yhdistysten, järjestöjen ja yritysten työ muistisairautta sairastavien ihmisten ja heidän läheistensä parissa.

Hyvinvointialueen on varmistettava, että palvelupolut ja hoitoketjut toimivat saumattomasti ja asiakas voi siirtyä joustavasti palvelusta toiseen.

Muistipalvelupolkumallissa hyödynnetään elintapaohjausta, erityisesti vahvaan tutkimusnäyttöön pohjautuvaa FINGER-toimintamallia.
FINGER-toimintamalli

Lisätietoa