Usein kysyttyä HPV-rokotuksista

Tällä sivulla: 

Yleiset kysymykset HPV-rokotuksista

Kysytäänkö huoltajilta kantaa HPV-rokotukseen?  

Vanhempien kanta HPV-rokotukseen on hyvä tarkistaa ja kirjata ylös viidesluokkalaisen laajassa terveystarkastuksessa. Vanhempien on tärkeä saada tietoa papilloomaviruksista ja HPV-rokotteesta jo ennen viidesluokkalaisen terveystarkastusta. Terveystarkastuksessa aiheesta voidaan tarvittaessa keskustella lisää. 
Esite HPV-rokotteesta 5.- ja 6.- luokkalaisen vanhemmalle

Tietoa papilloomaviruksista, niiden aiheuttamista syövistä ja HPV-rokotteesta (kansalaiselle):
Papilloomavirus ja HPV-rokote eri kielillä

Milloin lapsi tai nuori voi itse päättää rokotuksestaan?

Lapsi voi päättää rokotuksestaan silloin, kun terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, että hän on ikänsä ja kehitystasonsa perusteella  kykenevä asian vaatimaan päätöksentekoon. Laki ei tunne mitään päätöskykyisyyden ikärajaa, vaan ammattilainen tekee arvion aina tapauskohtaisesti.

Yksin vastaanotolle tulevan lapsen tai nuoren päätöskykyä tulee arvioida aina. Jos alaikäinen todetaan kykeneväksi päättämään itse, voi huoltajiin olla yhteydessä vain hänen luvallaan.

Alaikäisen itsenäisen päätöskyvyn arviointi terveydenhuollossa 

Kannattaako naisen käydä edelleen säännöllisesti Papa-kokeessa, vaikka on saanut HPV-rokotteen?

Kyllä. Papa-kokeessa on tärkeää käydä edelleen, sillä rokote ei suojaa kaikilta papilloomavirustartunnoilta, eikä muilta seksitaudeilta.

Miksi ottaa HPV-rokote, eikö Papa-kokeissa käyminen riitä? 

Vaikka Suomessa on erittäin mittava, kallis ja työläs seulontakäytäntö, 30–40-vuotiaiden kohdunkaulan syövät lisääntyvät jatkuvasti. 
Kohdunkaulan syövän lisäksi papilloomavirus aiheuttaa monia muita syöpiä, kuten pään ja kaulan alueen sekä peräaukon syöpiä. Näitä ei löydetä Papa-seulonnalla. 

Yksittäinen Papa-testi löytää papilloomaviruksen aiheuttamista esiasteista vain noin puolet. Jos esiaste ei löydy, se voi edetä syöväksi. HPV-testin avulla seulonnan tulosta voidaan parantaa.

Seulonnan avulla syöpä voidaan löytää ajoissa, jolloin siihen ei kuole. Papilloomavirustartuntaa seulonta ei poista tai estä. Rokote sen sijaan estää. Siksi sillä vältetään valtaosa esiasteiden seurannasta, kirurgisista poistoista sekä mahdolliset leikkaukset ja raskaat sytostaatti- ja sädehoidot, jotka syöpään yleensä liittyvät. 

Suojaako kondomi  tartunnalta?

Kondomi tai suuseksisuoja voi estää papilloomaviruksen tarttumista seksissä. Koska virus voi tarttua myös esimerkiksi käsien välityksellä, suojausta käyttämällä ei välttämättä täysin pysty estämään tartuntaa. 

Kannattaako HPV-rokote ottaa, kun kansallisessa rokotusohjelmassa tarjottava rokote sisältää vain kaksi papilloomavirustyyppiä?

Juuri nuo kaksi papilloomavirustyyppiä, HPV-16 ja HPV-18, aiheuttavat kolme neljästä kohdunkaulan syövästä Euroopassa. HPV-16:n aiheuttamat esiasteet etenevät nopeimmin syöväksi. HPV-18 puolestaan aiheuttaa esiasteita, joita on esimerkiksi Papa-seulonnalla vaikein löytää. 

Rokote on rakennettu käyttäen kahta papilloomavirustyyppiä, mutta se antaa suojaa myös seuraavaksi yleisimpiä syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan. Tällaisia ovat muun muassa HPV- tyypit 31, 33 ja 45.  Ne ovat virustyyppien 16 ja 18 ”sukulaisia”, ja siksi rokote pystyy torjumaan myös niiden aiheuttamista infektioista 50–80 %. Tätä kutsutaan ristisuojaksi.

Ristisuojan ansiosta kansallisen rokotusohjelman rokote pystyy torjumaan 9 kohdunkaulan syöpää kymmenestä.
Rokote ehkäisee myös muita syöpä kuten emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä, peräukon, peniksen sekä pään ja kaulanalueen syöpiä. Tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat ja kuolevat edellä mainittuihin syöpiin. Samalla yhä useampi välttyy isoilta leikkauksilta sekä säde- ja sytostaattihoidoilta.

Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä tehokkaammin ehkäisemme viruksen kiertoa, papilloomavirusinfektioita ja syöpiä. 

