HPV-rokotusten suunnittelu ja toteutus
Kun noudatat näitä ohjeita, varmistat, että kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotteet riittävät ja että kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada HPV-rokotussuoja.
On tärkeää, että hyvinvointialueet huolehtivat HPV-rokotusten edistämisestä panostamalla paikalliseen viestintään, riittäviin resursseihin ja henkilöstön osaamisen tukemiseen.
Tällä sivulla:
- HPV-rokotteiden tilaaminen, varastointi ja säilytys
- Miten toimitaan 5. luokan terveystarkastuksessa?
- Milloin lapsi ja nuori voi itse päättää rokotuksistaan?
- Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotusten aikataulutus
- Työn tueksi tehdyt materiaalit ja muu paikallinen viestintä
- On tärkeää seurata HPV-rokotusten toteutumista
HPV-rokotteiden tilaaminen, varastointi ja säilytys
Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotteita voivat sairaala-apteekeista ja lääkekeskuksista tilata vain ne tahot, jotka toteuttavat kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotuksia.
Jotta rokotteet riittävät ja jotta rokotehukka saadaan minimoitua, on tärkeä noudattaa seuraavia ohjeita.
Rokotteiden tilaaminen
- Kouluterveydenhuollossa on tärkeä arvioida rokotteiden tarvetta ja suunnitella rokotetilaukset huolellisesti. Arvioita on syytä korjata ja tilausmääriä muuttaa rokotteiden käytön mukaisesti.
- Lukioiden, ammattiopistojen ja niitä vastaavien oppilaitosten opiskeluterveydenhuolloissa on tärkeää ensin kartoittaa rokotteiden tarvetta ja suunnitella tilaukset sen mukaan. Opiskeluterveydenhuollossa on syytä huolehtia siitä, että HPV-rokotteita tilataan vain tarpeen mukaan.
Rokotusten järjestäminen hyvinvointialueella
Rokotteiden varastointi
- Kouluterveydenhuollossa ei saa varastoida kerralla yli kuukauden tarvetta vastaavaa määrää rokotteita. Varsinainen rokotevarasto on hyvä pitää sairaala-apteekissa tai lääkekeskuksessa.
- Opiskeluterveydenhuollossa ei varsinaisesti varastoida HPV-rokotteita. Rokotuksia toteuttavat saavat tarvitsemansa rokotteet riittävän nopeasti sairaala-apteekista ja lääkekeskuksista.
- On tärkeää, että koulu- ja opiskeluterveydenhuollot tekevät yhteistyötä oman alueen sairaala-apteekin tai lääkekeskuksen kanssa. Näin sairaala-apteekit ja lääkekeskukset voivat ylläpitää alueen tarpeita vastaavaa HPV-rokotevarastoa.
Rokotteiden säilytys
- Kesäaikana koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ei voi säilyttää rokotteita, jos rokotejääkaapin päivittäistä lämpötilaseurantaa ei pystytä tekemään.
- Jos rokotteita on ja jääkaapin lämpötilaseurantaa ei voida järjestää, rokotteet siirretään sellaiseen toimintayksikköön, jossa jääkaappeja pystytään valvomaan tai takaisin sairaala-apteekkiin tai lääkekeskukseen.
- Sairaala-apteekit ja lääkekeskukset antavat paikallisia ohjeita rokotteiden kuljetukseen ja säilytykseen liittyen.
Miten toimitaan 5. luokkalaisten terveystarkastuksessa?
Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena. Lapsen vanhemmille kannattaa tarjota tietoa papilloomaviruksista ja HPV-rokotteesta jo ennen viidesluokkalaisen laajaa terveystarkistusta (Ks. kohta Työn tueksi tehdyt materiaalit).
On tärkeää, että terveystarkastuksessa on tarvittaessa aikaa keskustella HPV-rokotuksesta lapsen vanhempien kanssa.
Huoltajien kanta HPV-rokotukseen on hyvä tarkistaa ja kirjata ylös. Rokote voidaan antaa joko terveystarkastuksessa tai muulloin.
Milloin lapsi tai nuori voi itse päättää rokotuksestaan?
Lapsi voi päättää rokotuksestaan silloin, kun terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella on kykenevä asian vaatimaan päätöksentekoon.
Laki ei tunne mitään päätöskykyisyyden ikärajaa, vaan ammattilainen tekee arvion aina tapauskohtaisesti.
Yksin vastaanotolle tulevan lapsen tai nuoren päätöskykyä arvioidaan aina. Jos alaikäinen todetaan kykeneväksi päättämään itse, voi huoltajiin olla yhteydessä vain hänen luvallaan.