Miksi rokotteeksi valittiin Cervarix, vaikka Gardasilista olisi saanut suojaa kondyloomaa vastaan?

Sosiaali- ja terveysministeriö kilpailuttaa kansallisen rokotusohjelman rokotteiden hankinnat. HPV-rokotteen kilpailutuksessa otettiin huomioon myös kondyloomien aiheuttama tautitaakka ja sen kustannukset. 

Cervarix puolestaan estää hieman enemmän kohdunkaulan syöpiä kuin Gardasil. Myös nämä estetyt lisäsyövät sekä niiden aiheuttama tautitaakka otettiin kilpailutuksessa huomioon. Alemman hintatarjouksen tehnyt Cervarix voitti kilpailutuksen. 

Myös uusimmalle valmisteelle, eli Gardasil 9:lle, oli laskettu vertailuhinta. Valmistaja ei kuitenkaan tarjonnut sitä kilpailutuksessa.

Kuinka kauan Cervarix-rokotetta on käytetty ja paljonko annoksia on annettu?

Rokote on saanut myyntiluvan Euroopassa jo vuonna 2007. Suomessa HPV-rokotukset ovat kuuluneet rokotusohjelmaan vuodesta 2013, ja rokoteannoksia on annettu yli miljoona annosta. Kaikkiaan maailmanlaajuisesti rokotetta on annettu jo yli 100  miljoonaa annosta.
HPV-rokote 

Jos henkilö ei ole oikeutettu rokotusohjelman HPV-rokotteeseen, mutta hän haluaa ostaa rokotteen itse, mihin ikään asti rokotteen voi vielä ottaa?

Periaatteessa yläikärajaa ei ole. Käytännössä rokotteen suojateho on sitä heikompi mitä vanhempana sen ottaa. Jos on jo saanut elimistöönsä niitä HPV-viruksia, joita vastaan rokote antaa suojaa, ei rokote enää ennätä tehota. 

Itse ostettuna Gardasil 9 -rokotteen kolmen annoksen sarja maksaa apteekissa noin 600 euroa.

HPV-rokotussarjasta kysyttyä

Kuinka hyvän suojan HPV-rokotussarjasta saa?

Kahden annoksen rokotussarja suojaa lähes sataprosenttisesti niiltä infektioilta, joita rokotteen sisältämät papilloomavirukset aiheuttavat. 
Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita. Tutkimuksissa on todettu, että kahden Cervarix-annoksen sarja tuottaa 11–12-vuotiaille yhtä hyvän rokotevasteen kuin kolmen annoksen sarja 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.  

Miksi 15 vuotta täyttänyt tarvitsee kolmen annoksen sarjan? 

Saadakseen hyvän suojan 15-vuotias tarvitsee kolmen annoksen sarjan. Kahden annoksen sarja riittää, jos Cervarix-rokote annetaan nuorempana. Ks. edellinen kysymys.

Kuinka pitkään Cervarix-rokotteen suojateho kestää?

Kahden annoksen antaman suojan kestoa on tutkittu paljon näihin päiviin asti. Koska suojatasot eivät ole merkittävästi laskeneet ensimmäisen vuosikymmenen aikana, suoja on pitkäaikainen, todennäköisesti useita kymmeniä vuosia.

Saako maahanmuuttaja HPV-rokotteen, jos hänellä ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta ja Kela-korttia?

Kyllä saa. Suomessa kaikilla lapsilla on mahdollisuus saada  kansallisen rokotusohjelman rokotukset.

Ulkomailta muuttanut 12-vuotias on saanut yhden annoksen Gardasil-rokotetta. Annetaanko hänelle täällä yksi vai kaksi annosta Cervarix-rokotetta?

Hänelle annetaan yksi annos aikaisintaan viiden kuukauden kuluttua ensimmäisestä Gardasil-annoksesta. Molempien rokotteiden annostus 12-vuotiaille on kaksi annosta. 

Jos nuori on saanut kaksi annosta kuukauden välein, tarvitseeko hän vielä kolmannen annoksen?

Tarvitsee. Kaksi annosta riittää vain, jos ne on annettu vähintään 5 kuukauden välein. Tällöin jälkimmäinen annos tehostaa riittävästi ensimmäistä annosta.

Lyhyellä välillä annetut annokset eivät todennäköisesti tuota riittävää pitkäaikaista suojaa, eikä niillä ainakaan saavuteta ns. ristisuojaa, eli osittaista suojaa myös HPV-tyyppejä 31, 33 ja 45 vastaan. 

Lisää aiheesta:

Tässä osiossa:

HPV-rokotusten turvallisuudesta kysyttyä

FAKTOJA HPV-ROKOTUKSISTA

Eläkkeellä olevan anestesiologian erikoislääkäri Olli Erkolan verkkohaastattelussa esitetään rokotuksia ja niihin liittyviä tutkimuksia koskevia väittämiä, jotka eivät pidä paikkansa.  THL:n asiantuntijat ovat koonneet vastauksia näihin virheellisiin väitteisiin.
Faktoja HPV-rokotuksista (pdf 203 kt)