Alaikäisen itsenäisen päätöskyvyn arviointi terveydenhuollossa
Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotusten aikataulutus
HPV-rokotusten painopisteen tulisi olla 5.- ja 6. -luokalla. Rokotussuoja on kuitenkin tärkeä tarkistaa kaikilta lapsilta ja nuorilta jokaisella luokka-asteella ja myös muun koulutuksen aikana.
HPV-rokotus kannattaa pyrkiä antamaan ensisijaisesti terveystarkastuksen yhteydessä aina kun se on mahdollista. Näin rokotusta varten ei tarvitse järjestää erillistä käyntiä.
- Jos ensimmäinen Cervarix-rokoteannos annetaan 5. luokalla. Toinen annos annetaan 6. luokalla.
- Jos ensimmäinen annos annetaan 6. luokalla, kahden annoksen rokotussarja pitäisi pyrkiä antamaan alakoulun aikana etenkin, jos oppilaan koulu vaihtuu, kun hän siirtyy yläkouluun.
- Jos ensimmäinen annos annetaan 7. luokalla, toinen annos voidaan antaa 8. luokalla.
- Jos ensimmäinen annos annetaan 8. luokalla, toinen annos voidaan antaa 9. luokalla.
- Jos ensimmäinen annos annetaan 9. luokalla, koko rokotussarja pitäisi pyrkiä antamaan 9. luokan aikana, jotta suoja saadaan kuntoon mahdollisimman pian. Huomioi kuitenkin se, että annosten välejä ei kannata lyhentää. Oppilaalle kannattaa antaa ohjeet rokotussarjan täydentämiseen, jos rokotussarja jää kesken 9. luokalla.
Jos HPV-rokotussarja aloitetaan 9. luokan jälkeen, niin
- TELMA-opiskelijan rokotukset annetaan työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen aikana noudattaen aikataulua 0, 1 ja 6 kuukautta. Koska rokotussarjan annosten välejä ei kannata lyhentää, rokotukset saatetaan joutua jakamaan parille lukuvuodelle.
- TUVA-opiskelijan rokotukset pitäisi pyrkiä antamaan tutkintoon valmentavan koulutuksen aikana huomioiden rokoteannosten minimivälit. Annosten välejä ei kannata lyhentää, mutta tarvittaessa niitä voi hieman venyttää. Tarvittaessa rokotussarja voidaan täydentää toisen asteen opintojen aikana esimerkiksi lukiossa tai ammattiopistossa.
- Lukiossa ja ammattiopistossa rokotussarja pitäisi pyrkiä antamaan ensimmäisen lukuvuoden aikana. Koska rokotussarjan annosten välejä ei kannata lyhentää, rokotukset voidaan joutua jakamaan kahdelle lukuvuodelle.
HPV- eli papilloomavirusrokote
Viestintämateriaalia työn tueksi
THL on tehnyt HPV-rokotuksia toteuttaville avuksi verkosta ladattavia tai tulostettavia materiaaleja eri kielillä. Voit käyttää sisältöjä myös vastaanottotyössä.
5.–6.-luokkalaisen vanhemmalle suunnattu esite ja eri luokka-asteille tarkoitetut julisteet:
Esitteet ja viestintämateriaalit HPV-rokotteesta
5.–6.-luokkalaisen vanhemmalle tarkoitettu malliviesti HPV-rokotuksista eri kielillä:
Malliviesti vanhemmille HPV-rokotuksista eri kielillä
Lasten vanhemmille ja nuorille suunnattua tietoa papilloomaviruksesta, sen aiheuttamista taudeista ja HPV-rokotteesta eri kielillä:
Papilloomavirus ja HPV-rokote eri kielillä
Lasten vanhemmille ja nuorille suunnattua tarkempaa tietoa papilloomavirusten aiheuttamista syövistä:
Papilloomavirusten aiheuttamat syövät ja HPV-rokotusten hyödyt
Hyvinvointialueen kannattaa panostaa myös muuhun paikalliseen viestintään, jolla lisätään lasten, nuorten ja vanhempien tietämystä. Viestinnässä on hyvä korostaa seuraavia asioita
- HPV-rokote suojaa useilta eri syöviltä
- HPV-rokotus on tärkeä myös pojille
- HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan
- HPV-rokotus on ilmainen kaikille lapsille ja nuorille
- HPV-rokote suojaa parhaiten, kun sen saa nuorena
On tärkeä seurata HPV-rokotusten toteutumista
Hyvinvointialueiden HPV-rokotuskattavuuksissa on eroja. Rokotuskattavuus voi vaihdella myös hyvinvointialueen sisällä.
Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota.